Economisti-sefi din banci, despre executia bugetara: Riscurile in atingerea tintei de deficit  bugetar in 2012 sunt majore daca in a doua parte a anului nu se iau masuri semnificative de corectie. Este alarmanta cresterea cu doua cifre a cheltuielilor

de Dan Popa     HotNews.ro
Marţi, 26 iunie 2012, 16:06 Economie | Finanţe & Bănci


"Executia bugetara pe primele 5 luni ale anului scoate in evidenta un deficit bugetar (ca  procent din PIB doar usor mai mic decat cel inregistrat in aceeasi perioada a anului 2011 (1.19% in 2012 vs 1.28% in 2011), ceea ce arata ca riscurile in atingerea tintei de deficit  bugetar pe intreg anul 2012 sunt majore daca in a doua parte a anului nu se iau masuri semnificative de corectie", a declarat pentru HotNews presedintele Consiliului Fiscal si economist sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru. Executia bugetara cumulata la 5 luni arata ca problemele sunt localizate in special  pe  partea de cheltuieli bugetare, mai spune Dumitru.

Pe partea de venituri bugetare, acestea au crescut in primele 5 luni cu o rata anuala usor peste rata anuala programata
Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal
Foto: HotNews.ro
pe tot anul 2012 (9.6% vs 8.3% programat pe tot anul 2012), cu evolutii mai bune in primele 5 luni decat asteptarile pe intreg anul 2012 la veniturile din impozit pe profit, impozitul pe venit si accize si mai slabe la TVA.

Executia bugetului general consolidat arata un deficit de 7,23 miliarde de lei, respectiv 1,19% din PIB, in usoara crestere fata de nivelul inregistrat la finalul din PIB dupa primele patru luni din 2012 - 0,83%, potrivit datelor comunicate de Ministerul Finantelor Publice. Tinta de deficit bugetar stabilita de autoritati pentru acest an este de 1,9% din PIB pe metodologia cash si 3% pe standarde europene.

De  altfel, mai spune seful Consiliului Fiscal, in  Raportul anual pe 2011 al  Consiliului Fiscal se avertiza  cu  privire  la  tinta  de
 
Trebuie mentionat ca ratele ridicate de crestere anuala a cheltuielilor de capital finantate din resurse proprii si a celor cu bunuri si servicii in primele 5 luni  au fost generate in special in zona autoritatilor locale. In plus, trebuie mentionat si faptul ca se planifica initial sa se produca o substitutie  a cheltuielilor de capital finantate din resurse proprii cu absorbtie de fonduri europene, insa cheltuielile de capital finantate din surse proprii au continuat sa creasca foarte rapid.
 
 
Ionut Dumitru, pres. Consiliu Fiscal
 deficit  bugetar  pe  2012 ca "sunt persistente riscuri in ceea ce priveste atingerea acesteia, avand in vedere revizuirea descendenta a proiectiei de crestere economica, precum si datele privind  executia  bugetara  la finele trimestrului intai, in conditiile in care  incadrarea  in  plafonul de deficit s-a produs pe fondul decalarii in luna martie a platii trimestriale a impozitului pe profit, precum si a unei recrudescente a acumularii de arierate la nivelul bugetului de stat si al bugetelor locale".

"In ceea ce priveste cheltuielile bugetare, acestea au crescut  in primele 5 luni cu o rata anuala semnificativ mai mare decat cea programata pe intreg anul 2012 (8.5% in primele 5 luni vs 2.4% programat pe intreg anul 2012), in special datorita cresterii cu 11.7% a cheltuielilor cu  bunuri  si servicii (vs 2.2% programat pe intreg anul 2012) si a cresterii cheltuielilor de capital (finantate din resurse proprii) cu 33.1% (vs o scadere de -4.8% programata pentru intreg anul 2012)", mai arata economistul roman.

In acest context, daca trendul celorlalte componente ale bugetului se mentine, cheltuielile de capital finantate din resurse proprii si cele cu bunuri si servicii trebuie sa scada semnificativ in a doua parte a anului 2012  fata de aceeasi perioada a anului 2011 pentru a reveni la dinamica proiectata a acestora si a se atinge tinta de deficit bugetar. Alternativ, ajustarile trebuie facute la alte componente ale bugetului, dar, in mod cert, acestea trebuie sa fie semnificative, conchide Ionut Dumitru.
 • Melania Hancila, economist sef Volksbank Volksbank: Este alarmant ca la atatia ani dupa declansarea crizei economice, Romania continua sa inregistreze an de an dinamici de crestere a cheltuielilor cu bunuri si servicii cu 2 cifre
Datele releva faptul ca autoritatile au inregistrat progrese la nivelul colectarii taxelor si impozitelor in primele 5 luni ale anului, insa avansul veniturilor nu este suficient de rapid pentru a compensa cresterea cheltuielilor administratie publice, astfel incat sa conduca la o incetinire a avansului deficitului bugetar. Intre ianuarie-aprilie, bugetul general a inregistrat cresteri la nivelul principalelor categorii de venituri, ceea ce transmite un semnal pozitiv investitorilor, insa trebuie vazut daca trendul
 
Avand in vedere viteza cu care avanseaza deficitul bugetar care a ajuns in primele 5 luni la 1.2% din PIB, in conditiile in care este de notorietate faptul ca in Romania deficitul bugetar avanseaza intr-un ritm mai alert in cea de-a doua jumatate a anului, devine putin probabil ca autoritatile sa se incadreze in tinta de 2.2 % din PIB asumata fata de FMI
 
 
Melania Hancila, ec. sef Volksbank
acesta va continua si in cea de-a doua jumatate a anului, mai ales ca s-a modificat formula de guvernamant.

