"Banii s-au terminat si democratia odata cu ei". Cristian Sima, PDG al Sibex, a discutat online cu cititorii HotNews.ro

de Redactia     HotNews.ro
Miercuri, 11 iulie 2012, 11:01 Economie | Finanţe & Bănci


Cristian Sima
Foto: HotNews.ro
Ce impact au actualele turbulente politice asupra mediului de afaceri si a burselor? S-a terminat democratia in Romania? Cine si cum va mai finanta crestere economica in 2012 si in anii care urmeaza? Se mai ocupa cineva de economie? Pana unde se poate leul deprecia? Cristian Sima, Presedintele Director General al bursei sibiene Sibex a discutat online cu cititorii HotNews.ro.

Nota redactiei:
 • Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

18276 vizualizari

 • Puteti sa explicati titlul? (Miercuri, 11 iulie 2012, 11:13)

  fLoreign [utilizator]

  De unde veneau, totusi, acesti bani?
  Din ce parte ar mai putea veni bani de acum inainte, chiar asa, dincolo de democratie?
  • 1 (Joi, 12 iulie 2012, 11:20)

   Cristian Sima [hotnews.ro] i-a raspuns lui fLoreign

   N. red. Dl Sima tine sa precizeze ca tema discutiei de azi nu se refera strict la Romania ci la intreaga situatie europeana.

   Sa presupunem ca Dv depuneti 100 ron in banca. Banca cumpara cu acesti 100 ron titluri de stat emise de unul dintre statele europene. Tilurile de stat le depune ca rezerve minime obligatorii la BNR. In baza lor, banca poate imprumuta altor persoane fizice si juridice 600 de lei. Aceeasi schema pentru un cetatean francez are un alt multiplicator. Rezervele minime obligatorii in Franta au fost multi ani in jurul valorii de 3-4%. Ridicarea acestor rezerve la 8%, dupa cum se preconizeaza, ar produce o mare criza de lichiditati. Deci cu 100 de euro in Franta se pot cumpara titluri de stat pe care, le depui la BCE si apoi imprumuti in baza lor 3300 de euro. Daca imprumuturile de mai sus devin neperformante, banca incepe sa vanda din titlurile de stat. Dobanzile titlurilor de stat cresc, deficitele bugetare ale statelor cresc si ele si se maresc taxele si impozitele pentru a atrage noi bani la buget. Din aceasta schema se observa ca depozitul Dv de 100 de lei sau 100 de euro va genera cheltuieli indirecte prin taxe si impozite care in acest moment se apropie de intreaga suma depusa. Astfel, aceasta politica a dus la disparitia banilor cu acoperire si lipsa de lichiditati a fost rezolvata prin injectarea unei noi sume de bani. .
   De acum inainte, banii noi care vor aparea vor fi exclusiv produsi de tiparnita pentru ca nu se preconizeaza o crestere economica in UE ci dimpotriva, o revenire la recesiune
 • cursul euro (Miercuri, 11 iulie 2012, 11:31)

  Anonim [anonim]

  Stimate domnule Sima, as dori sa va intreb cum se impaca deprecierea monedei euro in raport cu celelalte valute si aprecierea aceleasi monede in raport cu leul? Si, pe acest fond, urmatoarea intrebare: Cat de dramatica va deveni situatia pentru cetatenii simpli, cu credite imobiliare in euro?
  Va multumesc
  • 2 (Joi, 12 iulie 2012, 11:26)

   Cristian Sima [hotnews.ro] i-a raspuns lui Anonim

   tarile din estul UE depind exclusiv de exporturile in zona euro dar si de importurile de petrol (platibil in dolari) si de alte importuri de materii prime platibile tot in dolari. Scaderea consumului in zona euro si deflatia din ultimii 4 ani au dus la dezechilibrarea si mai accentuata a balantelor de plati externe ale tarilor din fostul lagar socialist. De aceea puteti observa ca, de cate ori euro scade cu dolarul, el va creste contra RON, zlot si forint si de cate ori euro va creste cu dolarul, va scadea contra monedelor est-europene. Monedele din estul Europei nu se devalorizeaza in acelasi procent datorita diferentelor intre dobanzile pe care le poarta fiecare dintre ele. Devalorizarea monedei nationale in procentele de acum nu va fi o chestiune dramatica pentru cei care au credite imobiliare. Dramatic ar putea fi doar daca moneda euro se va scinda. Imaginati-va ca maine Germania trece la marca si toate creditele Dv ar trebui sa le rambursati in marci. Nu stiu cum va fi, dar ma indoiesc ca le vom putea rambursa in drahme.
 • evolutie curs de schimb (Miercuri, 11 iulie 2012, 11:43)

  Lupu Alina [anonim]

  Conform unui articol de pe Hotnews:
  "Decizia Bancii Centrale Europene (BCE) de joia trecuta de a reduce rata dobanzii la depozite, de la nivelul de 0,25% la zero..."
  cum credeti ca va influenta cursul de schimb al monedei nationale si care credeti ca sunt in momentul de fata plasamentele cele mai sigure?
  • 3 (Joi, 12 iulie 2012, 11:29)

   Cristian Sima [hotnews.ro] i-a raspuns lui Lupu Alina

   orice taiere de dobanzi pe euro, orice operatiune LTRO va duce la devalorizarea euro in fata dolarului si implicit la devalorizarea ron contra euro. Desi intr-o prima faza ar parea benefic pentru exportatorii romani, intrucat acestia nu exporta in America si Asia ci in zona Euro, devalorizarea monedei nationale combinata cu scaderea consumului in zona euro nu va fi atat de benefica pe cat pare la prima vedere.Pe termen lung presupunand ca inflatia va exploda la un anumit moment, aurul si materiile prime agricole vor fi cele mai cautate active
 • Criza politica (Miercuri, 11 iulie 2012, 11:57)

  Marius Ogrean [utilizator]

  Domnule Sima,

  Cum influenteaza actuala criza politica, cu derapajele constitutionale pietele financiare in raport cu Romania?

