De la 1 iulie ANAF preia administrarea asigurarilor sociale (pensii, sanatate, somaj) datorate de persoanele fizice

de Dan Popa     HotNews.ro
Marţi, 26 iunie 2012, 10:24 Economie | Finanţe & Bănci


Incepand de la 1 iulie, potrivit modificarilor aduse la Codul fiscal prin OUG nr. 125/2011, se modifica modul de reglementare a asigurarilor sociale, ocazie cu care se abroga si OUG nr. 58/2010 privind contributiile la asigurarile sociale pentru conventii civile si drepturi de proprietate intelectuala. Ordinul ANAF (nr. 874 din 20 Iunie 2012) -Ordin pentru aprobarea modelului, continutului, modalitatii de depunere si de gestionare a "Declaratiei privind venitul asigurat la sistemul public de pensii" a aparut in Monitorul Oficial 0421/25.06.2012.

"Un nou titlu din Codul fiscal, reglementeaza proceduri de calcul, plata si declarare a asigurarilor sociale, datorate de persoanele fizice ce desfasoara activitati independente, realizeaza venituri din conventii civile, din dividende sau jocuri de noroc. Tot de la 01 Iulie 2012, ANAF preia de la Casele de pensii si Casele de sanatate administrarea asigurarilor sociale, datorate de catre persoanele fizice ce indeplinesc in mod individual obligatia platii si declararii", explica pentru HotNews consultantul fiscal Adrian Benta partener al Bentaconsult.

"Actul normativ introduce formularul de declarare a veniturilor supuse contributiei la pensii si adopta declaratia 600 "Declaratie privind venitul asigurat la sistemul public de pensii". Declaratia este aferenta numai pentru contributia la pensii. Vor urma probabil si alte tipuri de declaratii, pentru sanatate si somaj. Principiul fundamental consta in declararea de catre contribuabil a veniturilor supuse contributiei la pensii intr-un an calendaristic, putem spune similar declaratiei anuale de venit global", mai spune Benta
Declaratia cuprinde rubricatia cu venitul lunar realizat intr-un an calendaristic de o persoana fizica pentru care se datoreaza contributia la pensii.
 • Cine depune declaratia ?
Au obligatia sa depuna declaratia pentru pensii, urmatoarele categorii de contribuabili:
 - Persoanele cu statutul de persoana fizica autorizata sa desfasoare activitati economice;
 - Persoanele ce realizeaza venituri din profesii libere;
-  Intreprinzatorii titulari ai unei intreprinderi individuale;
 - Membrii intreprinderii familiale;
-  Persoanele ce realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala iar impozitul este stabilit prin contabilitate in partida simpla.

 • Exista situatii cand aceste persoane nu depun declaratia si implicit nu datoreaza contributia la pensii pentru aceste venituri ?

 Ordinul preia cateva aspecte din Codul fiscal si o persoana din categoria celor amintite anterior nu datoreaza contributia la pensii pentru aceste tipuri de venituri astfel:
- este deja pensionat;
- realizeaza alte venituri supuse contributiei la pensii sau sunt deja asigurati in sistemul de pensii, realizand venituri  de natura salariala sau alte venituri supuse contributiei la pensii.

De retinut:

 a) declaratia se depune la organul fiscal (ANAF) unde isi are domiciliul fiscal, persoana fizica ce datoreaza contributia la pensii;
 b) pentru anul 2012, declaratia se depune pentrul lunile Iulie 2012 - Decembrie 2012. Nu este reglementat un termen de depunere a declaratiei, astfel trebuie urmarite modificarile ulterioare ale legislatiei;
 c) venitul supus asigurarii la pensii este plafonat superior si nu poate depasii 5 salarii medii pe economie, utilizate la elaborarea bugetului asigurarilor sociale;
 d) venitul este plafonat inferior, iar baza de calcul a contributiei nu poate fi mai mica de 35% din salariu mediu.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

12663 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  pensii (Marţi, 26 iunie 2012, 10:48)

  o romanca [utilizator]

  ce se intampla cu persoanele care au acum contract individual de asigurari sociale si platesc contributiile pentru pensie la Casa de pensii fara sa aiba venituri? concret, sunt persoane care nu lucreaza de ani de zile dar platesc (din veniturile familiei) o contributie la pensii ca sa aiba stagiu de cotizare
  • 0 (0 voturi)    
   Inceteaza contractul (Marţi, 26 iunie 2012, 13:51)

