"Noul Guvern prea initiativele si proiectele bune ale guvernelor anterioare", a declarat premierul Victor Ponta, in cadrul unei intalniri cu vicepresedintele regional al Bancii Mondiale, Philippe Le Houreou, la conferinta "Modernizarea Administratiei Publice in Romania". Premierul a facut referire la imprumutul de 1 miliard de euro aprobat recent de Banca Mondiala. "Sper sa fim suficient de destepti incat sa folosim banii intr-un mod eficient", a spus Ponta, la inceputul intalnirii. Consiliul Directorilor Executivi ai Bancii Mondiale a aprobat acordarea unui imprumut in valoare de un miliard de euro catre statul roman, pentru politici de dezvoltare cu optiune de amanare a tragerii.

  • "Suntem foarte bucurosi pentru decizia board-ului Bancii Mondiale. De fapt, ultimul lucru pe care l-am facut inainte de a veni aici a fost sa ma asigur ca boardul a cazut de acord asupra imprumutului, totul a decurs foarte bine. Ne-am bucurat de sprijinul unanim al board-ului deoarece toti au recunoscut ca acest imprumut, plasa de siguranta, de 1 miliard de euro, este sprijinit de reforme importante in domeniul imbunatatirii colectarii taxelor - lucru important pentru regiune - a sectorului energetic - care este foarte important, de asemenea - si a rationalizarii sectorului medical. Acestea sunt trei reforme foarte importante si profunde, care privesc si celelalte state din regiune deoarece, in opinia noastra, este o problema comuna tuturor tarilor", a declarat, la randul sau, reprezentantul Bancii Mondiale.

In cadrul conferintei "Modernizarea Administratiei Publice in Romania", premierul a mai spus ca pentru Guvernul actual, duminica s-a inchis un episod de campanie electorala si "toate energiile Guvernului sunt puse incepand cu ziua de duminica in directia unor masuri de reforma structurala de sprijin pentru economie si pentru reformele sociale". "Imediat ce se incheie campaniile electorale ne intoarcem la expresia 'It's about economy'. Orice guvern, oricat de bune rezultate are in alegeri, daca nu incepe imediat sa dovedeasca capacitate administrativa, si creativitate in zona economica si sociala, mai devreme sau mai tarziu isi pierde acest sprijin popular", a adaugat Ponta.

La randul sau, Philippe Le Houreou a afirmat ca s-au facut progrese mari in stabilizarea macroeconomica si in reformarea cadrului fiscal.

"Guvernul trebuie sa rezolve provocarile legate de administratia publica daca vrea sa aiba succes pe termen mediu. Este clar ca sansele de crestere economica sunt influentate de calitatea administratiei publice", a mai spus reprezentantul Bancii Mondiale.

Vineri a avut loc la sediul Guvernului o conferinta cu tema "Modernizarea Administratiei Publice in Romania". Lucrarile conferintei au fost conduse de Primul-ministru Victor Ponta, din partea Guvernului Romaniei, si de Vice-presedintele Bancii Mondiale, Philippe Le Houerou. Discutiile se vor axa pe implementarea planurilor de actiune, elaborate pe baza recomandarilor efectuate de catre Banca Mondiala in perioada 2010-2011, in sectoare precum: dezvoltarea regionala, energia, mediul, sanatatea si invatamant superior.