Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

​Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica: Am denuntat contractul cu Europec

Administratorul judiciar al Hidroelectrica a denuntat contractul cu unul dintre "baietii destepti" din energie - Europec. Contactat ieri de HotNews.ro, Remus Borza, partener in firma Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, a afirmat ca a fost denuntat contractul cu Europec, iar furnizarea energiei electrice catre companie urma sa fie oprita incepand cu noaptea trecuta, de la ora 00:00. Motivul denuntarii este ca Europec nu a mai efectuat plati pentru energia achizitionata inca din ianuarie, acumuland datorii de circa 37 de milioane de lei. Prejudiciul este insa mult mai mare, in conditiile in care pretul de achizitie a fost sub cel de pe piata. "Valoarea totala a prejudiciului este de 118 milioane de lei", a precizat Borza. Despre soarta celorlalte contracte bilaterale, Borza a mai spus: "Toate la timpul lor".

Moody's a coborat ratingul BRD si al altor subsidiare Societe Generale

Moody's a coborat cu o treapta ratingul BRD - Groupe Societe Generale la "Baa3", cu perspectiva negativa, ajustand calificativele de credit a cinci subsidiare ale Societe Generale din Europa Centrala si de Est, dupa retrogradarea grupului francez, la sfarsitul saptamanii trecute. Moody's a ajustat ratingurile a cinci subsidiare ale Societe Generale, din Cehia, Romania si Rusia, printre care si BRD, in urma retrogradarii calificativului bancii franceze de la "A1" la "A2", cu perspectiva stabila. Agentia a coborat vineri ratingurile a 15 mari banci globale cu operatiuni semnificative pe pietele de capital, printre care si Societe Generale, din cauza riscului presupus de volatilitate. Astfel, ratingul BRD pentru depozite pe termen lung si scurt in moneda locala a fost coborat de la "Baa2" la "Baa3", cu perspectiva negativa. Calificativul pentru depozite in valuta a fost confirmat la "Baa3", de asemenea cu perspectiva negativa. "Actiunea asupra ratingului BRD reflecta deteriorarea conditiilor operationale din Romania si cresterea rapida a creditelor neperformante din portofoliul bancii, in balans perceptia Moody's privind un angajament continuu al Societe Generale fata de piata romaneasca", se spune intr-un comunicat transmis marti de agentie. Performantele economice ale Romaniei s-au deteriorat, din cauza vulnerabilitatilor fata de inrautatirea perspectivelor de crestere ale zonei euro, prin dependenta economica ridicata de exporturi catre zona euro si de influxul de capital strain. Moody's anticipeaza ca performantele economiei romanesti se vor imbunatati in urmatorii ani, insa cu rate de crestere mult mai reduse fata de nivelurile anterioare crizei financiare mondiale din 2008. Astfel, convergenta veniturilor cu nivelul din statele europene mai bogate va ramane un obiectiv dificil, tinand cont de divergentele semnificative in zona veniturilor populatiei, care sunt cu 64% sub media UE. Situatia macroeconomica dificila va afecta sectorul bancar prin cererea scazuta pentru credit, scaderea veniturilor si deteriorarea calitatii activelor, considera analistii agentiei de rating.

Soferii pot fi amendati o singura data intr-o luna daca circula fara rovinieta

Soferii vor putea fi amendati o singura data intr-o luna daca circula fara rovinieta. Camera Deputatilor a adoptat ieri, in calitate de for decizional, un proiect de lege care prevede ca procesele-verbale de constatare a contraventiei pentru conducatorii auto care circula fara rovinieta trebuie aduse la cunostinta acestora in cel mult 30 de zile, perioada in care nu mai pot fi sanctionati pentru aceeasi fapta. Reglementarea era necesara deoarece, in practica, se intalnesc situatii in care conducatorii auto care din diverse motive nu si-au achitat rovinieta primesc zeci de procese-verbale care le sunt aduse la cunostinta dupa o perioada foarte lunga de timp de la prima constatare a incalcarii legii. Proiectul de lege modifica Ordonanta Guvernului nr.15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare si a tarifului de trecere pe reteaua de drumuri nationale din Romania.