​Analiza. Profilul saraciei romanilor si indicele inegalitatii veniturilor. Persoanele "bogate" castiga de peste 6 ori mai mult decat cele "sarace"

de Dan Popa     HotNews.ro
Miercuri, 11 iulie 2012, 11:24 Economie | Finanţe & Bănci


Coeficient Gini, profilul saraciei sau al bogatiei, deficitul median relativ, indicele inegalitatii veniturilor- toate acestea par niste indicatori reci, folositi doar de economisti in lucrarilelor de doctorat sau la diferite sesiuni stiintifice. In realitate, asemenea indicatori intregesc un tablou al starii economice a romanilor si ne identifica mai riguros in context european. Cat de saraci sau cat de bogati sunt romanii si care e distributia acestei bogatii?
O analiza bazata pe datele INSSE, Eurostat, CNP si BNR.

 • Rata saraciei relative reprezinta ponderea persoanelor sarace (care au un venit disponibil pe adult echivalent mai mic decat pragul stabilit la nivelul de 60% din mediana veniturilor disponibile) in totalul populatiei.

Estimata pe baza veniturilor totale disponibile, exclusiv contravaloarea consumului din resurse proprii ale gospodariei, rata saraciei relative a fost in anul 2010 de 21,1%, mai mica decat in anul precedent cu 1,3%.
Pe sexe, rata saraciei este mai mare la femei decat la barbati, in principal datorita influentei femeilor in varsta de 65 de ani si peste, a caror rata de saracie este aproape dubla fata de cea a barbatiilor din aceasta grupa de varsta.  Copiii si tineretul in varsta de pana la 18 ani reprezinta categoria de populatie cea mai expusa riscului de saracie, aproape o treime dintre acestia aflandu-se sub pragul de saracie, mult peste nivelele corespunzatoare adultilor.

Daca in cazul persoanelor adulte, in varsta de 18 - 64 ani, diferentierile intre femei si barbati sunt relativ "stranse", la varstnicii de 65 de ani si peste deosebirile sunt foarte pronuntate, femeile fiind mult mai afectate de saracie decat barbatii. Astfel, rata saraciei aferenta femeilor este de 20,7%, iar cea a barbatilor de numai 10,9%. Sub efectul ratei mai reduse a barbatilor varstnici, rata grupei de varsta 65 ani si peste ajunge la 16,7%, nivel inferior mediei pe ansamblul populatiei

Din punct de vedere al ratei saraciei, Romania (cu 22,4%) se plasa in grupul statelor relativ sarace cu valori peste media Uniunii Europene, cum ar fi: Letonia (25,7%), Bulgaria (21,8%), Lituania (20,6%), Grecia si Estonia (19,7% fiecare). O rata de saracie mai mica se inregistreaza in unele state precum Cehia (8,6%), Slovacia (11,0%), Olanda (11,1%), Slovenia (11,3%), Austria (12,0%).

 • Distributia pe sexe a saraciei in statele europene are un caracter asemanator cu cel din Romania, in sensul ca rata de saracie a femeilor este mai mare decat a barbatilor.
De exemplu, pe ansamblul Uniunii Europene, rata saraciei la femei a fost in anul 2009 cu aproape doua puncte procentuale superioara celei a barbatilor (17,1% fata de 15,4%).
Cele mai mari diferente intre rata saraciei femeilor fata de rata saraciei barbatilor se constata in Estonia (+4,1%), Bulgaria (+3,9%), Cipru (+3,5%), Slovenia (+ 3,0%), Letonia si Italia (+2,8%).

Diferentieri remarcabile se observa si in cazul persoanelor varstnice de 65 de ani si peste, pentru care s-au estimat rate de saracie foarte mari fata de media tarii: Cipru (48,6%), Letonia (47,5%), Bulgaria (39,3%), Estonia (33,9%), Lituania si Spania (25,2% fiecare). Saracia este relativ mai putin raspandita in randul varstnicilor din Ungaria (4,6%), Luxemburg (6,0%), Cehia (7,2%), Olanda (7,7%), Franta (10,7%), Slovacia (10,8%).

PROFILUL SARACIEI

In principiu, in anumite conditii orice persoana, indiferent de situatia ei particulara, poate deveni saraca pentru o perioada mai lunga sau mai scurta de timp. In cazul unor persoane, insa, riscul de a cadea in "prapastia" saraciei este totdeauna mare si aproape inevitabil. Este vorba de persoanele ale caror caracteristici fizice, psihice, educationale, ocupationale etc. le ingreuneaza accesul la nivelele de bunastare oferite de societate si le fac vulnerabile fata de fenomenul saraciei.

