Guvernul lui Mario Monti a anuntat ca va adopta vineri masuri destinate relansarii cresterii economice din Italia, aceasta reintrand in recesiune la finalul anului 2011 si aflandu-se din nou sub presiunea pietelor, relateaza AFP.

Primul punct pe ordinea de zi a consiliului de ministri, prevazut vineri la ora 7:00 GMT, este adoptarea unor "masuri urgente pentru crestere", a indicat presedintele consiliului intr-un comunicat.

Conform primelor informatii aparute in presa, proiectul de lege trebuie sa vizeze masuri pentru relansarea proiectelor de infrastructura si crearea unui fond pentru crestere care sa regrupeze toate ajutoarele din prezent destinate intreprinderilor.

De asemenea, sunt anuntate si masuri de crestere a deducerilor fiscale privind activitatile de renovare pentru a sprijini sectorul constructiilor, un credit fiscal pentru angajarea tinerilor cercetatori sau o durata maximala a proceselor pentru a limita intarzierile din justitie.

Adoptarea acestor masuri pentru crestere a generat, potrivit presei, tensiuni in sanul guvernului cu privire la finantarea acestora, executivul angajandu-se sa se apropie de echilibru bugetar in anul urmator, chiar daca acest lucru genereaza sacrificii mari pentru italieni.

Tot in intentia de a relansa cresterea economica, guvernul Monti a adoptat deja la inceputul anului un plan de liberalizare a economiei, destinat intensificarii concurentei, si un proiect de reformare a pietei muncii, in curs de examinare in Parlament.

Totusi, impactul acestor reforme structurale este de asteptat sa se faca simtit dupa mai multi ani de la adoptare, Italia intrand in recesiune la finalul lui 2011, sub greutatea planurilor de austeritate adoptate in lant dupa anul 2010.