Spania a publicat luni scrisoarea prin care solicita ajutor financiar din partea zonei euro, insa fara a furniza detalii suplimentare cu privire la acest plan, care trebuie sa fie pregatit pana pe 9 iulie, cand va avea loc urmatoarea reuniune a Eurogrupului, relateaza AFP.

Guvernul spaniol a anuntat joi ca bancile sale ar avea nevoie de maxim 62 de miliarde de euro, banzandu-se pe rezultatele furnizate de auditori independenti, in timp ce zona euro a propus un ajutor maxim de 100 de miliarde de euro.

"Ministrul Economiei, Luis de Guindos, a trimis presedintelui Eurogrupului, Jean-Claude Juncker, in numele guvernului spaniol, cererea de asistenta financiara pentru recapitalizarea institutiilor financiare care au nevoie de acest lucru", a anuntat ministerul, intr-un comunicat.

Nici valoarea ajutorului solicitat, nici modalitatile de imprumut, care va fi oferit bancilor prin fondul public spaniol de ajutor al sectorului bancar, nu au fost inca definitivate. De Guindos a anuntat saptamana trecuta ca s-ar putea sa fie un imprumut pe 15 ani, "cu rate ale dobanzii cuprinse intre 3 si 4 procente".

Guvernul a precizat in scrisoarea sa ca va finaliza detaliile imprumutului "pana pe 9 iulie, astfel incat acest lucru sa poata fi discutat la urmatoarea reuniune a Eurogrupului".

Cu acest plan, Spania va deveni cea de-a patra tara a zonei euro care beneficiaza de un ajutor european, dupa Grecia, Irlanda si Portugalia. Acest imprumut este insa limitat doar la sectorul bancar, afectat de spargerea bulei imobiliare din 2008.