La acestea se adauga desigur si saracii de conjunctura, adica persoane afectate de unele schimbari de natura sa influenteze piata muncii sau dezvoltarea generala a societatii la un moment dat.

Existenta unei ocupatii, si in general statutul ocupational este foarte importanta in crearea unui cadru de viata care sa asigure bunastarea sau saracia persoanelor respective. De aici rezulta si diferentierile importante existente intre ratele de saracie ale diferitelor categorii socio-ocupationale.

O prima distinctieo facem din punctul de vedere al existentei unei ocupatii care sa ofere posibilitatea realizarii unor venituri. In acest caz putem observa ca pe ansamblu, in mod normal, persoanele ocupate sunt mai ferite de pericolul saraciei decat cele neocupate sau inactive, dar si in interiorul acestor doua categorii se remarca o varietate de situatii.
Din ansamblul persoanelor ocupate, aproximativ una din 6 s-a aflat sub pragul de saracie, dar in cazul persoanelor care nu desfasoara o activitate economico-sociala incidenta saraciei a fost mai accentuata, circa una din 5 persoane fiind considerata saraca.

In cadrul persoanelor antrenate intr-o activitate economico-sociala de tip salarial sau pe cont propriu, diferentierile intre sexe sunt destul de clare: un barbat din 5 si respectiv o femeie din 7 au fost sub pragul de saracie. In schimb, la persoanele neocupate si inactive situatia se inverseaza, in sensul ca femeile sunt afectate in mai mare masura de saracie decat barbatii: un
barbat din 6 si o femeie din 4 au venituri situate sub pragul saraciei. Referitor la persoanele neocupate, trebuie pusa in evidenta situatia somerilor a caror rata de saracie este foarte mare.
 •  Practic, aproape un somer din 2 este sarac, mai ales daca persoana aflata in stare de somaj este barbat.
In urma cu 3 ani, pe ansamblul Uniunii Europene rata saraciei estimata pentru persoanele ocupate a fost de 8,4%, peste aceasta valoare aflandu-se 9 state, printre care si Romania. Persoanele ocupate sarace se gasesc intr-o proportie relativ mai mare in Romania (17,9%), Grecia (13,8%), Spania (11,4%), Letonia (11,2%), Polonia (11,1%), Lituania(10,4%) si Portugalia (10,3%). In tari ca Cehia (3,2%), Finlanda (3,7%), Slovenia (4,8%) si Olanda (5,0%) rata saraciei pentru persoanele ocupate inregistreaza valori scazute.

Mai mult de jumatate din somerii din Bulgaria, Germania, Estonia, Letonia, Lituania si Marea Britanie se afla sub pragurile de saracie din tarile respective. Cele mai scazute rate de saracie se inregistreaza la somerii din Irlanda (28,6%), Belgia (33,4%), Cipru, Malta si Suedia (cate 33,8% fiecare).
Saracia reprezinta un fenomen mai frecvent intalnit in randurile pensionarilor din Letonia (51,2%), Cipru (47,8%) si Estonia (37,9%). Rate de saracie mici se inregistreaza in Ungaria (4,0%), Luxemburg (5,5%), Olanda (6,7%) si Cehia (7,1%).

Marimea si structura gospodariilor in care traiesc persoanele sunt caracteristici aflate in legatura directa cu riscul de saracie, in sensul cresterii sau descresterii acestuia. Un factor important in aparitia si intensificarea starii de saracie il constituie existenta si
numarul copiilor aflati in intretinerea gospodariei din care face parte persoana respectiva. Saracia este mai frecventa in randul persoanelor care traiesc in gospodariile cu copii dependenti (25,3% in anul 2010), decat in cazul celor care traiesc in gospodariile fara copii (14,3%).
In gospodariile cu copii, situatia cea mai dificila se intalneste in cazul persoanelor din gospodariile numeroase (formate din 2 adulti si 3 sau mai multi copii), dintre care 60,4% se afla in risc de saracie, precum si la persoanele din familii monoparentale (1 adult cu cel putin un copil dependent), pentru care s-a inregistrat in anul 2010 o rata de saracie de 31,9%. In comparatie cu
acestia, numai 16,4% dintre familiile formate din 2 adulti si 1 copil sunt afectate de saracie.

