Spania este pe drumul cel bun pentru a iesi din recesiune si pentru a recastiga increderea investitorilor, iar finantele sale publice pot sustine greutatea suplimentara a ajutoarelor europene destinate bancilor, a declarat duminica ministrul german de Finante, Wolfgang Schauble, intr-un interviu pentru publicatia spaniola El Pais.

Datoria suplimentara poate fi gestionata, desi sectorul financiar spaniol nu poate primi ajutor direct din partea fondului de salvare pana in 2013, dupa formarea unei institutii de supraveghere unificata, a explicat Schauble.

"Spania actioneaza mult pentru a rupe cercul vicios si pentru a-si intari increderea pietei. Va trece peste recesiune", a spus Schauble. "Cifrele fundamentale si intentia de a reduce deficitul arata ca nu trebuie sa exageram (costurile salvarii sistemului financiar din bani publici). Spania este pe calea cea buna", a spus Schauble.

"De ce ar cere Spania ajutor de la fondul de salvare? Face totul asa cum trebuie. Este doar o fantezie speculativa si iresponsabila", a concluzionat ministrul german de Finante.

Spania a cerut ajutor financiar pentru banci de pana la 100 de miliarde de euro din partea Uniunii Europene.

Premierul Mariano Rajoy este asteptat sa anunte in aceasta saptamana noi masuri de austeritate pentru ca tara sa-si reduca deficitul bugetar la 5,3% din PIB, in acest an, de la 8,9%, anul trecut.