Incepand de la 1 iulie, potrivit modificarilor aduse la Codul fiscal prin OUG nr. 125/2011, se modifica modul de reglementare a asigurarilor sociale, ocazie cu care se abroga si OUG nr. 58/2010 privind contributiile la asigurarile sociale pentru conventii civile si drepturi de proprietate intelectuala. Ordinul ANAF (nr. 874 din 20 Iunie 2012) -Ordin pentru aprobarea modelului, continutului, modalitatii de depunere si de gestionare a "Declaratiei privind venitul asigurat la sistemul public de pensii" a aparut in Monitorul Oficial 0421/25.06.2012.

"Un nou titlu din Codul fiscal, reglementeaza proceduri de calcul, plata si declarare a asigurarilor sociale, datorate de persoanele fizice ce desfasoara activitati independente, realizeaza venituri din conventii civile, din dividende sau jocuri de noroc. Tot de la 01 Iulie 2012, ANAF preia de la Casele de pensii si Casele de sanatate administrarea asigurarilor sociale, datorate de catre persoanele fizice ce indeplinesc in mod individual obligatia platii si declararii", explica pentru HotNews consultantul fiscal Adrian Benta partener al Bentaconsult.

"Actul normativ introduce formularul de declarare a veniturilor supuse contributiei la pensii si adopta declaratia 600 "Declaratie privind venitul asigurat la sistemul public de pensii". Declaratia este aferenta numai pentru contributia la pensii. Vor urma probabil si alte tipuri de declaratii, pentru sanatate si somaj. Principiul fundamental consta in declararea de catre contribuabil a veniturilor supuse contributiei la pensii intr-un an calendaristic, putem spune similar declaratiei anuale de venit global", mai spune Benta

Declaratia cuprinde rubricatia cu venitul lunar realizat intr-un an calendaristic de o persoana fizica pentru care se datoreaza contributia la pensii.

  • Cine depune declaratia ?

Au obligatia sa depuna declaratia pentru pensii, urmatoarele categorii de contribuabili:

- Persoanele cu statutul de persoana fizica autorizata sa desfasoare activitati economice;

- Persoanele ce realizeaza venituri din profesii libere;

- Intreprinzatorii titulari ai unei intreprinderi individuale;

- Membrii intreprinderii familiale;

- Persoanele ce realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala iar impozitul este stabilit prin contabilitate in partida simpla.

  • Exista situatii cand aceste persoane nu depun declaratia si implicit nu datoreaza contributia la pensii pentru aceste venituri ?

Ordinul preia cateva aspecte din Codul fiscal si o persoana din categoria celor amintite anterior nu datoreaza contributia la pensii pentru aceste tipuri de venituri astfel:

- este deja pensionat;

- realizeaza alte venituri supuse contributiei la pensii sau sunt deja asigurati in sistemul de pensii, realizand venituri de natura salariala sau alte venituri supuse contributiei la pensii.

De retinut:

a) declaratia se depune la organul fiscal (ANAF) unde isi are domiciliul fiscal, persoana fizica ce datoreaza contributia la pensii;

b) pentru anul 2012, declaratia se depune pentrul lunile Iulie 2012 - Decembrie 2012. Nu este reglementat un termen de depunere a declaratiei, astfel trebuie urmarite modificarile ulterioare ale legislatiei;

c) venitul supus asigurarii la pensii este plafonat superior si nu poate depasii 5 salarii medii pe economie, utilizate la elaborarea bugetului asigurarilor sociale;

d) venitul este plafonat inferior, iar baza de calcul a contributiei nu poate fi mai mica de 35% din salariu mediu.