Bancile si fondurile anglo-saxone sunt cele mai agresive in privinta reducerii gradului de indatorare; bancile austriece au legaturi in special cu Germania, fara a se baza pe finantarea din tarile unde se manifesta cel mai puternic procesul de dezintermediere, se arata in Raportul Erste Group in care este analizat procesul de dezintermediere.

Procesul global de dezintermediere generat de limitarea creditarii transfrontaliere de catre bancile internationale a provocat preocupari serioase privind vulnerabilitatea ECE, avand in vedere prezenta puternica a bancilor straine. Analistii Erste Group au analizat cifrele pentru a arata de ce procesul de dezintermediere al bancilor straine din ECE, cu exceptia Ungariei, este limitat. In plus, nici nu se previzioneaza o reducere masiva a expunerii bancilor-mama in regiune.

"Unul din principalele motive ale procesului de dezintermediere limitat din ECE este faptul ca bancile austriece, care domina finantarea regiunii, au legaturi in special cu Germania si nu se bazeaza prea mult pe finantarea din Marea Britanie (care a fost cea mai agresiva in privinta dezintermedierii) si din tarile periferice. Al doilea motiv este acela ca datoria publica mai scazuta si dimensiunea relativ redusa a sectorului bancar au permis economiilor din ECE sa evite cercul vicios dintre finantarea publica a sectorului bancar si datoria publica, care pune in prezent probleme Greciei si Spaniei", explica Juraj Kotian, Director Cercetare Macro/Fixed Income pentru ECE in cadrul Erste Group.

  • Necesarul net de finantare externa al ECE6 s-a injumatatit fata de perioada pre-Lehman; investitiile straine directe si fondurile europene nete finanteaza impreuna in totalitate contul curent din tarile ECE6 (cu exceptia Romaniei)

Analistii Erste subliniaza ca reducerea semnificativa a necesarului de finantare externa pentru tarile ECE6 inseamna ca regiunea este mai putin vulnerabila la procesul global de dezintermediere comparativ cu 2008. Investitiile straine directe si fondurile europene nete, care reprezinta finantare fara indatorare, finanteaza impreuna in totalitate contul curent din aproape toate tarile ECE6. Acesta nu este si cazul Romaniei, care inregistreaza intarzieri in atragerea de fonduri UE comparativ cu celelalte state din regiune. Totusi, si statele care au aderat la UE in 2004 au avut nevoie de cativa ani pentru a imbunatati calitatea proiectelor si a majora capacitatea de absorbtie.

  • Companiile asiatice sunt tot mai prezente in ECE, care nu mai este exclusiv o platforma de productie germana

Anul trecut, tarile din ECE6 au atras intrari de capital strain net in valoare totala de 36 miliarde EUR – circa jumatate din capitalul atras in anul de varf 2007, dar aproximativ egal cu volumul mediu din perioada 2002 - 2006. Prezenta companiilor germane si austriece in randul principalilor investitori reprezinta un avantaj, deoarece productia lor este extrem de competitiva si companiile de acolo sunt printre cel mai putin afectate de reducerea gradului de indatorare al sectorului bancar.

„Dupa integrarea noilor state membre in UE, am constatat cresterea prezentei companiilor asiatice in regiune. Prezenta acestora in ECE ofera acces perfect la piata de consum comuna din UE, cu o forta de munca la costuri rezonabile. Preconizam ca in anii urmatori companiile asiatice vor continua sa isi reinvesteasca profitul in regiune”, a adaugat Juraj Kotian.

Mai mult, trei din principalii 10 exportatori din Romania, Slovacia, Ungaria si Republica Ceha sunt companii asiatice.