"Daca va exista un atac speculativ puternic asupra leului, BNR isi va folosi in intregime instrumentele de care dispune. Daca sunt operatiuni speculative normale, asa cum exista in fiecare zi (eu nu spun ca orice speculatie este rea), acestea nu le consideram semnificative", a explicat Mugur Isarescu la briefingul de presa de dupa sedinta de politica monetara de miercuri. In sedinta din 27 iunie 2012, Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei a hotarat mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 5,25 la suta pe an; gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar si mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit.

Mugur Isarescu, Guvernatorul BNRFoto: Agerpres

HotNews a transmis LIVE TEXT declaratiile Guvernatorului

"BNR va continua sa monitorizeze atent evolutiile interne si ale mediului economic global, astfel incat, prin adecvarea instrumentelor sale, sa asigure atingerea obiectivelor de stabilitate a preturilor pe termen mediu si de mentinere a stabilitatii financiare", se arata in comunicatul BNR.

Cele mai importante declaratii ale Guvernatorului:

  • Există o lipsă structurală de lichiditate. În consecinţă, se creează condiţiile ca noi la BNR să gândim o posibilă reducere a rezervelor minime obligatorii la lei.
  • Este posibil sa gandim la BNR o reducere a rezervelor minime obligatorii in lei. Daca o vom face, va fi in pasi extrem de mici si pentru a nu starni apetitul speculativ al unora
  • Daca va exista un atac speculativ puternic asupra leului, BNR isi va folosi in intregime instrumentele de care dispune. Daca sunt operatiuni speculative normale, asa cum exista in fiecare zi (eu nu spun ca orice speculatie este rea), acestea nu le consideram semnificative.
  • Tensiunile de pe plan extern in relatiile dintre banci, faptul ca si-au pastrat limite de expunere foarte prudente, toate acestea s-au reflectat si asupra cresterii numarului de banci si asupra  accesului la resursele BNR. Lucrurile s-au imbunatatit. In mod normal, bancile cu exces de lichiditate isi gaseau clienti care aveau deficit.
  • Bancile care au venit cu exces de lichiditate la facilitatea de depozit a BNR s-a diminuat iar volumele au fost tot mai mici. Numarul bancilor care au apelat la licitatiile BNR la 5,25% au crescut, la fel si volumele.  
  • In ultimele 6 saptamani au fost in mod evident scaderi de expunere pe Romania. Acest deleveraging a afectat clar Romania. Asta e si bine si rau, pentru ca daca vrei sa iti scada datoria, trebuie sa admiti sa iti scada si creditul
  • Am solicitat de cateva ori jurnalistilor sa aiba in vedere ca modificari de 1-2 p.p. nu pot fi considerate semnificative si nu ne ingrijoram si nu raspundem in fata lor
  • Ati observa ca in comunicatul BNR s-a vorbit despre contextul preponderent extern de unde pot aparea riscurile
  • Piata functioneaza bine, cursul dovedind o relativa stabilitate
  • Daca ne-am fi uitat numai la inflatie, ar fi existat maja de reducere a dobanzii. Dar trebuie sa ne uitam si la stabilitatea financiara, la stabilitatea preturilor samd.
  • Rata de politica monetara este adecvata pentru nivelul actual, iar presiunile asupra leuluii sunt determinate in principal de mediul extern. Nu poti cu o singura rata de dobanda sa tintesti si obiective externe si interne
  • Bancile romanesti cu capital strain au dezvoltat o dependenta exagerata. Cand am invitat bancile cu capital strain sa gandeasca mai bine creditul in valuta, acesta parea foarte atractiv-luau banii de la bancile mama cu 5% si ii dadeau romanilor cu 8-9-10%.
  • Prima chestiune care arata o fractura pe pietele monetare in privinta dobanzilor la euro confirma aceasta dependenta  exagerata. Aceasta vulnerabilitate a bancilor mama, care acum trebuie sa se capitalizeze, acum se razbuna
  • Cand bancile au declansat pe plan intern o batalie pe resursele limitate in valute, am rugat pe cei de la Directia Supraveghere sa ia banca cu banca si sa le intrebe unde cred dansele ca isi vor plasa banii astfel incat sa asigure plata acelor dobanzi ridicate
  • Rata anuală a inflaţiei şi-a continuat trendul descendent atingând un minim istoric de 1,79 la sută în luna mai 2012, comparativ cu 2,4 la sută în luna martie şi 3,14 la sută în luna decembrie 2011. Acest nivel, ca şi cel de 3,2 la sută estimat pentru finalul anului 2012, se încadrează în coordonatele generale ale inflaţiei din zona euro.

  • În acelaşi timp, rata anuală a inflaţiei de bază CORE2 ajustat1 s-a menţinut în apropierea nivelului de 2,0 la sută, iar creşterea medie a preţurilor în ultimele 12 luni a fost de 3,5 la sută în mai, în coborâre faţă de un nivel de 4,5 la sută în luna martie şi 5,8 la sută în decembrie 2011. Analiza indicatorilor macroeconomici sugerează persistenţa deficitului de cerere agregată în condiţiile unei creşteri modeste a investiţiilor şi consumului privat.