   Dacul-Modern [utilizator] i-a raspuns lui o romanca

   În situaţia în care calitatea în baza căreia asiguraţii au depus declaraţia individuală de asigurare, conform Legii nr. 19/2000, respectiv Legii nr. 263/2010, nu se regăseşte prevăzută la art. 296 (alin.21) din Codul Fiscal, declaraţia individuală de asigurare va înceta din oficiu la data de 30.06.2012, eventualele debite restante la respectiva dată fiind urmărite de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală.
 • +4 (4 voturi)    
  Articolul 4 (Marţi, 26 iunie 2012, 10:48)

  vladdro [utilizator]

  http://legeaz.net/legea-571-2003-cod-fiscal/art-4 :

  "Orice modificare sau completare la prezentul cod intră în vigoare cu începere din prima zi a anului următor celui în care a fost adoptată prin lege."

  M-am saturat de legi care incalca legea, de oameni care se urca in autobuz fara sa plateasca calatoria, de infractori care sunt in politica pentru a fura de la noi. Si totusi lumea ii voteaza. E chiar asa de greu sa vezi lupii in turma de oi?
 • 0 (0 voturi)    
  Nu ati raspuns la intrebarea (Marţi, 26 iunie 2012, 11:51)

  ciuliana [utilizator]

  Exista situatii cand aceste persoane nu depun declaratia si implicit nu datoreaza contributia la pensii pentru aceste venituri ?
 • 0 (0 voturi)    
  asigurari de sanatate si somaj (Marţi, 26 iunie 2012, 12:09)

  kema [utilizator]

  Ordinul preia cateva aspecte din Codul fiscal si o persoana din categoria celor amintite anterior nu datoreaza contributia la pensii pentru aceste tipuri de venituri astfel:
  - este deja pensionat;
  - realizeaza alte venituri supuse contributiei la pensii sau sunt deja asigurati in sistemul de pensii, realizand venituri de natura salariala sau alte venituri supuse contributiei la pensii.

  am inteles cum este cu contributiile la pensii, dar este regula este valabila si pentru asigurarile de sanatate si somaj?
 • 0 (0 voturi)    
  35 % din salariul mediu (Marţi, 26 iunie 2012, 12:24)

  Angelique [utilizator]

  35 % din salariul mediu brut pe economie (de 2117 lei) este vreo 740 lei ...suma asta este lunara? Am descarcat formularul pe care va trebui sa il depunem si scrie "venit baza lunara de calcul, cu steluta, iar la steluta zice ca nu poate fi mai mic de 35% din salariul mediu brut), pai cine isi permite sa dea 740 lei la pensie pe luna? Vor sa desfiinteze PFA-urile banuiesc... Poate stie cineva ceva sa ne lamureasca care e suma minima lunara...avand in vedere ca acum este vreo 230 lei pe luna.
  • +1 (1 vot)    
   hm, cred ca m-am prins (Marţi, 26 iunie 2012, 12:35)

   Angelique [utilizator] i-a raspuns lui Angelique

   da, cred ca cei 740 lei vor reprezenta baza de calcul, deci 31% din ei va fi plata lunara la pensie, adica tot vreo 230 lei.
  • +1 (1 vot)    
   Tot 230 lei (Marţi, 26 iunie 2012, 12:40)

   ciuliana [utilizator] i-a raspuns lui Angelique

   o sa fie si acum. Nu ai inteles. BAZA de calcul e 740 lei. Se calculeaza apoi 31% din 740 = aprox. 230 lei.
  • 0 (0 voturi)    
   aceasta este baza de calcul (Marţi, 26 iunie 2012, 13:02)

   Teo61 [utilizator] i-a raspuns lui Angelique

   deci,nu puteti asigura o suma mai mica de 740 Ron.Iar contributia este ca si pana acum,31,3% din suma asigurata,adica din cei 740 ron care in finale este cam 230/luna
 • 0 (0 voturi)    
  contributi somaj si asigurari de sanatate (Marţi, 26 iunie 2012, 16:41)

  kema [utilizator]

  Ordinul preia cateva aspecte din Codul fiscal si o persoana din categoria celor amintite anterior nu datoreaza contributia la pensii pentru aceste tipuri de venituri astfel:
  - este deja pensionat;
  - realizeaza alte venituri supuse contributiei la pensii sau sunt deja asigurati in sistemul de pensii, realizand venituri de natura salariala sau alte venituri supuse contributiei la pensii.

  am inteles cum este cu contributiile la pensii, dar este regula este valabila si pentru asigurarile de sanatate si somaj?

  la aceasta intrebare imi poate da cineva raspuns?
  multumesc!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by