Reducerea ratei dobanzii de referinta a Bancii Centrale Europene (BCE) la mijlocul lunii iulie este "cu certitudine o optiune", a indicat Benoit Coeure, membru al executivului institutiei monetare din Frankfurt, intr-un interviu publicat joi in Financial Times si citat de AFP.

In aceeasi masura, Coeure a declarat pentru cotidianul citat ca "acest lucru a fost discutat in cadrul ultimului consiliu al guvernatorilor si ma astept ca sa fie discutat si la urmatorul consiliu", care se va tine pe 5 iulie.

La intrunirea Consiliului Guvernatorilor de pe 6 iunie, BCE a mentinut neschimbata rata dobanzii, la 1%, un nivel minim istoric pastrat din luna decembrie, in ciuda revenirii crizei din zona euro.

Presedintele BCE, Mario Draghi, a admis totodata ca mai multi guvernatori de banci centrale au reclamat o scadere a dobanzii, insa a adaugat ca numarul acestora "a fost foarte mic".

Referitor la criza actuala, Coeure a spus ca aceasta actiune a BCE (scaderea ratei dobanzii de referinta) ar fi utila intr-o anumita masura, insa cu siguranta nu va rezolva problemele fundamentale.

Intrebat de publicatia economica cu privire la posibilitatea ca Fondul de stabilitate al zonei euro (FESF) sa rascumpere datorie suverana pe piata secundara, Benoit Coeure a spus ca nu este cazul.

"Este un mister ca FESF a fost autorizat aproape cu un an in urma sa intervina pe piata secundara si ca guvernele inca nu au ales sa foloseasca aceasta posibilitate", a afirmat Coeure.

Banca Centrala Europeana a sustinut intotdeauna ca statele, prin intermediul FESF, sa recurga la achizitionarea de obligatiuni de stat pe piata secundara pentru a diminua presiunea ascendenta cu privire la costurile de imprumut ale mai multor tari.

In acelasi timp, intrebat de presa italiana in cadrul summitului G20 de la Los Cabos, din Mexic, cu privire la utilizarea fondurilor de stabilitate europene pentru a rascumpara obligatiuni de stat ale tarilor cu probleme, seful guvernului italian, Mario Monti, a notat ca "se reflecta" la o astfel de idee la nivelul zonei euro.

Conform lui Monti, acest sistem ar permite sa se lupte contra majorarii ratelor de dobanda care caracterizeaza in prezent Spania si Italia pe piata datoriei suverane.

Insa, cancelarul german, Angela Merkel, a anuntat miercuri in cadrul unei conferinte de presa de la Berlin ca nu a existat un "proiect concret" de achizitionare a obligatiunilor statului spaniol de catre fondurile de stabilitate ale zonei euro (FESF sau MES, Mecanismul European de Stabilitate).