In gospodariile fara copii, considerate in general mai putin afectate de saracie, apar totusi diferentieri notabile produse de numarul si varsta persoanelor care traiesc intr-un anumit tip de gospodarie. Asa de exemplu, persoanele singure sunt mai expuse riscului de saracie, in special in cazul femeilor (29,5% fata de 21,5% la barbati). De asemenea, persoanele care traiesc singure devin tot mai sarace pe masura inaintarii in varsta: persoanele in varsta de pana la 65 de ani au o rata de saracie de 24,5%, pe cand cei cu varsta de 65 ani si peste sunt saraci in proportie de 28,3%.
Persoanele din cuplurile fara copii dependenti prezinta un risc mai redus de saracie, mult sub nivelul general, indiferent de varsta. In gospodariile formate de 2 persoane avand varsta de sub 65 de ani rata saraciei este de 13,5%, iar daca unul din cei doi membri are 65 de ani si peste rata scade la 11,3%.

 • O situatie relativ favorabila se constata in gospodariile numeroase (3 sau mai multi adulti) fara copii, unde probabil si numarul aducatorilor de venit este mai mare, rata saraciei fiind numai 10,3% - aproape jumatate din media nationala.
In functie de statutul de ocupare a locuintei se remarca diferentieri clare intre cele doua situatii principale: proprietar respectiv chirias, in sensul ca riscul saraciei se manifesta mai pregnant in cazul proprietarilor (21,2% fata de 14,3% la chiriasi). Mai mult, decalajul dintre ratele de saracie ale proprietarilor si a chiriasilor a crescut. Varsta si sexul persoanelor sunt caracteristici care nu schimba sensul si tendinta observate in analiza saraciei dupa statul de ocupare a locuintei. Un element cu pondere insemnata in structura veniturilor unor persoane, si implicit cu efect supra starii de saracie sau non-saracie, il constituie transferurile sociale primite din partea statului ca forme de protectie sau asistenta sociala. Este vorba aici de pensii, alocatii familiale, ajutoare de somaj, indemnizatii pentru persoanele cu dizabilitati si alte tipuri de indemnizatii, burse, reduceri si gratuitati de tot felul etc.

Iin evaluarile de saracie se utilizeaza doi indicatorii specifici si anume: rata saraciei inainte de transferurile sociale, inclusiv pensiile si respectiv, rata saraciei inainte de transferurile sociale, exclusiv pensiile. Trebuie spus ca indicatorii au in vedere rolul pensiei, pentru ca aceasta repezinta elementul cu cea mai mare greutate si cea mai mare frecventa dintre transferurile sociale. De asemenea, rata saraciei generala, utilizata curent in analizele de saracie, este o rata determinata dupa includerea in venituri a tuturor transferurilor sociale.

Ar mai fi ceva de spus: un sfert din populatie nu a fost afectata de saracie datorita existentei transferurilor sociale. Doar pensiile au facut ca 19,9% din populatie sa nu "cada  in aceasta situatie nefavorabila. Daca in anul 2010 nu s-ar fi platit pensiile si celelalte transferuri sociale aproape jumatate din populatie (47,4%) s-ar fi situat sub pragul saraciei relative. Situatia imaginata ar fi fost si mai dramatica in cazul persoanelor varstnice (65 de ani si peste), care intr-o proportie de 86,5% ar fi fost in stare de saracie relativa.

 • In cazul teoretic in care veniturile ar include pensiile, dar nu ar include celelalte tipuri de transferuri, situatia s-ar ameliora cumva in sensul ca proportia saracilor ar cobori la circa 28% din populatie. Evident ca pensiile determina cea mai mare "iesire" din starea prezumtiva de saracie pentru persoanele varstnice (67% dintre acestea), dar si cea mai scazuta in cazul copiilor si tinerilor de pana la 18 ani, acest tip de transfer social nefiindu-le caracteristic. Lipsa altor feluri de transferuri sociale, de care beneficiaza in mod normal copii si tinerii, ar fi resimtita de circa 8% dintre acestia.