  • Contextul extern a fost tensionat şi volatil, marcat de reacţia adversă a pieţelor financiare pe fondul escaladării crizei datoriilor suverane, al accentuării problemelor din sistemul bancar european şi al persistenţei incertitudinilor privind perspectivele creşterii economice la nivel mondial. Sporirea aversiunii globale faţă de risc şi înrăutăţirea percepţiei investitorilor în condiţiile unui potenţial impact advers al ajustării sistemului bancar european şi ale efectului de contagiune prin fluxuri de capital volatile s-au reflectat substanţial asupra ţărilor central şi est europene, precum şi asupra evoluţiei cursurilor valutare din regiune, inclusiv asupra cursului leului.

  • Pe plan intern, asimetria distribuţiei lichidităţii pe piaţa monetară s-a atenuat după adoptarea măsurilor de fluidizare a fluxurilor interbancare, de exemplu extinderea gamei de active eligibile acceptate drept colateral. Persistenţa incertitudinilor, în special în ceea ce priveşte posibilităţile de finanţare ale băncilor româneşti cu capital străin de la băncile-mamă determină o funcţionare încă tensionată a pieţei monetare interbancare şi apelul în creştere la liniile de credit de la BNR.

  • Analiza monetară evidenţiază însă o tendinţă de creştere moderată a creditului acordat sectorului privat, mai rapidă în ceea ce priveşte împumuturile acordate companiilor nefinanciare, precum şi reducerea treptată a ratelor dobânzilor creditelor noi destinate acestui sector, în acelaşi timp cu unele modificări ale standardelor de creditare. Aceste evoluţii reflectă transmiterea cu o anumită întârziere a semnalelor de politică monetară din lunile anterioare, proces care ar putea continua la nivelul ratelor dobânzilor pentru împrumuturile acordate sectorului privat unde există încă spaţiu de ajustare.

  • Evaluările recente indică perspectiva menţinerii ratei anuale a inflaţiei în interiorul intervalului de variaţie din jurul ţintei pe tot parcursul orizontului de prognoză, în pofida unei reveniri peste nivelurile minime istorice consemnate recent datorită efectului de bază statistic nefavorabil temporar anticipat în a doua parte a anului 2012. Adecvarea permanentă a condiţiilor monetare în sens larg la contextul macroeconomic intern şi internaţional în vederea consolidării perspectivelor de menţinere a ratei anuale a inflaţiei în interiorul intervalului de variaţie asociat ţintelor pe termen mediu capătă, în consecinţă, o importanţă primordială în perioada următoare.

  • Mediul extern incert poate amplifica brusc riscurile asociate unei volatilităţi accentuate a mişcărilor de capital şi a cursului de schimb, ceea ce suprapus evoluţiilor interne asociate anului electoral impune păstrarea în continuare a unei conduite prudente a politicii monetare pentru ancorarea eficace a anticipaţiilor inflaţioniste, asigurarea stabilităţii preţurilor şi a stabilităţii financiare.

  • Ca urmare, CA al BNR a decis menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 5,25 la sută pe an, gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar şi menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi, respectiv, în valută ale instituţiilor de credit.

  • BNR reafirmă faptul că implementarea unui mix echilibrat al politicilor macroeconomice, în contextul îndeplinirii angajamentelor convenite în cadrul acordurilor cu Uniunea Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi alte instituţii financiare internaţionale, este esenţială pentru atingerea obiectivelor privind stabilitatea preţurilor pe termen mediu şi de consolidare a stabilităţii financiare ca premise ale unei creşteri economice sustenabile şi de durată.

  • CA al BNR reafirmă că BNR va continua să monitorizeze atent evoluţiile interne şi ale mediului economic global, astfel încât, prin adecvarea instrumentelor sale, să asigure îndeplinirea obiectivelor băncii centrale.

  • Potrivit calendarului anunţat, următoarea şedinţă a CA al BNR dedicată politicii monetare va avea loc în data de 2 august 2012 când va fi analizat noul Raport trimestrial asupra inflaţiei.

Decizia luata de BNR nu a fost o surpriza, analistii si comentatorii economici anticipand corect deciziile institutiei conduse de Mugur Isarescu.

Comunicatul de presa detaliat va fi prezentat la ora 15.30 la sediul BNR in cadrul unui briefing de presa al Guvernatorului.

  • BCR: Nervozitatea europeana si orizontul inflatiei sunt argumentele din spatele deciziei BNR

"Starea de nervozitate din Europa datorata crizei datoriilor suverane şi o posibila inversare a tendintei inflatiei in a doua jumătate a anului - sunt fundamentele care stau la baza deciziei de miercuri a BNR. Mai mult, talmes-balmesul politic de la nivel local, dominat de certurile constante si de hărţuielile între coaliţia socialist-liberala (USL), democrat-liberali şi preşedintele Băsescu pot avea drept consecinta potentiala depasirea tintei de deficit bugetar asumata. Estimam ca BNR sa menţina dobânda cheie pentru restul anului 2012. Estimam un nivel al inflatiei de 3,7% în decembrie 2012", se arata intr-un raport al Erste Bank, semnat de Dumitru Dulgheru.