Republica Cipru, afectata de o grava criza economica, a solicitat Rusiei un credit de 5 miliarde de euro, a anuntat vineri ministrul rus de Finante, Anton Siluanov, citat de AFP.

"Am primit o cerere din partea cipriota. Pentru moment, o examinam", a declarat Siluanov, citat de agentiile de presa rusesti.

"Suma solicitata este de 5 miliarde de euro", a precizat ministrul de Finante.

Presedintele Ciprului, Demetris Christofias, a indicat anterior ca va cere ajutorul Rusiei si Uniunii Europene, fara a preciza insa si valoarea acestuia, si a subliniat ca un credit din partea Moscovei ar fi probabil accesat in conditii mai favorabile decat cele impuse de UE si FMI.

Nicosia a obtinut deja la finalul anului 2011 un credit de 2,5 miliarde de euro pentru 2012 din partea Rusiei, tara cu care Ciprul are relatii economice puternice.

Republica Cipru, care a aderat la Uniunea Europeana in 2004 si a adoptat moneda unica europeana in 2008, se afla in mijlocul furtunii economice si financiare ce a zguduit Grecia, principalul sau partener economic si cultural. Aceasta nu se mai poate imprumuta de pe pietele internationale de datorie si cele trei agentii principale de rating au retrogradat statul la nivelul 'speculativ'.

Conform mai multor analisti, valoarea totala a ajutorului de care ar avea nevoie Ciprul ar fi de aproximativ 10 miliarde de euro, fonduri necesare atat pentru sectorul sau bancar aflat in dificultate, cat si pentru echilibrarea finantelor publice.