Moody's a coborat cu o treapta ratingul BRD - Groupe Societe Generale la "Baa3", cu perspectiva negativa, ajustand calificativele de credit a cinci subsidiare ale Societe Generale din Europa Centrala si de Est, dupa retrogradarea grupului francez, la sfarsitul saptamanii trecute, relateaza Mediafax.

Moody's a ajustat ratingurile a cinci subsidiare ale Societe Generale, din Cehia, Romania si Rusia, printre care si BRD, in urma retrogradarii calificativului bancii franceze de la "A1" la "A2", cu perspectiva stabila.

Agentia a coborat vineri ratingurile a 15 mari banci globale cu operatiuni semnificative pe pietele de capital, printre care si Societe Generale, din cauza riscului presupus de volatilitate.

Astfel, ratingul BRD pentru depozite pe termen lung si scurt in moneda locala a fost coborat de la "Baa2" la "Baa3", cu perspectiva negativa. Calificativul pentru depozite in valuta a fost confirmat la "Baa3", de asemenea cu perspectiva negativa.

"Actiunea asupra ratingului BRD reflecta deteriorarea conditiilor operationale din Romania si cresterea rapida a creditelor neperformante din portofoliul bancii, in balans perceptia Moody's privind un angajament continuu al Societe Generale fata de piata romaneasca", se spune intr-un comunicat transmis marti de agentie.

Performantele economice ale Romaniei s-au deteriroat, din cauza vulnerabilitatilor fata de inrautatirea perspectivelor de crestere ale zonei euro, prin dependenta economica ridicata de exporturi catre zona euro si de influxul de capital strain.

Moody's anticipeaza ca performantele economiei romanesti se vor imbunatati in urmatorii ani, insa cu rate de crestere mult mai reduse fata de nivelurile anterioare crizei financiare mondiale din 2008. Astfel, convergenta veniturilor cu nivelul din statele europene mai bogate va ramane un obiectiv dificil, tinand cont de divergentele semnificative in zona veniturilor populatiei, care sunt cu 64% sub media UE.

Situatia macroeconomica dificila va afecta sectorul bancar prin cererea scazuta pentru credit, scaderea veniturilor si deteriorarea calitatii activelor, considera analistii agentiei de rating.

"Reflectand conditiile operationale dificile, creditele neperformante ale BRD au crescut semnificativ, ajungand la 16,8% din portofoliul total de imprumuturi in decembrie 2011 si continuand sa avanseze in primul trimestru din acest an. Deteriorarea calitatii activelor reflecta expunerea ridicata a bancii in zona intreprinderilor mici si mijlocii aflate intr-o situatie dificila si nivelul semnificativ al creditelor in valuta, denominate in principal in euro, care totalizeaza 56% din portofoliu. Mai mult, in contextul cresterii creditelor neperformante, in conjunctie cu majorarea rapida a provizioanelor si cu avansul anevoios al creditarii, Moody's anticipeaza ca profitabilitatea BRD va ramane sub presiune si in 2013", se arata in comunicat.

Moody's considera totodata ca profitabilitatea bancii ar putea fi afectata si de necesitatea de a creste acoperirea creditelor neperformante prin provizioane.

Rezervele actuale de capital ale BRD, cu o rata a capitalului Tier 1 de 14,5% la sfarsitul lunii martie, asigura o capacitate adecvata de absorbtie a pierderilor, insa buna capitalizare a bancii s-ar putea dovedi limitata, daca situatia economica din Romania se va inrautati dincolo de asteptarile actuale.

BRD este a doua mare banca din Romania, cu cote de piata de aproximativ 15% pe depozite si credite, potrivit Moody's.

Societe Generale detine 60% din actiunile bancii si furnizeaza un anumit nivel de finantare subsidiarei din Romania, care se adreseaza in principal portofoliului semnificativ de imprumuturi denominate in valuta, noteaza agentia de rating. Pe fondul angajamentului ferm al grupului francez fata de piata romaneasca, aceste considerente sprijina ratingul BRD, se spune in comunicat.

Perspectiva negativa atribuita ratingului BRD reflecta posibilitatea ca presiunile asupra calitatii activelor, asupra profitabilitatii si capitalului, daca vor continua in ritm sustinut, ar putea slabi si mai accentuat profilul de credit al bancii.

Moody's avertizeaza totodata ca BRD are o oarecare expunere pe Hidroelectrica, intrata saptamana trecuta in insolventa, situatie care ar putea exercita presiuni suplimentare asupra bancii.

Agentia de evaluare financiara a coborat saptamana trecuta cu patru trepte ratingul Hidroelectrica, de la "Ba1" la "B2", cu perspectiva negativa, dupa ce compania si-a cerut insolventa.

Pe termen lung, capacitatea BRD de a-si mentine pozitia solida pe piata, cuplata cu profitabilitatea sustenabila si imbunatatirea semnificativa a calitatii activelor, ar putea determina imbunatatirea ratingului bancii.