 • Starea de saracie relativa nu dispare complet si nici nu poate fi generala, dar poate lua forme mai accentuate sau mai atenuate, cuprinzand un numar mai mare sau mai mic de persoane, in functie de influenta diversilor indicatori. Pentru intregirea "imaginii" fenomenului saraciei se folosesc indicatori specifici, care caracterizeaza gradul de adancime, de tipul: dispersia in jurul pragului de saracie, indicele inegalitatii veniturilor, deficitul median relativ, coeficientul Gini.

Dispersia in jurul pragului de saracie

Definirea pragului de saracie ca procent de 60% din valoarea medianei reprezinta o conventie, stabilita insa pe baza unor considerente de ordin statistic. O prima forma de masurare a severitatii saraciei este calcularea ratelor de saracie vis-a-vis de diferite alte praguri, mai severe sau mai "relaxate" decat cel standard, de 60%. Rezultatele ar putea fi interpretate ca reprezentand surplusul de persoane care ar intra in saracie sau, din contra, ar iesi din saracie, daca pragul saraciei ar avea o valoare mai ridicata sau mai scazuta.

Se observa ca cei mai saraci dintre saraci (adica acele persoane care au un venit de pana la 40% din valoarea medianei distributiei veniturilor disponibile pe adult echivalent) reprezinta aproape jumatate din numarul total al persoanelor considerate sarace la nivelul pragului "standard" de 60%. De asemenea, aproape 30% dintre saracii "standard" nu ar fi saraci daca pragul de saracie ar fi de 50% din mediana, acestia avand teoretic cele mai mari sanse sa iasa din sfera saraciei relative.
Daca s-ar avea in vedere un prag al saraciei constituit pe baza unui venit disponibil reprezentand 70% din valoarea medianei, zona saraciei relative ar fi mult extinsa, ingloband un numar de persoane cu 31% mai mare decat cel luat in considerare in mod curent. Atat la pragul standard de 60% din mediana, cat si la pragurile de 50% si 70%, rata de saracie a femeilor este superioara celei a barbatilor. Pe grupe de varsta diferentierile pe sexe sunt mai pronuntate in cazul persoanelor in varsta de 65 de ani si peste la toate tipurile de evaluari, in special la pragurile de 40% si 50% din mediana, unde rata saraciei la femei este dubla comparativ cu rata calculata pentru barbati (4,0% fata de 2,0%, respectiv 11,9% fata de 5,3%).

Indicele inegalitatii veniturilor

Indicele inegalitatii veniturilor arata de cate ori sunt mai mari veniturile disponibile pe adulte echivalent ale persoanelor considerate cele mai bogate (din ultima quintila a distributiei persoanelor dupa venit) fata de veniturile persoanelor considerate cele mai sarace (din prima quintila a distributiei persoanelor dupa venit). Quintila reprezinta o cincime (20%) din totalul persoanelor cuprinse in distributie. Uneori, acest indicator este denumit si "raportul S80/S20".

 • Raportul S80/S20, arata faptul ca persoanele din gospodariile considerate bogate (facand parte din quintila V a distributiei dupa venit) au obtinut un volum total de venituri de 6,0 ori mai mare decat persoanele din gospodariile considerate sarace (facand parte din quintila I a distributiei).

In Romania inegalitatea veniturilor este sensibil superioara mediei pe ansamblul Uniunii Europeane. In anul 2009 cei mai bogati 20% dintre cetatenii Uniunii Europene au realizat venituri de 4,9 ori mai mari decat cei mai saraci 20%. Cele mai mici ecarturi intre veniturile persoanelor bogate si cele sarace s-au inregistrat in anul 2009 in Slovenia (3,2), Ungaria si Cehia (3,5), Slovacia (3,6), Austria, Finlanda si Suedia (3,7), iar cele mai mari in Letonia (7,3), Romania (6,7) si Lituania (6,3). Statele care au valori reduse ale indicelui inegalitatii veniturilor prezinta si rate de saracie mult inferioare mediei europene. Nivelul mediu pe Uniunea Europeana al indicelui ingalitatii veniturilor a fost depasit in 11 state, inclusiv Romania.

Deficitul median relativ

 • Indicatorul se determina ca diferenta intre nivelul pragului de saracie si mediana veniturilor persoanelor sarace sau ca mediana a diferentelor dintre prag si venit. Indicatorul mai poate fi intalnit si sub denumirea "distanta mediana relativa".

