Adaptarea lor la acest nou mediu dominat de incertitudine presupune dezvoltarea unei gandiri disruptive, a unei deschideri fata de schimbare precum si renuntarea la unele din caile consacrate de creare de valoare.
In urmatorii cinci ani, cresterea costurilor si deficitul de resurse vor exercita presiuni imense asupra modelelor operationale din industria produselor de larg consum, putand duce chiar la prabusirea unora dintre ele. Sefii de organizatii chestionati in cadrul studiului au clasat pe prima pozitie riscul implicat de cresterea pretului la materiile prime si accesul tot mai dificil la acestea. Amenintarile care exercita presiuni pe modelele lor operationale vor obliga companiile sa-si regandeasca radical lantul logistic pentru a-si asigura sau pastra accesul la resursele cheie.
Pentru a face fata cu succes noii ordini economice, companiile vor trebui sa adopte un nou mod de gandire iar liderii vor trebui sa redefineasca modul de a crea valoare la toate nivelurile organizatiei. In acest sens, sunt de avut in vedere:
- Regandirea optiunilor strategice
Stabilirea ariilor de business unde e nevoie de localizare si de centralizare a devenit o optiune cruciala pentru liderii de business din aceasta industrie. Insa, pentru multe din companiile din sector, acest punct a ramas pe mai departe o mare provocare. Doar 16% dintre respondenti au spus ca organizatiile lor sunt capabile sa mentina un echilibru optim intre controlul global si spiritul antreprenorial local, in timp ce peste un sfert au admis ca stau foarte prost la acest capitol.
- Realinierea lantului de valori
Lantul de valori trebuie sa fie suficient de rigid pentru a rezista la socuri, insa si suficient de maleabil pentru a putea raspunde unor schimbari bruste sau neasteptate. Cu marjele aflate sub presiune, companiile vor trebui, de asemenea, sa se asigure ca lantul de generare a valorii adaugate functioneaza eficient.
Cei chestionati in cadrul studiului au recunoscut ca au nevoie sa-si imbunatateasca managementul lantului de creare a valorii adaugate. Aproape doua treimi dintre ei au admis ca rutele de punere pe piata au devenit mai complexe, insa doar 26% au spus ca sunt foarte buni in crearea unui lant logistic eficient si agil.
Cresterea costurilor si deficitul de resurse complica si mai mult lucrurile. Extinderea bunastarii in pietele emergente va genera o cerere semnificativ sporita de petrol, apa si alte utilitati. Pe masura ce aceasta cerere creste, vor creste si preturile multor bunuri si utilitati, ceea ce va accentua competitia pentru resursele disponibile si va pune o si mai mare presiune pe marje.
- Executie eficientizata la maximum pentru a capta valoarea
Dintre toate barierele ce pot impiedica o buna executie, valoarea angajatilor e considerata, de departe, punctul cel mai critic. Fara oamenii potriviti care sa poata implementa programele strategice pentru care s-a optat, obiectivele vizate de companii vor fi imposibil de indeplinit. In pofida importantei talentului pentru o executie de succes a strategiei, acest capitol reprezinta inca un punct nevralgic pentru multe companii. Doar 20% dintre cei chestionati au afirmat ca sunt foarte buni in a atrage angajati valorosi si in a optimiza folosirea resurselor umane.