Criza din zona euro a ajuns intr-o "etapa critica", iar tarile membre trebuie sa isi asume un angajament puternic pentru moneda comuna si sa opreasca declinul increderii investitorilor, a comunicat Fondul Monetar International intr-un raport in care recomanda mutualizarea datoriei statelor ca o posibila solutie, informeaza Bloomberg.

"In ciuda masurilor politice extraordinare, bancile si pietele suverane in multe parti ale zonei euro raman sub un stres puternic, intensificand intrebarile cu privire la viabilitatea uniunii monetare in sine", a precizat organizatia, vineri, intr-un raport.

"Mediul economic si financiar va continua sa se deterioreze. Investitorii priveaza statele membre cu probleme de finantare, transferand capitalul in zone sigure si ducand primele de risc la noi recorduri."

Fondul precizeaza ca sistemul monetar european necesita o mai puternica uniune a bancilor sale si o mai mare integrare fiscala pentru "a stopa scaderea increderii care cuprinde regiunea", iar un "angajament ferm pentru uniunea monetara va readuce increderea in moneda comuna".

"Prioritatea imediata este adoptarea de masuri concrete pentru o uniune bancara in zona euro", a notat FMI.

Cadrul propus la nivel comunitar pentru procese armonizate de rezolutie bancara este un prim pas necesar, insa Europa trebuie sa mearga mai departe, stabilind la nivel regional o schema unica de garantare a depozitelor, astfel incat sa rupa legaturile dintre banci si tarile in care acestea isi au sediul si, de asemenea, pentru a sustine increderea deponentilor.

"Introducerea unei forme limitate de datorie comuna, cu garantii guvernamentale corespunzatoare, poate reprezenta un pas intermediar spre o integrare fiscala si o impartire a riscului", conform FMI.

In acelasi timp, institutia internationala precizeaza ca, desi politica monetara nu ofera o "solutie de durata", scaderea inflatiei ofera Bancii Centrale Europene (BCE) mai mult spatiu de manevra pentru a relaxa ratele dobanzii in zona euro. Totodata, BCE trebuie sa se asigure ca sprijinul sau monetar este eficient in intreaga regiune si ar trebui sa mentina furnizarea de "lichiditati ample pentru a sustine bancile" in conditii flexibile.

Daca este necesar, spune FMI, masuri neconventionale pot fi folosite si banca centrala ar trebui sa ia in considerare masuri non-standard, precum "unele forme de relaxare cantitativa" (quantitative easing) sau reactivarea programului de interventii pe piata obligatiunilor (Securities Markets Program).