Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

​Hidroelectrica ar putea beneficia de garantii guvernamentale - Surse

Compania Hidroelectrica ar putea beneficia de garantii guvernamentale. Afirmatia a fost facuta pentru Hotnews.ro de surse din sectorul energetic. Garantia ar urma sa acopere creditele accesate de Hidroelectrica. Aceasta in conditiile in care Tribunalul Bucuresti a admis miercuri cererea de intrare in insolventa a companiei, cerere care a provocat reactii negative pe piata bancara. Directorul general al bancii ING Romania, Misu Negritoiu, a declarat ca institutia pe care o conduce va deveni reticenta atunci cand va fi vorba despre finantarea companiilor de stat. In plus, o astfel de garantie guvernamentala se poate resimti in deficitul bugetar, sustin specialistii. Presedintele Bancpost, Mihai Bogza, sustine ca intrarea in insolventa a Hidroelectrica este mai ingrijoratoare pentru Romania decat rezultatul alegerilor din Grecia, din cauza riscului reputational al statului. "Analistii externi se pot gandi ca, daca o societate cu capital de stat si una din cele mai mari intra in insolventa, maine, poimaine vedem falimentul unei municipalitati, si in cele din urma, de ce nu, un default pe titluri de stat", a mai spus Bogza.

Spania: Ratele dobanzii la titlurile pe zece ani scad, se majoreaza insa randamentele pe 2, 3 si 5 ani

Ratele de dobanda ale Spaniei la titlurile de stat pe 10 ani au continuat sa scada. Pe de alta parte, Madridul se confrunta acum cu o crestere a dobanzilor pentru obligatiunile pe doi, trei si cinci ani. Dobanzile la care Spania se finanteaza de pe piata sunt de 6,5% pe perioada unui deceniu si de peste 6 procente pentru cele pe perioade mai scurte de timp. Cauza cresterii costurilor de finantare ar putea fi declaratiile oficialilor europeni potrivit carora Zona euro reflecteaza la posibilitatea ca fondurile de securitate europene sa rascumpre titlurile guvernamentale ale tarilor fragile. Madridul a imprumutat ieri 2,2 miliarde de euro. Si Italia a profitat de aceasta relaxare a pietei obligatiunilor, titlurile guvernamentale pe 10 ani scazand la 5,6% (de la 5,7). In ceea ce priveste Franta, ratele de dobanda sunt undeva peste 2,6%, in conditiile in care Hexagonul a imprumutat 8 miliarde de euro.

Norvegia va construi cel mai lung cablu submarin de energie din lume, care va lega statul nordic de Marea Britanie

Norvegia va construi cel mai lung cablu submarin pentru transportul energiei electrice din lume. Acesta ii va lega pe scandinavi de Marea Britanie pana in 2020, precum si de Germania, pana in 2018. Potrivit Reuters, aceste noi retele vor oferi Norvegiei, o tara dependenta de productia de hidroenergie, oportunitatea de a exporta mai multa energie spre tari in care preturile sunt mai ridicate si, in acelasi timp, sa importe energie in perioadele in care lipsa ploilor forteaza cresterea preturilor pentru gospodarii. De asemenea, acestea vor ajuta cele trei tari sa-si asigure securitatea si furnizarea stabila a energiei, pe fondul cresterii productiei din surse regenerabile in Europa. Cablul submarin va avea o lungime de 700 de kilometri, cu o capacitate de 1.400 MW.

BCE: Reducerea ratei dobanzii de referinta este o optiune

Reducerea ratei dobanzii de referinta a Bancii Centrale Europene la mijlocul lunii iulie este "cu certitudine o optiune". Declaratia apartine unuia dintre membrii consiliului de administratie de la BCE, Benoit Coeure. Intr-un interviu pentru Financial Times, bancherul a mai spus ca s-a discutat o scadere a dobanzii si ca se va mai discuta cu siguranta si in viitor despre acest lucru. La intrunirea Consiliului Guvernatorilor de pe 6 iunie, BCE a mentinut neschimbata rata dobanzii, la 1%, un nivel minim istoric pastrat din luna decembrie, in ciuda revenirii crizei din zona euro. Coeure a spus ca scaderea ratei dobanzii de referinta europene ar fi utila intr-o anumita masura, insa cu siguranta nu va rezolva problemele fundamentale.