Analiza HotNews.ro ​Cine ne sunt noii intreprinzatori? Majoritatea firmelor nou infiintate au zero salariati, sediul la domiciliul patronului si cele mai mari probleme sunt clientii fara bani si concurenta. Dupa un an, ele dispar

de Dan Popa     HotNews.ro
Vineri, 22 iunie 2012, 15:23 Economie | Finanţe & Bănci


In Romania erau inca active in septembrie 2011, aproximativ 128.855 de intreprinderi noi, excluzand intreprinderile agricole, potrivit datelor furnizate HotNews.ro de Institutul National de Statistica. Pentru comparatie, intr-un an anterior crizei, 1995, existau circa 390.000 de intreprinderi noi. Antreprenorii romani se plang de concurenta, de clienti fara bani, dar de prea putine ori vad barna din ochii lor.Numarul mediu de angajati la companiile nou infiintate este in medie 1,4, majoritatea intreprinderilor noi fiind in domeniul 0 salariati iar proportia generala a noilor intreprinderi al caror sediu este locuinta managerului a crescut cu 23 puncte procentuale. Aproape un sfert dintre noile firme dispar dupa un an.  O analiza furnizata pe baza datelor INSSE, iunie 2012.

Rata de creare a intreprinderilor noi, calculata fata de stocul existent la 1 ianuarie 1995, se situeaza anual in intervalul 13-17% pana in anul 2001, dupa care prezinta o crestere semnificativa pana in 2005 corelata cu imbunatatirea legislatiei privind crearea intreprinderilor mici si mijlocii. De-a lungul urmatorilor cinci ani, rata de creare are o fluctuatie destul de mare, o descrestere semnificativa in anul 2006, urmata de o crestere mai accentuata in anii 2007 si 2008, iar in anii 2009 si 2010 se observa o descrestere semnificativa datorita conditiilor economice actuale.

Distributia pe regiuni a intreprinderilor nou create arata ca rata de creare a avut tendinta pozitiva in perioada  2001-2005, fiind in scadere pentru toate regiunile in anul 2006; in anii 2007 si 2008 are o usoara crestere fata de anul 2006 in unele regiuni. In anul 2010 se observa o stabilitate in unele regiuni si o mica descrestere sau crestere in alte regiuni comparativ cu anul 2009, fara modificari semnificative

Evolutia structurii intreprinderilor noi pe forme juridice, respectiv balanta societati comerciale/persoane fizice, reflecta evolutia mediului legislativ din domeniu. Perioada 1998-2001 corespunde unor mari transformari in legislatia referitoare la IMM-uri si persoane fizice. Dupa anul 2001 pana in 2005 pe legislatia noua echilibrul se restabileste. Comparativ cu anul anterior, in anul 2010 se observa o descrestere la infiintarea de persoane fizice si o crestere relativa la infiintarea de societati comeciale

In anul 2010, intreprinzatorii din aproape toate regiunile prefera infiintarea de persoane fizice, mai putin in regiunea Bucuresti-Ilfov, unde se obseva o crestere procentuala a societatilor comerciale.
Numarul mediu de angajati in anul 2010 la persoanele fizice este de 1.4, iar la societatile comerciale este de 4.1, majoritatea intreprinderilor noi fiind in domeniul 0 salariati.

 • Amplasarea companiilor noi- la casa patronului
Aproape toate intreprinderile noi din Romania au un singur sediu. Proportia generala a noilor intreprinderi al caror sediu este locuinta managerului a crescut in anul 2010 cu 23 puncte procentuale fata de anul 2009. Intreprinderile noi din Romania cu mai multe sedii prezinta ponderi mai ridicate fata de media pe tara in regiunile Bucuresti-Ilfov si Nord-Est. Procentul  intreprinderilor active nou create, pentru care locul principal de activitate este locuinta managerului, ia valori in anul 2010 intre 100% in regiunile Sud-Vest Oltenia, Vest, Bucuresti-Ilfov si 98.5% in regiunea Nord-Vest.

 • Domeniul de Activitate- scade industria, creste comertul
Evolutia distributiei intreprinderilor noi active dupa activitatea desfasurata este prezentata la nivelul celor sase sectoare  principale de activitate: industrie, constructii, comert, transporturi, hoteluri si restaurante, alte servicii. In industrie ponderea noilor aparitii, 12.4%, este in descrestere fata de anii precedenti. Apare o crestere a ponderii sectoarelor comert, hoteluri si restaurante, si alte servicii si o descrestere a ponderii sectoarelor constructii si transporturi .
Pe regiuni, comparativ cu anul precedent, domeniul industrie este mai atractiv in regiunile Sud-Muntenia, Nord-Vest si Sud-Est; constructiile sunt favorizate in regiunile Bucuresti-Ilfov, Nord-Est si Centru; comertul este domeniul majoritar de orientare a intreprinderilor din regiunile Sud-Muntenia, Sud-Vest Oltenia si Centru; transporturile au ponderi mai ridicate in regiunea Nord-Est, Sud-Est si Bucuresti-Ilfov; hotelurile si restaurantele au rezultate semnificative in regiunile Nord-Vest si Bucuresti-Ilfov; "alte servicii" au ponderi mult mai ridicate in regiunile Sud-Vest Oltenia, Vest si Centru, comparativ cu anul precedent.

