Statele Uniunii Europene au adoptat miercuri un text de reglementare a pietelor produselor financiare derivative, acuzate ca au contribuit la criza de pe pietele financiare, a anuntat Consliliul Uniunii Europene intr-un comunicat, citat de AFP.

Statele membre, Comisia si Parlamentul European au ajuns in luna februarie la un acord pe aceasta tema. El a fost votat marti in plen de catre Parlamentul de la Strasbourg si adoptarea acestuia in statele membre va permite intrarea sa in vigoare "la finalul lui 2012", a indicat Consiliul.

Legislatia presupune ca procedura de clearing a derivatelor OTC "standard" va fi realizata de o casa de compensare, astfel incat toate tranzactiile, care in mod obisnuit se desfasurau doar intre cumparator si vanzator, vor trebui sa se faca prin acest intermediar, in scopul de a scadea riscul de contrapartida.

Prin urmare, reglementarea isi propune sa previna falimentul unui participant la piata cauzat de falimentul celorlalti jucatori, fapt care ar expune riscului intregul sistem financiar.

Totodata, pentru a fi autorizata, casa de compensare ar trebui sa aiba si un fond de default la care membrii trebuie sa contribuie.

In plus, incepand cu anul 2013 , toate informatiile referitoare la tranzactiile cu produsele derivative in Europa vor fi colectate in registre centrale de date, sub supravegherea Autoritatii Europene de Reglementare Financiara (ESMA).

Aceasta noua legislatie europenea reprezinta punerea in aplicare a unor decizii luate in cadrul summitului G20 de la Pittsburgh din septembrie 2009, la un an de la falimentul Lehman Brothers.