Presedintele in exercitiu al Bancii Mondiale, Robert Zoellick a avertizat intr-un interviu publicat in saptamanalul britanic The Observer ca Europa s-ar putea confrunta cu o situatie similara cu cea cauzata de falimentul Lehman Brothers in 2008, iar prabusirea monedei euro ar putea declansa o noua criza mondiala. Zoellick a mai declarat ca ii va informa inainte pe participantii la summitul G20 de riscul unui colaps financiar in Europa, care ar avea consecinte dezastruoase pentru economiile tarilor dezvoltate. Falimentul Lehman Brothers a provocat un soc global care a dus la prabusirea intregului sistem financiar al planetei.

E drept, cauzele prabusirii Lehman Brothers apartin mai intai conducerii bancii, dar si FED (sistemul bancilor centrale americane), potrivit Raportului de ancheta elaborat ulterior.

Citeste aici intregul Raport privind Prabusirea Lehman Brothers

Dintre concluziile Comisiei de abcheta cu privire la cauzele crizei, amintimS

  • Un exemplu de greseala a fost chiar FED care putea opri fluxul de credite ipotecare toxice prin stabilirea unor standarde prudentiale. Federal Reserve a fost abilitata sa faca acest lucru si nu a facut-o.
  • Au existat esecuri dramatice a gestionarii riscurilor in cadrul multor institutii cu importanta sistemica financiare. Prea multe dintre aceste institutii au actionat imprudent, asumandu-si riscuri prea mari, cu capital prea putin, si prea dependente de finantarea pe termen scurt.
  • A mai existat o combinatie de imprumuturi excesive, investitii riscante, si lipsa  de transparenta. Aceasta combinatie a pus sistemul financiar pe un curs in care nu aveau cum evita ciocnirea cu criza. De exemplu, in 2007, cinci banci de investitii majore-Bear Stearns, Goldman Sachs, Lehman Brothers, Merrill Lynch, Morgan Stanley stateau prost la capitolul capital. Indatorarea lor depasea raportul de 40:1, adica pentru fiecare 40 de USD din active, nu aveau decat un dolar capital pentru a acoperi pierderile. In plus,o mare parte din imprumuturile lor au fost pe termen scurt (chiar overnight).
  • Putem concluziona guvernul nu a fost pregatit pentru criza si a raspuns inconsecvent, accentuand incertitudine si panica pe pietele financiare.
  • A existat o fractura sistemica in responsabilitatea si etica bancherilor. Integritatea pietelor noastre financiare si increderea publicului in aceste piete sunt esentiale pentru bunastarea economica a natiunii noastre.
  • Esecurile agentiilor de rating de credit au fost rotite esentiale in mecanismul de distrugere financiara. Cele trei agentii de rating au fost elemente-cheie ale colapsul financiar. Aceasta criza nu ar fi avut loc daca nu erau agentiile de rating.

Citeste aici Raportul cu privire la cauzele crizei actuale