Aproape toate noile intreprinderi au un singur obiect de activitate, observandu-se totusi o crestere fata de anul 2009 de 0.5 puncte procentuale a intreprinderilor cu activitati multiple; la nivel regional, la activitatile multiple desfasurate de agentii economici, o crestere semnificativa se remarca in regiunea Bucuresti-Ilfov si o descrestere semnificativa in regiunea  Sud-Muntenia.

 • Dificultati privind cererea si oferta
Proportia intreprinderilor noi care nu intampina dificultati in obtinerea contractelor inregistreaza o descrestere in anul 2010 comparativ cu anul 2009.
Cele mai frecvente motive ale dificultatilor legate de oferta raman lipsa de resurse, fara clienti sau plata cu intarziere de catre clienti si accesul limitat la credite. Cele mai frecvente motive ale dificultatilor legate de cerere sunt, in anul 2010, concurenta prea mare si clienti cu fonduri reduse.

Dificultatile legate de oferta, cea mai inalta pondere a cauzei "lipsa de resurse" se observa in regiunile Nord-Est, Sud-Vest Oltenia si Nord-Vest (88.9%, 88.6%, respectiv 88.2%); regiunea Bucuresti-Ilfov are cea mai mare pondere a cauzei "acces limitat la credite" (72.8%); iar regiunea Centru are cea mai mare lipsa de materii prime (42.8%). In ceea ce priveste dificultatile legate de cerere, regiunea Sud-Est declara cea mai inalta pondere pentru clienti cu fonduri reduse (85.0%); regiunea Centru are cea mai mare pondere la concurenta mare (88.0%); iar regiunile Nord-Vest si Bucuresti-Ilfov au cea mai ridicata pondere la inabilitate in marketing (63.0%, respectiv 55.0%).

 • Caracteristicile fondatorului/managerului
In anul 2010, proportia fondatorilor/managerilor intreprinderilor nou create, cu varsta mai mica de 60 de ani, are o crestere usoara de 1.2 puncte procentuale fata de anul 2009, cea cu varsta intre 45-49 de ani are o descrestere de 1.2 puncte procentuale comparativ cu anul precedent, celelalte grupe de varsta prezentand usoare variatii a ponderilor fata de situatia din anul 2009.La nivel regional, variatia in jurul mediei este relativ scazuta, regiunea Bucuresti-Ilfov are o crestere cu 6.4 puncte procentuale fata de medie la grupa de varsta 30-39 de ani, iar regiunea Vest are o descrestere cu 2.4 puncte procentuale fata de medie la grupa de varsta 45-49 de ani. Anual, peste jumatate din intreprinderi au fondatori/manageri barbati. Proportia de femei fondatori/manageri este in jur de o treime (o usoara crestere fata de anul 2009), cel mai mare procent 40.5% inregistrandu-se in anul 2010. Cea mai scazuta pondere a femeilor fondatori/manageri se afla in regiunea Bucuresti-Ilfov, iar cea mai ridicata pondere in Sud-Vest Oltenia.

Distributia intreprinderilor in functie de fondul educational al fondatorului/managerului, prezinta o schimbare structurala intre perioadele 1995-2000 si 2001-2010. Pana in 2001 ponderea intreprinderilor nou create de intreprinzatori cu nivel educational  primar reprezinta aproximativ 5%, nivelul de educatie profesional (vocational) aproximativ 30%, nivelul de educatie gimnazial aproximativ 40% si nivelul liceal si universitar in jur de 25%. Din anul 2001 nivelul primar si cel vocational reprezenta impreuna o pondere de 20%, cel gimnazial pana in 40%, iar nivelul liceal si universitar aproximativ 40%, in ultimii patru ani depasind 50%. Categoriile de studii liceale si universitare apar cu ponderi mai mari pentru intreprinderile localizate in regiunile Bucuresti-Ilfov si Nord-Vest in anul 2010.

Pana in anul 2000 exista o pondere de aproape 70% a fondatorilor/managerilor care au fost in categoria "muncitori necalificati" inainte de a crea o noua intreprindere. Din 2001 s-a observat o reducere a ponderii acestora pana la nivelul de aproximativ 50%, in paralel cu cresterea ponderii celor ce provin din "muncitori calificati" sau functii tehnice. In anul 2010 se observa o tendinta de echilibru intre categoriile muncitori calificati si muncitori necalificati si o scadere la categoria profesii tehnice comparativ cu anul anterior.