  Multumesc
  • 4 (Joi, 12 iulie 2012, 11:33)

   Cristian Sima [hotnews.ro] i-a raspuns lui Marius Ogrean

   Investitorii straini citesc doar presa occidentala. Si, din fericire, nu sunt influentati de circul din media romaneasca. Daca presa occidentala continua sa ne fie potrivnica, vom asista la retrageri masive de capital. Definitia democratiei in Romania este: doi lupi (Basescu si USL) si un miel (poporul roman) voteaza ce sa manance la cina. Libertatea poporului roman sta in a inarma bine mielul pentru a contesta votul. Dar, suntem noi oare capabili sa ne auto-inarmam cu idei obiective, cu solutii, renuntand la ura viscerala contra unuia dintre cei doi lupi? (definitia de mai sus ii apartine lui Benjamin Franklin)
 • cursul leu/euro (Miercuri, 11 iulie 2012, 12:07)

  sorin3 [utilizator]

  Daca ne uitam la celelalte monede din zona, la deficitul balantei de plati, la scaderea investitiilor straine, la problemele capsunarilor,la evolutia PIB-ului si a bugetului de stat e evident ca leul poate sa mai scada citeva procente.
  De ce o face in salturi bruste,brutale? Nu e rolul BNR sa netezeasca aceasta miscare a monedei?
  • 5 (Joi, 12 iulie 2012, 11:35)

   Cristian Sima [hotnews.ro] i-a raspuns lui sorin3

   Cred ca BNR face bine sa nu intervina masiv pana la nivelul 5 ron pentru un euro. Desi s-ar putea ca aceasta miscare sa-l coste pe Isarescu, scaunul. Atentionez ca in cazul Viktor Orban, miscarea care a suparat cel mai mult cancelariile occidentale a fost acapararea independentei bancii centrale a Ungariei. Sper ca politicienii romani sa nu faca aceeasi greseala.
 • situatia politica (Miercuri, 11 iulie 2012, 12:08)

  sorin3 [utilizator]

  Cit de mult conteaza in ochii investitorilor decalrtiile politicienilor europeni referitoare la Romania(nu discutam daca sint adevarate sau nu, e suficient ca sint publice si asumate)?
  • 6 (Joi, 12 iulie 2012, 11:36)

   Cristian Sima [hotnews.ro] i-a raspuns lui sorin3

   FOARTE MULT conteaza
 • intrebare (Miercuri, 11 iulie 2012, 12:09)

  Xorciser [utilizator]

  Ce final anticipati la insolventa Hidroelectrica?

  Ce impact va avea asupra FP?

  Multumesc.
  • 7 (Joi, 12 iulie 2012, 11:49)

   Cristian Sima [hotnews.ro] i-a raspuns lui Xorciser

   Intrebarea Dv atinge cel mai delicat subiect din ultimele doua luni. Hidroelectrica era un debitor de incredere pentru orice banca din Romania. Producea cea mai ieftina sursa de energie, la un pret foarte mic. Guvernul a ales solutia insolventei fara sa se gandeasca ca astfel nicio banca nu va mai avea curaj sa imprumute o societate de stat romaneasca. Daca maine Bill Gates ar intra in insolventa personala, toate bancile s-ar gandi de zece ori inainte daca l-ar mai imprumuta pe Ionescu, care traieste din salariu.
   Indiferent de cum se va solutiona problema Hidroelectrica, raul facut astfel nu va putea fi reparat nici in urmatorii 5 ani. Toate guvernele post-decembriste s-au preocupat in primul rand de imagine si abia apoi de economie, facand gafe memorabile. Hidroelectrica este cea mai mare gafa post-decembrista. E un mare pacat ca, inainte de a baga Hidroelectrica in insolventa, Guvernul a uitat sa il intrebe si pe consilierul onorific Daniel Daianu despre subiect.
   In calitate de presedinte SIBEX nu pot sa fac previziuni asupra unor actiuni cotate la Bursa.
 • de ce atat de mult pesimism (Miercuri, 11 iulie 2012, 12:23)

  DrInOrice [utilizator]

  Buna ziua,

  De ce sunteti asa de pesimist? E un pesimism in sens apocaliptic, adica spuneti ca vin regimuri totalitare, Doamne fereste razboaie etc?
  • 8 (Joi, 12 iulie 2012, 11:56)

   Cristian Sima [hotnews.ro] i-a raspuns lui DrInOrice

   Toat regimurile totalitare au aparut in mijlocul unor crize profunde. Este suficient sa va aduceti aminte de imensa datorie a Rusiei in 1917 si de criza din 1929-1932 care a pavat ascensiunea nazista. Nu cred ca vor aparea confliecte intre natiuni dar sunt convins ca mocneste un conflict intre clasele sociale. Bancherii, speculatorii (inclusiv eu) si mai ales clasele politice au o imensa datorie morala fata de clasa de mijloc care va avea cel mai mult de suferit si care va trebui sa se lupte atat cu forta de munca bugetara cat si cu marile averi in acelasi timp. Patura saraca nu a economisit. Patura foarte bogata si-a pus demult averile la adapost, singurii care vor avea de pierdut fiind cei din clasa de mijloc. Daca va exista un conflict, el va fi social si va fi declansat de clasa de mijloc.
 • Perfect storm (Miercuri, 11 iulie 2012, 12:41)

  Stefan [anonim]

  Buna ziua,
  Ce parere aveti despre opinia dl. Roubini vis-a-vis de 2013?
  Roubini: My 'Perfect Storm' Scenario Is Unfolding Now
  http://www.cnbc.com/id/48116835/Roubini_My_Perfect_Storm_Scenario_Is_Unfolding_Now

  Cu respect,
  Stefan
  • 9 (Joi, 12 iulie 2012, 12:00)

   Cristian Sima [hotnews.ro] i-a raspuns lui Stefan

   Dl Roubini uita ca exista totusi solutia unei inflatii generale. Platim toti proportional si o luam de la capat datorita ideilor putine si fixe ale Germaniei. Nu cred ca aceasta solutie va fi aleasa. In rest, multe dintre previziunile lui Roubini se vor adeveri. In Europa ar mai exista o solutie: sa renuntam toti la suveranitate, sa alegem un Parlament european si un Guvern European (evident, condus de Germania) si sa acceptam un buget european. Din pacate fiecare tara are privilegiatii ei care vor face orice pentru a nu pierde privilegiile locale.
 • Nimic nu se termina , totul se transforma . (Miercuri, 11 iulie 2012, 12:47)

  durul [utilizator]

