Presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, a declarat vineri ca pietele financiare si cetatenii europeni au nevoie de o asigurare privind viitorul zonei euro, informeaza AFP.

"Pietele si populatia au nevoie in prezent sa fie asigurati de faptul ca vom calatori mereu impreuna", a declarat Draghi in cadrul unei conferinte a economistilor si specialistilor din bancile centrale, la Frankfurt.

Subliniind ca se afla in contact cu Herman Van Rompuy, Jose Manuel Barroso si Jean-Claude Juncker "pentru a reflecta la elementele unei viziuni pe termen mai lung" asupra uniunii economice si monetare, acesta a asigurat ca reflexiile sale sunt fondate pe "obiectivul central de asigurare a stabilitatii si a unei prosperitati durabile pentru zona euro."

Conform lui Draghi, rezultatele acestor reflexii ar trebui prezentate "foarte curand".

"Lucram in perspectiva urmatorului summit european", din 28-29 iunie la Bruxelles, si "rezultatul ar trebui sa fie cunoscut in curand, este o chestiune de zile", a adaugat acesta.

"Stabilitatea preturilor este piatra de temelie a uniunii (...). Insa in obiectivul de prezervare a stabilitatii economice in sens larg avem nevoie de consolidarea fundamentelor din domeniile financiar, bugetar si de politici structurale", a subliniat Draghi.

Aceasta evolutie va permite uniunii monetare "sa recastige inimile cetatenilor Europei, a caror adeziune la proiectul nostru colectiv de integrare a fost afectat de criza".

Una dintre conditiile pentru a realiza acest lucru ar putea fi transferarea legitimitatii politice la nivel european, ca din ce in ce mai multe decizii sa fie luate la nivel supranational.

De asemenea, Draghi a declarat ca era de datoria BCE sa tina cont de eterogenitatea din interiorul zonei euro, ceea de fapt a si facut atunci cand a extins spectrul de garantii (colateral) pe care le cere bancilor in schimbul facilitatilor de creditare oferite.

Aceasta masura, criticata de Germania, care a spus ca BCE se expune la riscuri, a fost necesara pentru a face fata unei situatii de abundenta a lichiditatilor in mai multe state si de lipsa acestora in altele", a afirmat presedintele bancii centrale europene, subliniind si ca demersul a fost facut cu "prudenta" si a facut obiectul unei supravegheri din partea Consiliului guvernatorilor al BCE.

"Nu putem avea o uniune monetara ignorand eterogenitatea (dintre membri sai) si fragmentarea (pietelor)", a adaugat Draghi.

In plus, acesta a repetat ca BCE va "continua sa joace un rol crucial pentru furnizarea de lichiditati bancilor solvabile cand acest lucru este necesar", intr-o perioada in care pietele se tem de o catastrofa in cazul unei infrangeri a partidelor pro-euro la alegerile legislative duminica din Grecia.