Ministerul Finantelor Publice (MFP) a imprumutat luni 700 de milioane de lei printr-o emisiune de titluri de trezorerie cu maturitate de 11 luni, la un randament mediu de 5,53% pe an, informeazaMediafax.

Cererea cumparatorilor a fost mai mult decat dubla, de 1,68 miliarde lei, arata site-ul Bancii Nationale a Romaniei.

La licitatia din 13 iunie, cand Ministerul Finantelor Publice a emis certificate de trezorerie pe 12 luni, randamentul a fost de 5,29%. Guvernul viza sa vanda titluri de un miliard de lei, insa a reusit sa atraga doar 506,8 milioane.

Desi pentru luna iunie a programat licitatii de 3,5 miliarde lei, Trezoreria a reusit sa imprumute doar 1,4 miliarde lei, in conditiile in care randamentele cerute au crescut, in principal ca urmare a incertitudinilor privind zona euro.

MFP vizeaza sa imprumute pentru in luna iulie 2,25 miliarde lei prin vanzarea de titluri de stat pe piata interna, nivel aflat sub valoarea imprumuturilor programate pentru iunie, de 3,5 miliarde lei.

Ministerul Finantelor a atras in acest an 36,95 miliarde lei pe piata locala. La aceasta suma se adaug imprumuturi de 2,25 miliarde dolari prin emisiuni de titluri pe piata din SUA, precizeaza publicatia citata.