  Daca o vom lua de la capat , cum ar trebui sa gindim pentru nu a mai repeta greselile pe care le-am facut ? Multumesc .
  • 10 (Joi, 12 iulie 2012, 12:02)

   Cristian Sima [hotnews.ro] i-a raspuns lui durul

   E foarte greu sa inveti din greselile altgora si e tragic sa nu inveti din propriile greseli. Napoleon, la Austerlitz a spus: " N-au uitat nimic, dar nici n-au invatat nimic".
 • intrebare credite (Miercuri, 11 iulie 2012, 12:56)

  gigi [anonim]

  Buna ziua dle Sima,

  Locuiesc in vestul Europei si am 2 credite (in euro, unul imobiliar pe termen lung, ambele cu rata fixa). Credeti ca ar trebui sa scap rapid de aceste credite sau sa vand? Ce se poate intampla cu preturile caselor si cu dobanzile la creditare.
  • 11 (Joi, 12 iulie 2012, 12:04)

   Cristian Sima [hotnews.ro] i-a raspuns lui gigi

   Daca aveti un credit cu rata fixa pastrati-l si o suta de ani. Piata imobiliara va scadea drastic intr-o prima faza dar nu uitati ca in perioade cu inflatie mare casele, terenurile si mai ales cele agricole au reprezentat una dintre salvarile pentru a conserva capitalul. Lumea nu se va termina cu aceasta criza, oricat de crunta ar fi ea.
 • Buna Ziua (Miercuri, 11 iulie 2012, 13:14)

  Cetatean [anonim]

  1. Este normal si in concordanta cu principiile capitalismului si a economiei de piata ca bancile sa fie salvate cu banii contribuabililor?
  2. Daca da, de ce nu exista o lege a falimentului si pentru persoanele fizice?
  • 12 (Joi, 12 iulie 2012, 12:08)

   Cristian Sima [hotnews.ro] i-a raspuns lui Cetatean

   Cred ca in 2008 cand FED si Finantele americane au inceput sa salveze bancile, s-a inlaturat selectia naturala. Selectia naturala in orice domeniu este dureroasa dar e binevenita pentru ca cei care reusesc sa supravietuiasca sunt imunizati.
   2. In Franta exista o lege a falimentului pentru persoanele fizice. Nu stiu de ce la noi nu exista.
 • Prognoza (Miercuri, 11 iulie 2012, 13:16)

  Dax [utilizator]

  Stimate domnule Sima,

  As dori de la d-voastra o estimare cat mai aproape de realitate, asa cum ne-ati obisnuit, a mediului economic din Romania pe 2013, in stransa legatura cu ce se va intimpla in Europa, bineinteles daca aveti o prognoza in acest sens. Multimesc.
  • 14 (Joi, 12 iulie 2012, 12:10)

   Cristian Sima [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dax

   Nu am o prognoza, iar daca as avea-o mi-ar fi frica sa o public pentru ca singurul lucru de care trebuie sa ne ferim cu totii este panica.
 • este posibil? (Miercuri, 11 iulie 2012, 13:41)

  MirceaIo [utilizator]

  Probabil ca Dl. Victor Ponta se bazeaza pe ceva. Nu pot crede ca tot acest circ din care pierdem toti are o tinta atat de mojica precum eliberarea sau prelucrarea dosarelor penale ale unor politicieni.
  Intrebare: Credeti ca economia Romaniei se va apropia in viitorul apropiat mai mult de cea a Rusiei? Este posibil sa se schimbe sferele de influienta asupra Romaniei. Eu personal prefer mentalitatea occidentala, inca nu m-am vindecat de ocupatia sovietica.
  • 14 (Joi, 12 iulie 2012, 12:14)

   Cristian Sima [hotnews.ro] i-a raspuns lui MirceaIo

   O sa va raspund cu un citat din Andre Gide: Diferenta dintre mine, cititorii acestui site si clasa politica reprezentata de Basescu, Ponta si Antonescu este ca noi preferam sa fim urati pentru ceea ce suntem decat sa fim iubiti pentru ceea ce nu suntem. Cei trei amintiti mai sus prefera sa fie iubiti pentru ceea ce nu sunt si nu vor fi niciodata,
   Cat priveste civilizatia occidentala, cred ca se apropie de sfarsit. Va recomand cartea lui Neagu Djuvara "Razboiul de 70 de ani"
 • Curs RON/EUR (Miercuri, 11 iulie 2012, 14:01)

  Claudiu [anonim]

  Buna ziua,

  In ultima vreme suntem indemnati sa credem ca deprecierea leului este dictata de instabilitatea politica din Romania.

  La o privire mai atenta, constatam ca in aceasta perioada si alte monede europene (cum ar fi zlotul polonez sau coroana ceha) urmeaza acelasi tipar de depreciere ca si leul.
  Daca ar fi sa comparam leul cu zlotul observam ca suntem la aceeasi paritate ca in perioada martie-mai, anul curent.

  In opinia dumneavoastra, in ce masura deprecierea leului este dictata de contextul european defavorabil si in ce masura de contextul politic romanesc?