Deficitul median relativ este un indicator de profunzime a saraciei, care semnifica "distanta" la care se afla venitul unei persoane sarace pana la nivelul pragului, de la care persoana ar inceta sa mai fie considerata saraca, calculat ca procent din pragul de saracie. Sau, altfel spus, sporul de venituri pe care ar trebui sa-l obtina aceasta persoana pentru a ajunge la nivelul pragului.In anul 2010 deficitul median relativ a fost de 30,6%, sau altfel spus persoanele sarace au avut in medie un venit banesc disponibil care a reprezentat 69,4% din valoarea pragului de saracie stabilit pentru acest an. Pe ansamblu, deficitul median relativ este mai redus la femei decat la barbati (30,3% fata de 31,5%), ceea ce inseamna ca persoanele sarace de sex feminin se situeaza la o distanta relativa mai mica fata de pragul de saracie. Acesta tendinta este insa inversata in cazul persoanelor cu varsta de 65 de ani si peste (20,0% la femei si 15,7% la barbati).

Copii si adolescentii in varsta de pana la 18 ani sunt persoanele cele mai sarace si care prezinta si cel mai ridicat nivel relativ al deficitului median (35,4%). Comparatiile cu situatia pe ansamblu Uniunii Europene arata ca in anul 2009 distanta relativa la care se aflau veniturilor disponibile ale populatiei sarace din Romania, fata de nivelul pragului de saracie, a fost mult superioara fata de valoarea medie a Uniunii ( 32,0% comparativ cu 22,4%). Valori mai mari ale distantei mediane relative sau cu alte cuvinte o saracie "profunda", s-a inregistrat de asemenea in Letonia (28,9%), Spania (27,7%), Bulgaria (27,4%) si Grecia (24,1%).
Printre statele europene in care saracia pare a fi mai relaxata se numara Finlanda (15,1%), Malta (16,2%), Ungaria (16,3%), Irlanda si Olanda (16,5% fiecare) .

Coeficientul Gini

 • Coeficientul Gini evidentiaza ce procent din totalitatea veniturilor populatiei ar trebui redistribuit, pentru a asigura o distribuire perfect egala intre toti membrii societatii.

O caracterizare a gradului de inegalitate a veniturilor disponibile ale populatiei este data si de coeficientul Gini, a carei valoare (33,3%) conduce la concluzia ca dispersia resurselor nu este foarte mare, iar tendinta pare a fi de diminuare.
 • Din punct de vedere teoretic, coeficientul Gini poate lua valori cuprinse intre 0 si 1. O valoare nula ar insemna o egalitate perfecta a distributiei, cu alte cuvinte toti cetatenii unei tari ar primi acelasi nivel al venitului. Daca coeficientul Gini ar lua valoarea 1, intreg venitul dintr-o tara ar fi realizat de o singura persoana. Evident ca in realitate aceste doua situatii nu pot fi intalnite, inegalitatea existand intotdeauna, valoarea sa fiind mai mica sau mai mare de la o perioada la alta, sau de la o tara la alta. Pentru a obtine o distributie de venituri perfect egala in anul 2009, ipotetic vorbind, ar fi fost nevoie sa se redistribuie aproximativ 30% din veniturile tuturor cetatenilor Uniunii Europene.

Saracia ar putea fi eradicata mai usor, tot teoretic desigur, in Slovenia,Ungaria, Suedia, Slovacia si Cehia (23 - 25%). In schimb, in Letonia, Lituania, Portugalia, Bulgaria si Grecia pentru a se obtine o egalitate perfecta a veniturilor, ar trebui redistribuite proportii mult mai mari din veniturile populatiei (33 - 37%). Acestor din urma state li se alatura si Romania cu un coeficient de 35% in anul 2009, sensibil superior mediei europene.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

12369 vizualizari

 • +4 (4 voturi)    
  Asadar (Miercuri, 11 iulie 2012, 11:29)

  viv [anonim]

  Rezultanta primului grafic este ca pensionarii sunt cel mai putin saraci ...
  • -8 (10 voturi)    
   E, pensionarii aia bogatasi (Miercuri, 11 iulie 2012, 12:44)

   ATENTIE [utilizator] i-a raspuns lui viv

   O sa-l voteze pe Basescu :))))
  • -2 (10 voturi)    
   Corect, asa si este (Miercuri, 11 iulie 2012, 13:18)

