Agentia de rating Moody's a declarat luni ca a redus cu una la patru trepte nota datoriei pe termen lung a 28 de banci spaniole, dar si a doua societati de credit, potrivit AFP.

"Aceasta decizie vine ca urmare a deprecierii creditului guvernului spaniol, asa cum se reflecta in scaderea din 13 iunie, la Baa3, mai sus de categoria speculativ", se arata in declaratia agentiei de rating amintite.

Agentia de rating a considerat ca ar putea reduce in continuare nota.

"Moody's se asteapta ca expunerea bancilor la pierderi pe imobiliare va creste in continuare, ceea ce ar putea creste nevoia lor de sprijin financiar extern", spune agentia.

Din cele 28 de banci, la 16 ratingul ar putea fi redus pe termen scurt sau mediu, a mai declarat Moody's.

Spania a publicat luniscrisoarea prin care solicita ajutor financiar din partea zonei euro, insa fara a furniza detalii suplimentare cu privire la acest plan, care trebuie sa fie pregatit pana pe 9 iulie, cand va avea loc urmatoarea reuniune a Eurogrupului, relateaza AFP.

Autoritatile spanioleau dezvaluit joirezultatele auditelor independente efectuate asupra sectorului bancar al tarii, potrivit carora nevoile de capital ajung pana la 62 de miliarde de euro in cel mai grav scenariu.

Agentia de rating Moody's aretrogradat vineri15 banci si institutii financiare globale, printre care Barclays, BNP Paribas, Deutsche Bank si Bank of America si Citigroup, relateaza BBC.

Bancile britanice retrogradate de Moody's sunt Royal Bank of Scotland, Barclays si HSBC, in timp ce dintre bancile americane, agentia a redus ratingurile asociate Bank of America si Citigroup.

Pentru a-si motiva decizia acestor reduceri, directorul general pentru sistemul bancar al Moody's, Greg Bauer, a evidentiat expunerea bancilor la volatilitatea pietelor financiare globale si riscul de pierderi ridicate inerente pe pietele de capital.

Alte institutii al caror rating a fost retrogradat sunt Goldman Sachs, Morgan Stanley, JP Morgan Chase, Credit Suisse, UBS, BNP Paribas, Credit Agricole, Societe Generale, Deutsche Bank si Royal Bank of Canada.