  Va multumesc.
  • 15 (Joi, 12 iulie 2012, 12:24)

   Cristian Sima [hotnews.ro] i-a raspuns lui Claudiu

   In mare parte am raspuns deja la aceasta intrebare. In 2008 cand BNR a incercat sa calmeze cresterea eur/ron, zlotul polonez fara niciun fel de ajutor de la FMI, a fost lasat liber in mainile pietei, atingand un record de 4,90. Dupa aceea s-a apreciat singur datorita cresterii economice din Polonia si a masurilor geniale ale guvernului polonez. Astazi un euro este 4,19 zloti si acelasi euro este 4,54 lei. Deprecierea leului depinde atat de contextul politic intern cat si de contextul european. Ne vom da seama mai mult de ce depinde devalorizarea leului intr-un moment in care euro va creste contra dolar. Daca atunci leul nu se va intari inseamna ca situatia politica este predominanta.
 • Evolutie piete (Miercuri, 11 iulie 2012, 14:57)

  MariusMUC [anonim]

  Cum credeti ca vor evolua pietele europene si americane in urmatoarea jumatate de an? Credeti ca vom merge pe un trend ascendent sau descendent.
  • 16 (Joi, 12 iulie 2012, 12:26)

   Cristian Sima [hotnews.ro] i-a raspuns lui MariusMUC

   Somajul urias din Europa si masurile de austeritate vor determina un trend descendent al indicilor europeni. Indicii americani sunt pe plus fata de 1 ianuarie 2012 dar SUA nu vor ramane imune la criza europeana. Criza se va acutiza in momentul in care productia industriala din China va scadea drastic. Toate marile multinationale produc in China. De aceea, celebra statistica Durable Goods in America si Europa trebuie indexata cu nivelul productiei industriale in China.
 • De ce s-a terminat democratia numai la noi? (Miercuri, 11 iulie 2012, 15:18)

  MarcelP [utilizator]

  De ce s-a terminat democratia doar la noi? Si in alte tari sunt probleme cu datoriile suverane, cu sectorul bancar samd. De ce doar la noi niste indivizi care au ajuns la conducere printr-o imprejurare nefericita (dezertarile din PDL) isi permit sa calce in picioare regulile democratice si deciziile CCR?
  Cand credeti ca romanii o sa iasa in strada la modul serios pentru ceea ce se petrece la varf? Ce trebuie sa se mai intample?
  • 17 (Joi, 12 iulie 2012, 12:32)

   Cristian Sima [hotnews.ro] i-a raspuns lui MarcelP

   NU m-am referit la terminarea democratiei la noi ci in Europa. Dar sigur nu as dori ca totul sa plece de la un eveniment tip "lebada neagra" de la Bucuresti. Nu cred ca avem nevoie de romani care sa iasa in strada si sa accentueze haosul politic existent. Avem nevoie de o forta noua care sa se organizeze, sa plece de la o lustratie a intregii clase politice de dupa 1990 si sa atraga toata inteligenta romaneasca care mai exista la Bucuresti si pe cea care a plecat in strainatate. Fiecare dintre noi ar trebui sa ne implicam in constructia unei astfel de forte plecand de la premisa ca orice politician care a activat intre 1989-2012 trebuie sa se retraga. Evident, au existat si politicieni buni.Dar as prefera sa-i pierdem pe cei buni, scapand in acelasi timp de tot ce a fost rau. Romanii au resurse ascunse dar, din nefericire, si o mare inventivitate. Daca am avea un neamt care sa ne organizeze ca in 1866 poate am reusi sa dam nastere unei asemenea forte noi.
  • continuare (Joi, 12 iulie 2012, 12:34)

   Cristian Sima [hotnews.ro] i-a raspuns lui MarcelP

   Evenimentul de tip lebada neagra in Europa va fi unul de tip run. Adica cetatenii unei tari nu vor fi capabili sa-si retraga economiile din banci. Aceasta va fi scanteia conflictelor sociale. Oricare din tarile cu datorii suverane mari perezinta acest risc.
 • democratie (Miercuri, 11 iulie 2012, 15:49)

  valentin [anonim]

  Daca stam bine si ne gandim politicienii sunt la baza acestei crize financiare ,complici cel putin - credeti ca e posibil in viitorul apropiat sa asistam la o schimbare a reprezentarii politice sau un sistem politic in care politicienilor sa nu mai li se permita sa intervina acolo unde pun in pericol echilibrele macro si statul de drept?
  • 32 (Joi, 12 iulie 2012, 12:36)

   Cristian Sima [hotnews.ro] i-a raspuns lui valentin

   O clasa politica nu poate fi maturata decat prin dictatura ( am avut si dictatura proletariatului), revolutie sangeroasa sau printr-un razboi pe care il pierzi. Sper din tot sufletul sa nu avem parte de niciunul dintre aceste evenimente.
 • Moneda CHF (Miercuri, 11 iulie 2012, 16:23)

  Razvan [anonim]

  Buna ziua,

  Ce scenarii vedeti in viitor pentru evolutia monedei CHF fata de RON si EUR.Ce strategie puteti recomanda imprumutatilor in CHF pe o perioada mai lunga?
  Multumesc de raspuns.

  Cu stima,
  • 44 (Joi, 12 iulie 2012, 12:37)

   Cristian Sima [hotnews.ro] i-a raspuns lui Razvan

   Banca Centrala a Elvetiei face eforturi disperate de un an de zile pentru a tine paritatea eur/franc la 1,20. Nu stiu cat va mai rezista dar exista deja voci publice care se gandesc sa lase francul sa creasca liber. Intr-o astfel de situatie francul poate deveni peste noapte maiputernic decat un euro.
 • intrebare (Miercuri, 11 iulie 2012, 16:37)

  gabriel [anonim]

  de ce sunteti asa categoric in a ne condamna?
  • 66 (Joi, 12 iulie 2012, 12:39)

   Cristian Sima [hotnews.ro] i-a raspuns lui gabriel

   Nu va condamn. Ma condamn. Nu sunt cu nimic mai breaz decat ceilalti. Nu m-am implicat in viata publica nu m-am implicat in politica dar am criticat sistemul de pe margine. Aceasta greseala o facem cu totii. Ar trebui sa ne schimbam mentalitatea.
 • nu am o intrebare de specialitate ci una personala (Miercuri, 11 iulie 2012, 17:58)

  nadia [anonim]

  D-le Sima,
  1.Raspunsul dv, daca o sa aveti bunavointa sa mi-l dati se va referi strict la situatia mea particulara.
  Intentionez peste 2 ani sa-mi trimit copilul la studii in Elvetia. Capitalul necesar, minim a fost strans cu multa greutate in lei. Ar fi bine acum sa-l transform in chf?
  2. Unde pot sa strig ca vreau linistea de acum doua saptamani? EU NU VREAU SA VOTEZ. Vreau sa fiu lasata in pace.
  • 55 (Joi, 12 iulie 2012, 12:41)

   Cristian Sima [hotnews.ro] i-a raspuns lui nadia

   1. Cel mai bine ar fi sa va cumparati franci.
   2. Daca vreti liniste, duceti-va pe o insula pustie. Daca vreti ca si copilul Dv sa traiasca in liniste, implicati-va!
 • impact (Miercuri, 11 iulie 2012, 17:59)

  A14 [anonim]

  Cum apreciati impactul insolventei Hidroelectrica in piata de capital si in economie in general.
  Ce credeti despre insolventa acestuia?
  • 77 (Joi, 12 iulie 2012, 12:42)

   Cristian Sima [hotnews.ro] i-a raspuns lui A14

   Impactul este profund negativ, am detaliat mai sus acest subiect
 • Unde ? (Miercuri, 11 iulie 2012, 19:00)

  SRA [utilizator]

  EURO/RON evaluează echilibrul de putere dintre moneda EURO şi RON.

  O multitudine de factori duc intr-o directie sau alta, dar impactul principal constă în politica monetară a fiecărui domeniu, condus de către Banca Centrală Europeană (BCE) pentru euro şi Banca Naţională ROMANA (BNR) pentru RON. Statisticile economice ale fiecărei zone în cauză, de asemenea, influenţă asupra acestui raport, ...

  Intrebare :

  Stimate Domnule SIMA,

  Credeti in miracole economice, ROMANIA nu are o economie proprie si depinde aproape in exclusivitate de exportul de produse fara brend propriu ?

  Unde este valoarea adaugata a doctoratelor si masteratelor nationale ?

  Merci
  • 88 (Joi, 12 iulie 2012, 12:43)

   Cristian Sima [hotnews.ro] i-a raspuns lui SRA

   In perioada interbelica era o mandrie sa ai bacalaureatul. Sa speram ca vom reveni cat de curand la aceasta situatie.
 • Taxa pe tranzactii financiare (Miercuri, 11 iulie 2012, 21:14)

  Alexandru Ionescu [anonim]

  In cazul in care se va adopta taxa pe tranzactii financiare la nivel european, care credeti ca va fi reactia Marii Britanii si efectul asupra pietelor in general? Va atrage Londra pe cetatenii francezi instariti, afectati de impozitul de 75%, asa cum i-a atras pe cetatenii greci?
  Va multumesc.
  • 111 (Joi, 12 iulie 2012, 12:46)

   Cristian Sima [hotnews.ro] i-a raspuns lui Alexandru Ionescu

   Londra nu va taxa tranzactiile financiare ci va deveni un mare paradis fiscal pentru speculatori, banci si marile averi. Cred ca James Cameron a fost foarte inteligent in 6 decembrie 2011. Va rog sa-mi cititi articolul "Ravasul englezesc" publicat in acea perioada. Oricat de crunta va fi criza, pietele nu vor disparea. Marfa va fi alta dar tarabele, aceleasi.
 • eurusd (Miercuri, 11 iulie 2012, 21:28)

  petru [anonim]

  Buna ziua,

  cat de jos vedeti dvs ajungand EURUSD in perioada asta, poate pana in martie anul viitor?

  Unii vad terminand anul in 1.19 altii pe la 1.26 (probabil urcand din cauza de fiscal cliff).

  Sper sa-mi puteti oferi o opinie din pozitia dvs la SIBEX sau macar cateva evenimente la care sa fiu atent.

  Cu toata stima,
  Teodorescu
  • 5324 (Joi, 12 iulie 2012, 12:48)

   Cristian Sima [hotnews.ro] i-a raspuns lui petru

   Acum doua luni tot aici la HotNews recomandam dolarul. Am fost luat in deradere. Nu mi-am schimbat ideile. Euro se va sparge in doua, in trei, va disparea, dar "sigur" nu va mai fi acelasi peste un an de zile.
   Eu personal nu am nicio pozitie in piata. Inafara de actiuni la Sibex nu detin nimic.
 • surse (Miercuri, 11 iulie 2012, 21:59)

  escu [anonim]

  imi permit inca o intrebare:

  ce site-uri financiare urmariti dvs?

  cu tot respectul,
  Teodorescu
  • 6654 (Joi, 12 iulie 2012, 12:49)

   Cristian Sima [hotnews.ro] i-a raspuns lui escu

   Bloomberg, Reuters, FT, WSJ, Baltic Index,
 • Buna ziua (Miercuri, 11 iulie 2012, 23:14)

  Marius Cerbu [anonim]

  Se duce EUR/USD spre 1 ?
 • Cum estimati ca va evolua fiscalitatea (Joi, 12 iulie 2012, 0:34)

  Cristian [anonim]

  Buna ziua,

  Cum credeti ca va evolua fiscalitatea si impozitarea? Exemplu: impozitul pe profit, pe dividente, taxele si impozitele pentru salarii, etc?

  Credeti ca se va renunta la cota unica de 16%?

  Acest lucru poate depinde de rezultatul alegerilor parlamentare? De exemplu USL ar putea sa privilegieze o politica de impozitare diferentiata?

  Multumesc mult.
  • 7457 (Joi, 12 iulie 2012, 12:50)

   Cristian Sima [hotnews.ro] i-a raspuns lui Cristian

   Cand o sa fiu eu la guvernare o sa pot sa va raspund la astfel de intrebari. Cred ca ar fi mai bine sa il intrebati pe dl Ponta
 • intrebare (Joi, 12 iulie 2012, 9:05)

  elena [anonim]

  as dori sa ma fac broker;am 56 de ani,muncesc 8 ore pe zi ca economist dar imi doresc o cariera in aceasta meserie.exista la Sibiu un astfel de curs? multumesc.
  • 98767554 (Joi, 12 iulie 2012, 12:51)

   Cristian Sima [hotnews.ro] i-a raspuns lui elena

   Tinand cont de respectabila Dv varsta va recomand sa ramaneti economist
 • Ce-ar fi mai intelept? (Joi, 12 iulie 2012, 9:07)

  Cristi BB [anonim]

