Ministrul german al Afacerilor Externe, Guido Westerwelle, a reafirmat vineri ca actuala criza a datoriilor "scoate in evidenta necesitatea accelerarii integrarii" in Europa, intr-un interviu acordat cotidianului francez Le Figaro si citat de AFP.

"Criza evidentiaza necesitatea accelerarii integraii. O eroare de constructie a fost comisa la crearea monedei unice: politica economica si financiara a tarilor europene nu este suficient coordonata", a declarat seful diplomatiei germane.

"Europa este mai mult decat o piata comuna si o moneda unica. Este o comunitate de afirmare a culturii noastre comune (...). Reafirmarea proiectului european este o actiune determinanta pentru a restaura increderea si de asemenea pentru a depasi criza datoriilor. Niciun investitor nu va privi spre Europa daca acesta nu are sentimentul ca Europa crede in ea si ca va lucra pentru a avansa", a subliniat acesta.

Pe plan politic, Guido Westerwelle a sugerat ca fiecare mare familie politica europeana sa prezinte un candidat comun in fruntea listei pentru urmatoarele alegeri europene.

"Ar fi bine pentru Europa daca urmatorii candidati la alegerile parlamentare europene s-ar prezenta in toate tarile si daca ei si-ar face campanie in intreaga Europa", a notat Westerwelle.

Ministrul german si-a aratat de asemenea si sustinerea pentru Italia, care se afla in vizorul pietelor si se confrunta cu o crestere puternica a dobanzilor. Aceasta va adopta o reforma cruciala a pietei fortei de munca.

"Italia este o tara foarte competitiva si cu multe puncte forte, cum este si Spania. O data ce reformele structurale vor fi puse in aplicare, aceste tari isi pot depasi dificultatile."

Acesta a dat exemplu Germania care, cu zece ani in urma, era descrisa ca fiind 'omul bolnav' al Europei si a reusit sa devina motorul economic al Uniunii Europene.