Numarul somerilor ar putea creste cu 4,5 milioane in Zona Euro in urmatorii patru ani, daca nu sunt adoptate politicile economice pentru crestere economiei si ocuparea fortei de munca avertizeaza Organizatia Internationala a Muncii (OIM), intr-un studiu publicat miercuri.

In prezent, exista in Europa 17,4 milioane de persoane care solicita loc de munca, adica o rata a somajului de 11%, subliniaza OIM. Organizatia este alarmata in special de somajul in randul tinerilor, care este de 22% in intrega zona, dar ajunge la 30% in Italia, Portugalia si Slovacia si 50% in Spania si Grecia. 44% dintre someri nu au un loc de munca de peste un an.

Juan Somavia, directorul general al OIM, a lansat un avertisment sever tarilor europene, spuncand ca toate vor fi atinse de un somaj ridicat, chiar si cele mai putin afectate pana acum, in cazul in care nu va fi o schimbare radicala a politicii.

"Daca nu exista nici o schimbare de politica, toate, si spun bine, toate tarile din Zona Euro vor fi afectate, atat cele deja in dificultate cat si cele care s-au descurcat mai bine", a spus Somavia. "Vedem din ce in ce mai mult ca o abordare bazata exclusiv pe austeritate fiscala are un impact tot mai mare asupra ocuparii fortei de munca, fara a reduce in mod semnificativ deficitele bugetare", arata studiul OIM.

Somavia recomanda politici de investitii si refacerea sistemului financiar.