Riscul crescut al unei recesiuni in Zona Euro creste nevoia ca guvernele din uniune sa implementeze repede masurile de unificare a regulamentului bancar regional stabilite la Summitul de la Bruxelles din 28-29 iunie si sa acorde ajutorul promis bancilor spaniole, a declarat Jean-Michel Six, economistul sef pe Europa al agentiei de rating Standars&Poor's, pentru Bloomberg.

Jean-Michel Six a avertizat ca situatia economica actuala "impinge catre recesiune si stagnare, iar riscul unei recesiuni de tip 'double bip' (recesiune urmata de crestere iar apoi, din nou, de recesiune - n.r.) a crescut."

"Majoritatea economiilor sunt fie din nou in recesiune - precum Spania si Italia - sau foarte aproape de recesiune - precum Franta si chiar Germania", a explicat analistul S&P.

Pentru a contracara acest trend, guvernele europene ar trebui sa implementeze cat mai repede posibil acordul liderilor europeni menit sa solutioneze criza datoriilor, a spus Jean-Michael Six. "Executia este cheia". Acordul "ofera spatiu de manevra, haideti sa il folosim. Nu avem prea mult timp la dispozitie, trebuie sa actionam", a precizat reprezentantul agentiei de rating.

  • Acord surpriza la Summitul de la Bruxelles

Liderii Zonei Euro au ajuns la un acord-surpriza in urma dezbaterilor de la Summitul din 28-29 iunie in incercarea de a ajuta Italia si Spania sa calmeze pietele, precum si asupra injectarii a 120 de miliarde de euro pentru relansarea economiei europene. Presedintele UE, Herman Van Rompuy, a anuntat punerea in practica, pana la sfarsitul anului, a unui mecanism care sa permita recapitalizarea directa a bancilor, sub anumite conditii, prin fondurile de salvare FESF si MES.

Va fi stabilit un mecanism unic de supraveghere financiara, in cadrul caruia "Banca centrala europeana isi va juca din plin rolul", a spus la randul sau presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

Totodata, liderii europeni au ajuns la un acord in ceea ce priveste Pactul pentru crestere economica, ajungand la o suma de 120 de miliarde de euro, a anuntat presedintele UE.

Citeste si: