Zona euro poate pierde 4,5 milioane de locuri de munca in urmatorii patru ani daca regiunea nu isi va schimba optiunea pentru austeritate, a avertizat Organizatia Internationala a Fortei de Munca (ILO), citata de BBC.

Aceasta crestere poate duce numarul somerilor din cele 17 state membre ale uniunii economice si monetare la 22 de milioane. ILO a precizat ca este necesara o politica concertata de schimbare de la austeritate la creare de locuri de munca.

"Nu doar eurozona este in pericol, intreaga economie globala se afla in fata unui risc de contagiune", a spus organizatia.

Raportul noteaza ca toate cele 17 state membre vor suferi, atat cele care sunt in prezent cu probleme cat si cele mai solide.

"Pana cand masuri specifice vor fi luate pentru a creste investitiile in economia reala, criza economica se va adanci si o revenire a ocuparii nu va avea loc niciodata", a declarat directorul general ILO, Juan Somavia.

Raportul adauga si ca urmarile unei lungi perioade de austeritate vor fi severe in special pentru tineri. Acesta spune ca situatia somajului nu s-a inrautatit si mai mult in recesiune pentru ca unele companii si-au pastrat personalul in speranta unei reveniri iminente.

"Daca asteptarile acestora nu vor fi adevarate, pastrarea angajatilor poate deveni nesustenabila, conducand la pierderi semnificative de locuri de munca", a avertizat ILO.

Recomandari ale ILO:

  • Sprijinirea sistemului financiar conditionata de reluarea creditarii micilor companii
  • Responsabilitatea actionarilor pentru plata ajutoarelor financiare oferite bancilor
  • Garantarea formarii profesionale, educatiei sau plasarea pe piata muncii pentru tinerii someri
  • Modificarea nivelurilor de plata in diferite state din zona euro care sa se adreseze diferentelor de productivitate

Rata somajului din zona euro a atins 11,1% in luna mai, conform datelor furnizate de Eurostat, reprezentand un numar de 17,56 milioane de persoane, cel mai inalt nivel inregistrat dupa 1995. In Spania, tara care are cel ridicat somaj din eurozona, una din patru persoane nu are un loc de munca.

Totodata, rata somajului in randul tinerilor din zona euro a ramas la 22,6% in luna mai , 3,4 milioane de persoane sub 25 de ani fiind fara un loc de munca.