  Am o linie de credit si un credit imobiliar!Am si lichiditatile aferente pentru a le acoperi atat linia cat si inchiderea creditului, dar daca Le lichidez raman fara lichiditati! Ce-ar fi mai intelept sa lichidez linia si creditul sau sa tin lichiditatile pentru anumite oportunitati ori situatii critice neprevazute?Multumesc
  • 465433 (Joi, 12 iulie 2012, 12:52)

   Cristian Sima [hotnews.ro] i-a raspuns lui Cristi BB

   Daca creditele sunt in lei, pastrati-le. daca sunt in dolari sau franci, inchideti-le
 • Intelepciune! (Joi, 12 iulie 2012, 9:15)

  Cristi BB [anonim]

  Am o linie de credit si un credit imobiliar. Detin si lichiditatile pentru
  a acoperi linia si a lichida creditul, dar daca o fac , raman fara
  lichiditati. Ce e mai intelept in acest moment? Sa lichidez creditele cu
  riscul de a ramane fara lichiditati sau sa pastrez lichiditatile pentru
  oportunitati sau situatii critice neprevazute? Sau care ar fi un raport corect intre lichiditatile detinute si credite in acest moment?

  Multumesc!
  • 11111 (Joi, 12 iulie 2012, 12:52)

   Cristian Sima [hotnews.ro] i-a raspuns lui Cristi BB

   am raspuns mai sus
 • BNR (Joi, 12 iulie 2012, 11:02)

  Bud Fox [anonim]

  In conditiile in care Romaniei i s-a luat proprietatea(sistem bancar,toata rezerva de petrol,jumatate din gaze,fabricile de materiale de constructii,distributia de energie electrica)dar i s-a lasat administrarea,cum se mai poate dezvolta acest stat? Si daca da,cu ce bani?
  Banii care au intrat in rezerva B.N.R. acum 3 ani au ramas acolo sau au fost dati bancilor prin diminuarea R.M.O.?
  BNR este organizata ca orice societate bancara pe actiuni?Cine detine pachetul majoritar la BNR(mai este BNR a Romaniei)?
  Ati spus ca leul se va devaloriza fata de euro dar mai mult fata de dolarul american si ati avut dreptate.Va mentineti predictia pentru urmatoarele 3 luni?
  • 32413 (Joi, 12 iulie 2012, 12:56)

   Cristian Sima [hotnews.ro] i-a raspuns lui Bud Fox

   Un stat se poate dezvolta cu idei si cu actiuni colective acceptate de o mare majoritate. Daca ideile sunt bune, banii vor veni cu usurinta. Daca ideile sunt bune dar punerea in aplicare nu e transparenta, banii vor veni o singura data.
   Banii din rezerva BNr sunt schimbati dintr-o moneda in alta, au fost plasati in titluri de stat americane sau europene si s-au dus si la banci prin diminuarea RMO. Consultati site-ul BNR si veti afla structura rezervei.
   BNR apartine statului roman
   Mentin tot ce am spus acum doua luni.
 • Cine trage sforile in romania (Joi, 12 iulie 2012, 11:42)

  Andrei [anonim]

  Domnule Sima, de unde si de catre cine credeti ca e organizata aceasta lovitura de stat?
  Nu va seamana cu venirea la putere a bolsevicilor in Rusia si a comunistilor dupa al doilea razboi mondial?
  Numai bine,
  Andrei.
  • 454647 (Joi, 12 iulie 2012, 13:00)

   Cristian Sima [hotnews.ro] i-a raspuns lui Andrei

   Nu a fost nicio lovitura deircul politic dambovitean este un dat la gioale perpetuu in care ambele parti au o mare parte de vina. Incercati sa analizati situatia distant, fara ura si fara implicare politica.
 • Intrebare (Joi, 12 iulie 2012, 12:07)

  alex [anonim]

  Stimate domn Sima, as dori sa inteleg cum pot achizitiona aur in Romania, si mai ales daca il pot poseda fizic, in sensul depunerii lui intr-o caseta de valori, sau ceva de genul. Va multumesc.
  • 87098 (Joi, 12 iulie 2012, 13:02)

   Cristian Sima [hotnews.ro] i-a raspuns lui alex

   Aur puteti achizitiona si la Sibex. Dacail vreti fizic, il puteti achizitiona de la o banca-romaneasca sau straina. Nu v-as sfatui, pentru ca veti plati comisioane foarte mari atat la achizitionare, cat si la depozitare si la vanzare. Aceste comisioane depasesc 15% din valoare. Daca vreti mai multe detalii imi puteti scrie la cristiansima@sibex.ro
 • TVA (Joi, 12 iulie 2012, 12:18)

  dan [anonim]

  o dezabatere despre modalitatile de plata a TVA -ului la facturile incasate cind va fi ?

  Cum vedeti pusa in practica aceasta oportunitate ?
  • 23 (Joi, 12 iulie 2012, 13:09)

   Cristian Sima [hotnews.ro] i-a raspuns lui dan

   E o problema foarte delicata. As lasa sistemul asa cum este, dar as introduce intrarea in insolventa imediata in cazul in care facturile nu sunt platite in cel mult 3 luni.Pentru combaterea evaziunii fiscale as injumatati M zero. In acelasi timp ar trebui sa nu existe comisioane la plasa cu card, cec si sa fie foarte mici la plata prin transfer bancar. Cel mai mare neplatitor de facturi este Statul si mai ales companiile de stat.
 • finantare investitii (Joi, 12 iulie 2012, 12:25)

  razvan [anonim]

  Buna ziua dle. Sima.
  apetitul bancilor pentu finantarea afacerilor este din ce in ce mai redus, sunt foarte multe motive care stau la baza acestei decizii (unele corecte, altele subiective).
  Ca si varianta alternativa, finantarea prin listarea la bursa si atragerea de fonduri de investitii, foarte uzitata in late tari, la noi este la un nivel scazut.
  Ce credeti ca poate fi facut a.i. sa devina o alternativa folosita din ce in ce mai des?

  multumesc,
  • 654 (Joi, 12 iulie 2012, 13:13)

