Fondul Monetar International (FMI) isi va reduce estimarile privind cresterea economica la nivel global din acest an, pe fondul scaderii investitiilor, locurilor de munca si sectorului manufacturier din Europa, Brazilia, India si China, a precizat directorul general al institutiei, Christine Lagarde, citata de Bloomberg.

"Perspectiva cresterii globale va fi oarecum mai mica decat am anticipat cu doar trei luni in urma", a spus Lagarde, intr-un discurs pe care l-a avut joi, la Tokyo. Noile estimari vor fi anuntate in 10 zile, a spus aceasta.

Ultima prognoza a Fondului, anuntata in aprilie, preciza o crestere a economiei globale in 2012 de 3,5%.

Deciziile privind reducerea ratelor de dobanda luate joi de catre bancile centrale din China si Europa, alaturi de cresterea programului de achizitii de active din partea Bancii Angliei, scot in evidenta fragilitatea recuperarii globale pe fondul masurilor de austeritate si presiunii datoriilor publice din tarile avansate.

"Pietele cheie emergente" din Brazilia, China si India arata semnele unei incetiniri, a afirmat Lagarde. Aceste trei tari, impreuna cu Rusia, vor reprezenta peste 20 de procente din economia mondiala in acest an, conform datelor FMI.

"In ultimele luni, perpectiva a devenit, din pacate, mai ingrijoratoare", a adaugat Lagarde. "Multi indicatori ai activitatii economice - investitii, ocupare, industrie prelucratoare - s-au deteriorat. Si nu doar in Europa sau in Statele Unite."

Fondul Monetar International a redus deja prognoza de crestere pentru SUA la 2%, de la cifra de 2,1 precizata in aprilie.

Liderii europeni s-au inteles la summitul din 28-29 iunie pentru o relaxare a regulilor privind fondurile de salvare, punand bazele pentru uniune bancara si rupand legatura dintre datoria suverana si cea bancara prin intermediul recapitalizarii directe a bancilor.

"Acestia trebuie sa se indrepte si spre o uniune fiscala", a spus Lagarde.

Privind masurile adoptate de liderii din zona euro saptamana trecuta la Bruxelles, citat de BBC, directorul general al Fondului a precizat ca: "Din perspectiva FMI, consideram ca sunt necesare mai multe masuri in scopul de a completa reforma".

"De asemenea, este o chestiune de implementare - sarguinta, rigoare, implementare constanta", a adaugat aceasta.