   Tata [anonim] i-a raspuns lui viv

   La mine in cartier (Bucuresti) daca te duci prin piata vezi numai pensionari cu caruturile dupa ei. Cand ai nevoie de carut ca sa-ti cari plasele acasa nu pari a fi tocmai sarac! Si sunt foarte multi, nu vorbim aici de 10-15 pensionari, sunt efectiv sute!
   Si apropo de acei care am vazut ca nu cred cifrele si fac misto de statitistici, mi se pare cea mai abjecta prostie aceasta atitudine! De aia suntem unde suntem ca natiune, ca facem mistocareala si scoatem abjectii la date seci, pe cand alte natiuni invata si-si adapteaza societatile din mers...
   Neam de opincari prosti am fost, neam de opincari prosti am ramas...
   • +3 (7 voturi)    
    Doamne, ce prostii poti sa spui (Miercuri, 11 iulie 2012, 13:46)

    Bogdan [anonim] i-a raspuns lui Tata

    Imagineaza-ti scenariul asta: o batrana cumpara 2 kg de cartofi, 1 kg de ceapa si 1 kg de mere. Sunt deja 4 kg pe care trebuie sa le duca acasa. Nu sunt o avere, dar sunt greu de transportat de un batran care abia se misca. Iar amaratul ala de carut l-au cumparat tot din piata pe cativa lei.
    • +2 (4 voturi)    
     Extrapolezi (Miercuri, 11 iulie 2012, 15:38)

     kebab [utilizator] i-a raspuns lui Bogdan

     Sunt amarati intradevar dar sunt si pensionari care vin la piata cu masina (numai ca tu nu iti dai seama ca ala e pensionar pentru ca el s-a pensionat la 45 de ani).
  • +5 (5 voturi)    
   Pensionarii (Miercuri, 11 iulie 2012, 15:35)

   kebab [utilizator] i-a raspuns lui viv

   N-am nimic cu ei. Dar gandind la rece personal ii vad responsabili pentru prezent (acesta insamnand viitorul creeat de ei pentru noi).
 • +13 (21 voturi)    
  Comment sters de user (Miercuri, 11 iulie 2012, 11:33)

  GigiBanosu [anonim]

  • +6 (8 voturi)    
   Comment sters de user (Miercuri, 11 iulie 2012, 11:46)

   GigiBanosu [anonim] i-a raspuns lui GigiBanosu

  • +3 (5 voturi)    
   foarte bine punctat ! (Miercuri, 11 iulie 2012, 11:49)

   unul [anonim] i-a raspuns lui GigiBanosu

   incredibil de bine spus, GigiBanosu. Tocmai ma pregateam sa las un comentariu care in mare avea aceleasi idei, dar al tau e atat de bine compus, scurt si concis, incat nu pot decat sa te felicit si sa-l arat la cat mai multa lume.
   • +1 (1 vot)    
    Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 11 iulie 2012, 12:04)

    [anonim] i-a raspuns lui unul

   • +1 (3 voturi)    
    Comment sters de user (Miercuri, 11 iulie 2012, 12:10)

    GigiBanosu [anonim] i-a raspuns lui unul

   • 0 (2 voturi)    
    Comment sters de user (Miercuri, 11 iulie 2012, 12:10)

    GigiBanosu [anonim] i-a raspuns lui unul

  • +1 (9 voturi)    
   rad cu lacrimi si plang la fel (Miercuri, 11 iulie 2012, 12:10)

   jackalphonse [utilizator] i-a raspuns lui GigiBanosu

   deci saracii sunt de vina pentru criza actuala, nu? ai fost la tara sa vezi cat muncesc oamenii aia acolo?nu amesteca tiganii cu taranii si nu toti tiganii fura. cine ti-a dat plus si pentru ce? cand nu doarme e beat taranul? asa or fi bunicii tai, ai mei muncesc de-si rup gatul ca sa vanda 1 kg de lapte pe un pret mai mic decat un kg de APA!!!!!! vai de capul vostru mai gigeilor pareristi, care credeti ca toul este facut din smen si habar n-aveti de educatie si respect
   • 0 (6 voturi)    
    Comment sters de user (Miercuri, 11 iulie 2012, 12:22)

    GigiBanosu [anonim] i-a raspuns lui jackalphonse

    • +1 (5 voturi)    
     taxele platite de patron (Miercuri, 11 iulie 2012, 14:57)

     jackalphonse [utilizator] i-a raspuns lui GigiBanosu

     nu au legatura ca sunt oameni care chiar muncesc de-si rup spinarea pentru un produs SUBevaluat. problema mea este ca-ti bati joc de cine iti convine. ce te faci cu acei patroni care fac evaziune pe banda rulanta? ai sa-mi spui ca fac evaziune din cauza taxelor prea mari, ceea ce este discutabil (desi pe alocuri ai avea dreptate).
     • 0 (0 voturi)    
      telefonezi (Miercuri, 11 iulie 2012, 18:52)

      nicu [anonim] i-a raspuns lui jackalphonse

      "Ce te faci cu acei patroni care fac evaziune pe banda rulanta?"