   Cristian Sima [hotnews.ro] i-a raspuns lui razvan

   Niciun guvern post-decembrist nu s-a preocupat de piata de capital. Aveti perfecta dreptate dar am avea nevoie de un ministru de finante care sa provina din piata de capital. Cele doua burse romanesti, desi private, au actionat ambele ca niste firme de stat. Singura sansa este sa fuzioneze cu o mare bursa occidentala. Exista 4 mari aliante conduse de: NYSE Euronext, Nasdaq OMX, DTB-bursa din Varsovia si Londra-Milano. Noi nu facem parte din niciuna dintre aceste aliante. Suntem singurii ramasi pe dinafara. . Intr-un stat in care transparenta este ignorata zi de zi va fi foarte greu ca una dintre cele 4 aliante sa fie interesata de piata de capital din Romania.
 • BNR (Joi, 12 iulie 2012, 12:36)

  Liviu C. [anonim]

  Buna ziua,
  1.BNR a tiparit Lei cu care a cumparat Eur pentru rezerva monetara. Leii nu aveau acoperire in bunuri si servicii, fapt ce a generat dezechilibre macroeconomice. Acum BNR vinde Eur si cumpara Lei , acei Lei pe care i-a tiparit in 2005-2008 ,(generand profit BNR) ,in acest moment in care economia Romaniei are mai multa nevoie de Lei .Cum comentati aceste actiuni ale BNR ?
  2.Credeti ca fara descentralizare exista sanse ca politicile economice , indiferent de partidul aflat la putere, sa genereze echilibre macroeconomice ?
  Va multumesc.
  • 67654 (Joi, 12 iulie 2012, 13:15)

   Cristian Sima [hotnews.ro] i-a raspuns lui Liviu C.

   BNR nu a tiparit lei.
   2. Imi pare rau dar nu inteleg intrebarea. Incercati sa fiti mai coerent
 • Curs supraevaluat (Joi, 12 iulie 2012, 12:39)

  Bud Fox [anonim]

  1.Mugur Isarescu a spus acum o ora:"Datorita interventiilor BNR, cursul este supraevaluat. Am respectat o regula stricta: am vandut in piata ceea ce am cumparat de la Ministerul de Finante."este asta semnalul ca leul va fi lasat sa se deprecieze?
  2.Actuala criza seamana mai mult cu cea din 1907 sau cu Mare Depresiune din '29?
  3.Spuneati ieri ca exista zvonul conform caruia Mugur Isarescu va fi inlaturat din functia de Guvernator?Cat rau poate sa faca aceata decizie tarii?
  4.Florin Georgescu este intr-adevar un profesionist asa cum se spune;locul lui este la Min.Finantelor?
  5.Acum cativa ani,la TVR,spuneati ca marile combinatii se fac dupa 50 de ani.Vi s-au adeverit spusele?
  • 4531 (Joi, 12 iulie 2012, 13:21)

   Cristian Sima [hotnews.ro] i-a raspuns lui Bud Fox

   1. Bogdan Dragoi s-a imprumutat pe piata americana de 1,5 miliarde de dolari la o dobanda imensa-7%. Acei dolari au fost achizitionati de BNR (si bine a facut Isarescu) la pretul de 3,30 dolar/ron. Ministerul de Finante pierde actualmente peste 13% doar din devalorizarea leului in fata dolarului. Isarescu tocmai a afirmat ca vinde din acei dolari. Este bine ca pierderea creata de Dragoi a fost absorbita de BNR. Nu avem de unde sa stim daca dolarul va continua sa creasca. Eu insa nu as vinde dolari nici macar pentru interventiile Bancii Centrale.
   2. Criza actuala nu seamana cu nici o alta criza.
   3.Ultimul bastion al credibilitatii statului roman este Mugur Isarescu. Chiar daca putem sa nu fim de acord cu anumite actiuni ale BNR din ultimii 3 ani, cea mai mare prostie ar fi sa schimbam Guvernatorul. Credibilitatea Romaniei este agatata de numele lui Mugur Isarescu si din pacate nu avem nicio alta personalitate internationala credibila. Viktor Orban a facut aceasta greseala. Acum incearca sa o repare dar e prea tarziu.
   4. Nu il cunosc pe Florin Georgescu. Nu am fost in Romania intre 1990-1997 dar pot sa va spun ca daca Pele ar avea 28 de ani si ar juca cu Messi la Barcelona,poate ca ar sta pe tusa. Fotbalul, ca si economia, s-au schimbat total in ultimii ani.
 • Criza ec Clasica si noile Tehnologii (Joi, 12 iulie 2012, 12:40)

  AdrianPorumb [anonim]

  Domnule Sima,

  Ce efecte credeti ca va avea asupra economiei europene o criza clasica (cu un grafic in forma de W) precum si o posibila prelungire a crizei cauzata de schimbarea tehnologiei dominante ( IT ) datorata de atingerea finalului ciclului de 50 -60 de ani, estimat pentru anul 2015?
  • 676 (Joi, 12 iulie 2012, 13:25)

   Cristian Sima [hotnews.ro] i-a raspuns lui AdrianPorumb

   cand se discuta despre criza in V sau W am afirmat ca va fi o criza de tip "becar" . Imi mentin opinia. Nu stiu sa va raspund la cealalta parte a intrebarii
 • energia la final (Joi, 12 iulie 2012, 13:05)

  dani [anonim]

  Credeti ca presedintele suspendat Basescu a facut ultima sesizare de neconstitutionalitate pentru a castiga o zi in plus la Cotroceni si, printre altele, pentru a promulga legea energiei si gazelor? Are aceasta lege vreun impact economic major si vreo chichita care scapa lumii de rand?
  • 654 (Joi, 12 iulie 2012, 13:26)