Pe plan regional, in anul 2010, regiunea de Sud-Est are cel mai mare procent al fondatorilor/managerilor de intreprinderi, care au fost in categoria de muncitori necalificati inainte de a crea o noua intreprindere. Regiunea Bucuresti-Ilfov are cele mai mari proportii de profesii tehnice si cele mai mici proportii de muncitori calificati.

 • Ponderea intreprinderilor active
Rata intreprinderilor active dupa un an de la inregistrare a ramas la nivelul de aproximativ doua treimi din anul 1995 pana in anul 2007. In anul 2010 rata de supravietuire a intreprinderilor la un an este de peste 60%. Proportia celor care si-au incetat definitiv activitatea este de 9.8%, iar ponderea intreprinderilor inca inactive la un an dupa infiintare se situeaza in jurul valorii de 22%. In anul 2010 regiunile Centru si Sud-Muntenia prezinta cea mai inalta rata (77.1%, respectiv 71.6%) a intreprinderilor active dupa un an de la infiintare.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4231 vizualizari

 • +8 (10 voturi)    
  guvernul ponta sugruma afacerile si cetatenii (Vineri, 22 iunie 2012, 16:02)

  cartarescu [utilizator]

  Guvernul ponta doreste sa majoreze incepand cu 2013 impozitul pe proprietate( de cca.15 ori mai mult.).pentru cei ce isi inchiriaza casa la firme sau au casa..sediu/punct de lucru pentru firma
  Este o rusine..acest lucru/acesta intentie a guvernului ..acest guvern loveste tot in cei care nu evazioneaza statul..loveste in cei care muncesc cinstit si isi platesc taxele ..guvernul lui ponta ..tot acestora le majoreaza taxele...guvernul loveste tot in boii care trag la jug
  • -2 (2 voturi)    
   Impozitul pe proprietate (Sâmbătă, 23 iunie 2012, 10:09)

   Ion from Raion [anonim] i-a raspuns lui cartarescu

   1. Ce legatura are impozitul pe proprietate cu firmele nou infiintate?

   2. Ti se pare normal sa ai impozit pe cladire care valoreaza sute de miii de euro mai mic decat impozitul pe o masina de cateva mii?
 • +12 (12 voturi)    
  CEA MAI MARE PROBLEMA (Vineri, 22 iunie 2012, 16:33)

  pointless man [utilizator]

  a oricarui intreprinzator privat de 22 de ani incoace este STATUL al carui aparat il persecuta direct si constient prin biruri aberante si complicatii hirtogaresti si mai aberante. Restul este bla-bla.
 • +3 (11 voturi)    
  Masurile (Vineri, 22 iunie 2012, 17:03)

  miguelito [utilizator]

  lui Boc care au salvat tara de la dezastru
  • -1 (11 voturi)    
   cum ar fi... (Vineri, 22 iunie 2012, 17:29)

   Dapyx [anonim] i-a raspuns lui miguelito

   impozitul forfetar...
 • -2 (2 voturi)    
  corelatii... (Vineri, 22 iunie 2012, 21:18)

  mary_ [utilizator]

  Exista cumva corelata rata de supravietuire cu nivelul de pregatire???

  Un planset mare este cu aceste firme.. Nu au,nu au si nu au...Dar oare ce au???

  Ciudat ca datele statistice se opresc la 2010 - evident ca exista informatia si pentru 2011 si mai spre zilele noastre...

  Era poate interesant de vazut si total CA
 • +5 (5 voturi)    
  Firme mici versus socialism stiintific (Sâmbătă, 23 iunie 2012, 1:18)

  Andrei Florian [anonim]

  Romania a fost socialista si ne-a iesit pe nas. Dupa marea inghesuiala din decembrie, Romania a ramas socialista pentru ca, daca privim retrospectiv, nicio guvernare, absolut niciuna, nu a sprijinit legislativ micul privat. Este firesc sa nu ai niciun angajat la inceput, pentru ca asa sunt inceputurile, fara pilozitati.
  Mai toate firmele mari au capital strain sau, daca sunt cu capital autohton, marea lor majoritate apartin baietilor cu ochi albastri si deruleaza afaceri cu statul.
  Pe scurt, Romania Socialista si-a restrans activitatea economica dar nu a incetat niciodata sa existe, iar diferenta este data de faptul ca pe piata au aparut si marii jucatori corporatisti.
  Socialismul este precum SIDA, o boala mortala pe care o iei exact atunci cand te simti mai bine.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by