Banca Centrala Europeana (BCE) a redus rata dobanzii cheie de la 1% la 0,75%, un nivel minim record pentru zona euro, informeaza BBC. Decizia de scadere a dobanzii vine pe fondul slabirii economiei eurozonei. Totodata, BCE a decis sa reduca si rata dobanzii la depozite, de la 0,25% la zero.

Aceasta actiune vine dupa masurile luate si de alte banci centrale importante, Banca Angliei hotarand sa reinceapa achizitia de titluri guvernamentale de 50 de miliarde de lire sterline, iar Banca Chinei reducand rata dobanzii cheie.

Banca Chinei a redus ratele dobanzii de referinta la imprumuturi de la 6,31% la 6%, iar ratele la depozite au scazut de la 3,25% la 3%. Aceste decizii vor intra in vigoare incepand de vineri si vin dupa ce banca centrala redusese deja, pe 7 iunie, ratele de dobanda.

O reducerea a ratei la depozite a BCE este in scopul de a stimula creditarea intre banci, dobanda la fondurile plasate in bancile comerciale prin operatiuni overnight fiind de 0,3%.

Sondajele publicate la inceputul acestei saptamani aratau ca sectorul serviciilor din zona euro si-a continuat declinul in iunie, in timp ce increderea mediului de afaceri a scazut.

Aceasta scadere a ratei dobanzii vine in ciuda unei rate a inflatiei peste nivelul tinta de 2% in zona euro. Insa, presedintele BCE, Mario Draghi, a spus ca economia zonei euro se confrunta cu riscuri, insa inflatia nu pare sa fie o amenintare.

Draghi a precizat ca decizia privind ratele dobanzii a fost unanima.