Agentia de rating Moody's a retrogradat 15 banci si institutii financiare globale, printre care Barclays, BNP Paribas, Deutsche Bank si Bank of America si Citigroup, relateaza BBC.

Bancile britanice retrogradate de Moody's sunt Royal Bank of Scotland, Barclays si HSBC, in timp ce dintre bancile americane, agentia a redus ratingurile asociate Bank of America si Citigroup.

Pentru a-si motiva decizia acestor reduceri, directorul general pentru sistemul bancar al Moody's, Greg Bauer, a evidentiat expunerea bancilor la volatilitatea pietelor financiare globale si riscul de pierderi ridicate inerente pe pietele de capital.

Alte institutii al caror rating a fost retrogradat sunt Goldman Sachs, Morgan Stanley, JP Morgan Chase, Credit Suisse, UBS, BNP Paribas, Credit Agricole, Societe Generale, Deutsche Bank si Royal Bank of Canada.

In plus, unora dintre aceste banci le-a fost asociata si perspectiva negativa, ceea ce arata ca ratingul acestora mai poate fi scazut in viitor. Moody's a justificat acest lucru prin faptul ca guvernele nationale si-au aratat "intentia clara" de a reduce sprijinul acordat bancilor.

De cealalta parte, bancile contesta retrogradarile facute de Moody's.

RBS a raspuns actiunii Moody's printr-o declaratie in care a precizat ca grupul nu este de acord cu modificarea ratingului, considerand ca Moody's nu a tinut cont de imbunatatirile pe care banca le-a facut in bilantul sau, finantarea si gestionarea riscului.

RBS a estimat ca aceasta reducere a ratingului poate semnifica necesitatea unor fonduri suplimentare de 9 miliarde de lire care sa fie folosite ca si colateral pentru datoriile sale. In SUA, Citigroup a afirmat ca este in dezacord puternic cu decizia Moody's.

Dintre bancile retrogradate, patru au suferit o reducere cu o treapta a ratingului, printre care HSBC si Royal Bank of Scotland. Alte 10 banci au avut reduceri de doua trepte, inclusiv Barclays. De asemenea, Credit Suisse a avut o retrogradare de trei trepte.

"Cea mai mare surpriza este retrogradarea cu trei trepte a Credit Suisse, la care nimeni nu se uita", a spus Mark Grant, director general al Southwest Securities.

In acelasi timp, fostul director executiv al Citigroup si in prezent profesor la Cass Business School in Londra, a afirmat ca retrogradarile pot limita activitatile bancilor.

Acesta a spus ca: "Bancile vor trebui sa isi creasca colateralul in tranzactiile cu alte banci. Cum acestea au fost retrogradate, alti jucatori din sistem vor evita sa se expuna."

La deschiderea burselor de vineri, actiunile Royal Bank of Scotland au scazut cu 1,2%, in timp ce actiunile Barclays au scazut cu 0,6%. In acelasi timp, in Germania si Franta, actiunile Deutsche Bank au pierdut 0,5%, iar cele ale Societe Generale 0,9%.