Banca America JP Morgan Chase a vandut circa 65%-70%, din pozitiile financiare ale traderul francez Bruno Michel Iksil, poreclit "Balena din Londra", care a provocat gigantului financiar pierderi de 2 miliarde de dolari, a anuntat miercuri CNBC citat de Le Figaro.

Contactati pentru declaratii, purtatorii de cuvant ai JP Morgan au refuzat sa comenteze. "Conditiile adverse de pe piata ar fi putut sa creasca pierderile bancii pana la 5 miliarde de dolari", anunta CNBC.

JP Morgan a acumulat pierderile cand o strategie de hedging, folosita in mod normal de banci si investitori pentru a-si minimiza riscurile, a fost aplicata gresit. Jamie Dimon, CEO JP Morgan si-a prezentat scuze, in numeroase randuri, pentru aceste pierderi, prezentate drept "un eveniment izolat" cauzat de "o strategie prost gandita si prost executata", insa a refuzat pana acum sa precizeze care este amploarea pierderilor.

In data de 10 mai, cand subiectul a ajuns in atentia presei, Dimon a explicat ca pierderile depasesc 2 miliarde de dolari atingand probabil macar 3 miliarde de dolari.

Banca urmeaza sa ofere mai multe informatii cu ocazia prezentarii a rezultatelor trimestriale programata pentru data de 13 iulie. CEO-ul JP Morgan a dat asigurari ca bilantul bancii a ramas intact, in pofida acestor operatiuni.