      Suni la linia verde anti-frauda!
      Normal ca daca patronul va fi gasit vinovat atunci zbori si tu, dar asta-i viata.
      sau
      incerci sa-ti faci o afacere in Romania, cu bani imprumut de la rude/prieteni sau banca, platesti toate taxele, si vei vedea ca iesi in minus.
      sau
      te gandesti pe cine sa dai votul tau (sugerez raul cel mai mic), incerci sa faci pe cunoscuti sa voteze la fel (cu argumene) si dupa accea te rogi sa fie mai bine decat a fost.
  • +2 (6 voturi)    
   draga Prostea (Miercuri, 11 iulie 2012, 13:22)

   gimini [utilizator] i-a raspuns lui GigiBanosu

   Draga Prostea,
   Omul ala cere 50-100 de RON / zi pentru ca atat merita munca lui. Daca nu crezi incearca si tu sa muncesti ceea ce vrei sa-l pui pe el sa faca, pentru mai putin de 50-100 de RON / zi si vezi ce iese.
   • +2 (8 voturi)    
    zau? (Miercuri, 11 iulie 2012, 13:34)

    unu [anonim] i-a raspuns lui gimini

    100 lei/zi plus mancare si plus bautura, atat cer toti satenii cand vrei sa le dai de lucru, iar tu zici ca atat merita. Atunci un profesor sau un programator cat merita, domnule portar ? Din cauza oamenilor ca tine s-a dus tara de rapa, va inmultiti ca gandacii de bucatarie si considerati ca maturatorul de strada e mai important decat profesorul, fiindca fara el strada ramane nematurata in schimb fara profesor nu e nici o paguba, ca parintii ii invata tot ce trebuie sa stie. Apoi va mai mirati ca sunteti o tara de analfabeti care picati la un bac cu subiecte pt redusi mintali si pe urma faceti scenete si cantecele vesele pe tema asta. In incheiere doresc sa precizez ca nu sunt si nu am fost profesor, asa ca nu mai loviti cu insulte in categoria aia in care loviti deja de 22 de ani. Sper sa ai atata minte incat sa intelegi ca am dat doar 2 exemple, cu profesorul si programatorul, desi sincer ma indoiesc. Spor la spalat wecee, e munca grea si calificata, Dorele (si apropo, meriti 250 lei/zi pt ea). Asa se cladeste o tara, pe culesc morcovii cu mana si pe spalat masinile tarilor vecinie, da-o dracu' de invatatura. Spor la inmultit, la aia va pricepeti !
 • -4 (4 voturi)    
  Well ... intervalul castigurilor este anormal (Miercuri, 11 iulie 2012, 11:42)

  Mitica (Palarierul) [anonim]

  Well ... intervalul castigurilor romanilor, prezentat de Dvs. este in continuare anormal de mic - cu un raport intre cele mai mici si cele mai mari castiguri de 1:6 - stam aproape ca pe vremea lui Ceausescu ( 1: 3,5 ).

  In mod normal acest interval trebuie sa fie mult mai mare - deoarece principiul compensarii persoanelor care muncesc dupa cantitatea si calitatea muncii prestate sta la baza dezvoltarii economice.

  Orice atingere adusa prin legislatie de sorginte "socialista" acestui principiu se transforma in indemn la lene !

  Guvernele se amesteca cam mult sa reglementeze domeniul privat prin taxe si impozite, doar pentru a-si platii lingaii si putorile din administratia publica si din alte sectoare "privilegiate" - buni doar pentru a fi rezerva de voturi la alegerile care se organizeaza periodic. Este cazul sa avem o reala liberalizare in acest domeniu - iar diferentele in castiguri sa fie reglementate de o piata a muncii mai deschisa si mai dinamica.