Totusi, avand in vedere viteza cu care avanseaza deficitul bugetar care a ajuns in primele 5 luni la 1.2% din PIB, in conditiile in care este de notorietate faptul ca in Romania deficitul bugetar avanseaza intr-un ritm mai alert in cea de-a doua jumatate a anului, devine putin probabil ca autoritatile sa se incadreze in tinta de 2.2 % din PIB asumata fata de FMI anul acesta.

Este alarmant ca la atatia ani dupa declansarea crizei economice, Romania continua sa inregistreze an de an dinamici de crestere a cheltuielilor cu bunuri si servicii cu 2 cifre (+11.7% an/an in primele 5 luni), in conditiile in care ni se tot promite eficientizarea cheltuielilor publice si rata inflatiei in  aceeasi perioada a anului a fost de doar 1.8 % an/an.

Cresterea alerta a cheltuielilor cu bunuri si servicii, precum si a transferurilor intre unitati ale administratiei publice (+87% an/an) releva faptul ca nu s-au inregistrat progrese in managementul banului public, ceea ce pune sub semnul indoielii si
Melania Hancila
Foto: Hotnews
eficienta cheltuielilor pentru investitii care au avansat cu 36% an/an, in conditiile in care in aceasta zona se evapora repede cei mai multi bani, datorita lacunelor sistemului achizitilor publice.

Cifrele balantei bugetare releva riscuri semnificative ca autoritatile sa rateze tintele de deficit bugetar asumate fata de FMI, in conditiile in care deficitul a ajuns la 1.2% din PIB in doar 5 luni din tinta de maxim 2.2% din PIB asumata pentru intregul an, in conditiile in care urmeaza si alegeri parlementare in ultimul trimestru al anului si sunt premise semnificative ca pomenile electorale sa continue. In acest context, deficitul bugetar se va apropia de limita de 3% din PIB, mai ales ca avansul real al PIB se va situa sub estimarea de 1.7% an/an dupa care a fost constuit bugetul general si probabil ca investitiile de capital vor incetini semnificativ in semestrul II, altfel nu exista sanse de a ne incadra in tintele asumate fata de FMI.

Opinia economistilor ING este similara. Intr-un raport publicat marti, acestia arata ca evoluţia nu pare compatibilă cu ţinta oficială. "La finele celor şase luni deficitul ar putea ajunge la un nivel de 2% din PIB mult peste ţinta de 1,1%, convenită cu FMI. Dacă aceste ţinte cantitative vor fi ratate, atunci pieţele ne-ar putea penaliza, întrucât ar fi prima oară când ratăm acest obiectiv, în ultimii trei ani de când avem acord cu FMI", se mai arata in Raport.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2477 vizualizari

 • +5 (5 voturi)    
  mai-iunie (Marţi, 26 iunie 2012, 16:53)

  andimi [utilizator]

  pacat ca nu avem cum sti cifrele exacte pe mai-iunie, caci inclin sa cred ca e jale, iar jalea se va accentua pe masura ce mergem spre alegeri!
 • 0 (0 voturi)    
  Comment sters de user (Miercuri, 27 iunie 2012, 11:16)

  polonyca [anonim]

 • +1 (1 vot)    
  Primul efect,USL ne zice:adio salarii reintregite! (Miercuri, 27 iunie 2012, 11:30)

  Ritzi Pitzi [utilizator]

  Iata primul motiv CLAR pentru fraierii care au crezut TOT ce promitea Ponta si Antonescu, ca sa le para rau dupa Boc si Ungureanu :

  http://www.evz.ro/detalii/stiri/usl-a-votat-impotriva-reintregirii-salariilor-988981.html

  Nici macar nu a durat mult, doar 2 luni de "guvernare" ca sa vedem CINE si CUM conduce acum Romania: o gasca buna doar de gura, dar cu ZERO rezultate economice sau in domeniul reformelor, care nu doreste decat Puterea absoluta, primul pas spre o dictatura "de catifea".
 • +1 (1 vot)    
  Sa-l vedem pe Ponta in actiune (Miercuri, 27 iunie 2012, 11:58)

  Arlington [utilizator]

  Nu zicea Ponta ca el cand o sa ajunga la guvernare o sa aiba bani pt salarii si pensii ca reduce la jumate cheltuielile pe bunuri si servicii. Sa-l vedem!!!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by