   Cristian Sima [hotnews.ro] i-a raspuns lui dani

   Nu stiu sa va raspund
 • banii sau resursele? (Joi, 12 iulie 2012, 13:22)

  ordinaru [anonim]

  s-au terminat banii sau resursele ce pot fi exploatate in conditii de eficienta economica? valoarea umana adaugata (reprezentata de salariu) este din ce in ce mai mica pentru majoritatea produselor, datorita automatizarii (constructiile de masini spre ex), globalizarii ce implica somaj in tarile de emigratie si incalzire economica in tarile de imigratie, polarizarii societatii cu disparitia clasei de mijoc, nerespectarii unor principii economice (aparitia entitatilor trans-nationale too-big-to-fail); in aceste conditii, in care sistemul financiar bancar tine captive celelalte activitati economice, cum poate fi evitata o resetare violenta a sistemului? oare vor fi dispusi detinatorii de resurse/bani sa imparta cu cei care au mai putin?
  tin minte un principiu economic: rezistenta unui lant este data de rezistenta celei mai slabi verigi; daca spunem ca lantul este UE, cea mai slaba veriga evident putem spune ca sunt tarile PIIGS; daca insa tarile care sunt mai dezvoltate (nordice in principal) nu le vor ajuta pe cele sudice si mediteraneene (nu spun ca ar trebui, asta e o alta discutie), atunci cum ar putea sa reziste aceasta uniune europeana care se caracterizeaza prin diferente din ce in ce mai accentuate?
  si cum se poate evita un conflict, atunci cand se va produce ruptura? oare strategii nu se gandesc ca sunt sanse destul de mari sa izbucneasca un conflict, asa incat sa pregateasca si o solutie de back-up care sa implice armata? generatia noastra nu a cunoscut razboiul (inca) de aceea este relativ amorfa si linistita cu privire la ce se poate intampla; deci, se poate evita un asemenea conflict, si care ar fi modalitatile?
 • Cat de sigura este intarirea dolarului (Joi, 12 iulie 2012, 13:26)

  constantin [anonim]

  Stimate Domnule Sima,
  Sunteti una dintre mintile limpezi din aceasta tara,va felicit si va doresc multa sanatate!As vrea sa stiu daca ascendentul dolarului in fata euro este relativ sau de substanta si cu bataie ceva mai lunga.Va multumesc frumos.
  • 765687 (Joi, 12 iulie 2012, 13:34)

   Cristian Sima [hotnews.ro] i-a raspuns lui constantin

   Nimic nu este sigur pe lumea asta
 • Fiscal Cliff (Joi, 12 iulie 2012, 13:26)

  petru [anonim]

  Multumesc pentru raspunsuri. Daca se intampla se fiti in Bruxelles, mi-ar placea enorm sa va cunosc.


  E limpede ca dolarul e "cea mai curata camasa murdara" si ca e subevaluat de teama unui nou QE ca urmare a socului Fiscal Cliff din ianuarie 2013 (daca e reales Obama).

  Credeti ca va iesi Romney?

  Intreb lucrurile astea pentru ca am toti banii pentru viitoarea casa bagati in USD, de pe vremea cand EURUSD era 1.37.

  Inca o data, cu respect,
  Teodorescu
  • 654 (Joi, 12 iulie 2012, 13:35)

   Cristian Sima [hotnews.ro] i-a raspuns lui petru

   Felicitari pentru ca ati schimbat euro in dolari la 1,37. Daca aveti nevoie de casa, cumparati-o! Aveti deja un castig substantial.
 • Commodities (Joi, 12 iulie 2012, 13:27)

  Bud Fox [anonim]

  1.Daca acum raportul aur/argint e de aproximativ 55/1,credeti ca argintul se va aprecia mai mult in viitor datorita intrebuintarii lui din ce in ce mai diverse?
  2.Mentineti afirmatia conform careia cea mai buna investitie este cea in terenuri agricole,care sa fie si cultivate?
  3.La o eventuala listare a unui pachet minoritar de actiuni(Romgaz,Petrom,Transgaz)pe BVB sunt sanse sa se listeze si pe o bursa straina?
  4.Sunteti de acord cu afirmatia:" Vocea Rusiei: Romania, crahul capitalismului de tip cazinou"?
  5.Ati spus acum ceva timp ca nu e nevoie de studii pentru a te angaja la Sibex.Un tanar de 20 ani poate sa va devina invatacel?
  • 321 (Joi, 12 iulie 2012, 13:38)

   Cristian Sima [hotnews.ro] i-a raspuns lui Bud Fox

   1. Nu stiu sa va raspund
   2. Da, mi-o mentin
   3. Guvernul roman nu e interesat nici macar sa ma contacteze pentru a o lista la Sibex. Orice actiune listata la Sibex va putea fi listata fara costuri suplimentare si la Varsovia si la Londra. Sper sa ma auda cineva!
   4. Admir cultura rusa, admir poporul rus dar nu am admirat niciun conducator al Rusiei, fie ea tarista, sovietica sau democrata
   5. Am spus ca nu tin cont de studii, nu ca nu e nevoie de ele.
 • Multumiri! (Joi, 12 iulie 2012, 14:39)

  mishkulake [anonim]

  Dle Sima,
  Sunt un mare fan al dvs. si pe aceasta cale doresc sa va multumesc pentru raspunsurile dvs. elaborate si precise.
  Toata stima.
 • Criza din zona euro, conform FT (Joi, 12 iulie 2012, 14:44)

  Adrian [anonim]

  Comentati, va rog, afirmatia ziarului "Financial Times", conforma careia criza din zoa euro se va perpetua si in urmatorii 20 de ani. Multumesc pentru raspuns.
 • credite euro sau lei (Joi, 12 iulie 2012, 16:42)

  CATRINA CORINA [anonim]

  stimate dle Cristian Sima

  as dori sa fac un credit imobiliar pentru achizitie imobil dar inca nu m-am hotarat in ce moneda avand in vedere ca este pe termen lung 20 ani? dumneavoastra ce parere aveti , este mai bine in lei sau EUR ?

  Multumesc frumos
  Corina Catrina
 • schimbarea monedei la un credit (Vineri, 13 iulie 2012, 16:04)

  Liliana [anonim]

  Buna ziua,

  In cazul in care am facut un credit ipotecar in CHF, crdeti ca a-l preschimba in euro este oportun?
  Chiar daca din punct de vedere al soldului, as pierde, poate ca euro ar avea ceva sanse sa se mai deprecieze, altfel chf-ul din cate inteleg se va mai aprecia.
  Sau poate sa mai astept inca un an , doi?
  Va multumesc anticpat.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by