Cel mai important motiv de ingrijorare pentru economia Romaniei este in prezent impactul problemelor din zona euro, potrivit Capital Economics, care noteaza ca piata financiara locala a rezistat si in trecut instabilitatii politice, precum cea generata de procesul de suspendare a presedintelui.

"Principala noastra preocupare pentru economia Romaniei este impactul problemelor din zona euro. Ne asteptam ca Grecia sa paraseasca in acest an uniunea monetara, situatie care va lovi Romania puternic.In acest context, ne asteptam ca economia tarii sa se contracte cu 0,5% in acest an si luam in calcul un curs de 4,7 lei pe euro pentru sfarsitul anului", a declarat, pentru Mediafax, William Jackson, analist la firma britanica de consultanta.

Instabilitatea politica ridica semne de intrebare legate de programul Romaniei cu FMI si UE, dar pare sa existe consens intre politicieni privind necesitatea acordului, a adaugat el.

"Pentru momnt pare ca angajamentul (fata de acord, n.r.) ramane intact. Daca ar exista semne ale unei reduceri a angajamentului, situatia ar putea deveni mult mai grava, asa cum au aratat evenimentele din Ungaria", afirma Jackson.

In contextul crizei din zona euro, instabilitatea politica nu ajuta, cu siguranta, Romania. Economia este deja in recesiune, iar incertitudinea politica ar putea afecta increderea mediului de afaceri si ar putea reduce investitiile, noteaza analistul Capital Economics.

Cursul de schimb a incheiat sedinta de vineri in urcare, la 4,5375 - 4,5399 lei/euro, dupa o zi agitata in care cotatiile au stabilit un nou record pe piata interbancara, de 4,5400 lei/euro, in asteptarea votului din Parlament pentru suspendarea presedintelui Traian Basescu.

Cotatia leu/euro a inceput sa creasca de marti, ca urmare a intensificatii aversiunii la risc a investitorilor pe fondul tensiunilor politice dintre USL si PDL, care au culminat cu propunerea de suspendare a presedintelui Traian Basescu.

Traian Basescu a fost suspendat din functia de presedinte vineri seara de catre Parlament. Romania are in derulare un acord preventiv cu FMI in valoare de 3,6 miliarde euro, completat de o intelegere similara cu Comisia Europeana pentru foduri disponibile de 1,4 miliarde euro.