China si Brazilia au semnat un acord de schimb valutar pentru a se asigura impotriva crizei financiare globale si pentru a sprijini relatiile comerciale dintre cele doua tari, informeaza BBC.

Acordul va permite bancilor centrale ale statelor sa schimbe devize locale in valoare de 30 de miliarde de dolari.

Aceasta suma poate fi folosita pentru a creste rezervele valutare in perioadele de criza sau pentru a incuraja comertul bilateral. China este cel mai mare partener comercial al Braziliei.

"Cum imprumuturile internationale raman greu de gasit, vom avea credit suficient pentru tranzactiile noastre", a declarat ministrul de finante al Braziliei, Guido Mantega.

Cele doua state spun ca isi vor intensifica cooperarea in mai multe sectoare, precum minerit, industrie, aviatie si dezvoltarea infrastructurii.

Un yuan tranzactionat la nivel global?

Intelegerea este ultima dintr-o serie de acorduri pe care China le-a semnat cu partenerii sai comerciali. In luna martie a acestui an, China a semnat un acord similar cu Australia in valoare de pana la 30 de miliarde de dolari australieni (31 miliarde de dolari americani) pentru a promova comertul bilateral si investitiile.

De asemenea, au fost semnate astfel de intelegeri si cu Indonezia, Hong Kong si Japonia.

Analistii spun ca Beijingul incearca sa impulsioneze comertul direct in yuani, in locul tranzactiilor care se faceau traditional folosind dolarul ca moneda intermediara, pentru o oferi monedei chineze un rol mai important pe plan international.