Patru presedinti de institutii europene au schitat un plan de salvare a Zonei Euro ce presupune transformarea, in decurs de 10 ani, grupului celor 17 tari ce folosesc moneda unica intr-o uniune economica, monetara si fiscala pe care The Guardian o descrie drept "o federatie politica cu drepturi depline".

Publicatia britanica a prezentat marti un raport realizat de presedintele Consiliului UE, Herman Van Rompuy, impreuna cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, al Bancii Centrale Europene, Mario Draghi si al Eurogrupului, Jean-Claude Juncker, in care cei patru lideri UE propun patru piloni pentru Zona Euro:

  • un cadru financiar care sa asigure stabilitate financiara, in special in Zona Euro si care sa minimzeze costul falimentelor bancare. Potrivit raportului "un astfel de cadru ridica responsabilitatea supravegherii la nivel european si prevede mecanismele comune pentru a garanta depozitele clientilor".
  • un cadrul bugetar care sa asigure ca deciziile fiscale luate atat la nivel national cat si la nivel european sunt solide. Acest cadru ar permite coordonare la nivel general, ar dispune de un mecanism comun de luare a deciziilor si de parghii care sa asigure o mai buna aplicare a acestore. Liderii din Zona Euro ar urma sa faca si pasii corespunzatori in directia emiterii unei datorii comune.
  • un cadru economic care sa dispuna de suficiente mecanisme pentru a asigura ca exista politici nationale si europene pentru promovarea unei cresteri economice durabile, a diminuarii somajului si a competitivitatii care sa fie compatibile cu buna functionare a Uniunii Economice si Monetare (UEM).
  • "asigurarea legitimitatii democratice necesare si a responsabilizarii luarii de decizii in cadrul UEM, pe baza unei exercitarii la comun a suveranitatii pentru politicile comune si pentru solidaritate".

"Aceste patru piloni ofera o arhitectura coerenta si completa, care va trebui pusa in aplicare de-a lungul urmatorului deceniu. Toate cele patru elemente sunt necesare pentru stabilitatea pe termen lung si prosperitatea in UEM si vor fi necesare multe eforturi suplimentare, inclusiv posibile modificari ale tratatelor UE la un moment dat in timp", se mai arata in raport.

Propunerile vor fi discutate de liderii europeni in cadrul Summitului UE care va avea loc joi si vineri la Bruxelles.

"Dupa doua reuniuni agitate in Ciudad de Mexico si in Roma din ultima saptamana, vom vedea probabil la Summitul de la Bruxelles ciocniri majore asupra viitorului Europei precum si asupra crizei imediate legate de datoria statelor suverane, a bancilor falimentare si a cupravietuirii monedei euro", scrie The Guardian.