  In loc de dinamism al pietei muncii - ne-am procopsit cu taierile Basescu-Boc, cu grila unica de salarizare din posturile bugetare si cu alte tampenii de acest gen, care au avut drept rol sa invrajbeasca categorii de salariati de la "stat" - pentru beneficiul singular al presedintelui suspendat Basescu si al unor pedelepre gen nepotzica lui Boc.

  Well ... in acest caz vom vota precum stramosii nostrii romanii ... cu picioarele, luand drumul strainatatii pentru o piata a muncii mai buna, mai dinamica, mai echitabila.

  In rest ... sa auzim numai de bine!

  "Patria si Dreptul Meu!"
  .
  • +5 (7 voturi)    
   Comment sters de user (Miercuri, 11 iulie 2012, 11:48)

   GigiBanosu [anonim] i-a raspuns lui Mitica (Palarierul)

   • 0 (2 voturi)    
    auzi Prostea, mai ia una... (Miercuri, 11 iulie 2012, 13:26)

    gimini [utilizator] i-a raspuns lui GigiBanosu

    Auzi Prostea, mai ia una. Cand saracul, pensionarul, bugetarul etc. cumpara un pachet de tigari, unde se duc TVA-ul si accizele? La ma-sa in batatura sau la incasarile de taxe de la stat? Ce zici, saracul e sau nu activ dpdv economic?
    • +2 (4 voturi)    
     din ce bani cumpara saracul ? (Miercuri, 11 iulie 2012, 13:40)

     unu [anonim] i-a raspuns lui gimini

     si saracul ala nu cumpara tigarile tot din ajutor social, care e platit tot de noi, persoanele cu calificare inalta care lucreaza in mediul privat ? Adica statul imi ia mie din salariu sume pe care le da lui Dorel-Nespaletzel, iar Dorel isi cumpara tigari de banii aia, pe langa ca ma fluiera pe mine cand ies de la serviciu si ma face fraier. Iar apoi tu vii si spui ca si Dorel contribuie la buget, prin TVA-ul pe care il incaseaza statul din tigarile cumparate de el. Sunteti incredibili... va plangeti ca aveti salarii de 300 euro/luna dar nu meritati nici macar 50. A fost o greseala ca s-a scos Romania din comunism, trebuia lasata sa putrezeasca acolo, sunteti inapti, incapabili si aveti o gandire de cersetor. S'il vous plait, monsieur :)
     • 0 (0 voturi)    
      da, da, da... (Miercuri, 11 iulie 2012, 23:25)

      gimini [utilizator] i-a raspuns lui unu

      Ai tu inalta calificare si lucrezi la privat cum sunt eu popa. Asa e la tine la serviciu, la ora 13.40 se posteaza comentarii pe Hotnews?
    • +2 (2 voturi)    
     A, si inca ceva.... (Miercuri, 11 iulie 2012, 15:33)

     AMS [utilizator] i-a raspuns lui gimini

     Tinand cont de faptul ca populatia sub 18 ani nu are drept de vot propun ca nici cei peste 70 de ani sa nu aiba. Le dam astfel sansa sa stea linistiti la pensie, fara stres. Nu de alta dar vine o vreme cand batranii dau in mintea copiilor si sunt foarte usor de manipulat.
   • 0 (2 voturi)    
    Votul cenzitar a fost abolit in Romania ! (Miercuri, 11 iulie 2012, 14:11)

    Mitica (Palarierul) [anonim] i-a raspuns lui GigiBanosu

    Well ... votul cenzitar a fost abolit in Romania dupa Primul Razboi Mondial. Cei care au platit cu sange libertatea si unirea - au primit drept de vot egal si universal.

    Nu cred ca este cazul sa schimbam acest lucru pentru urmasii lor, doar pentru ca sunt intr-o pasa proasta din punct de vedere economic. Votul este pentru toti cetateni - indiferent de contributia lor momentana la Produsul Intern Brut, deoarece cetatenii mai contribuie la buna starea societatii si cu altceva decat bani.

    In Romania antebelica votul cenzitar a dus la aberatii in genul judetului Ismail - unde exista un singur alegator, care se convoca pe sine la biroul electoral, intocmea singur procesul verbal in care consemna ca s-a ales pe sine cu unanimitate de voturi !

    In niciun caz nu vom putea accepta pentru "reintronarea" d-lui Basescu la Cotroceni sa schimbam votul egal si universal cu vreo aberatie mai banoasa pentru bordureni si alte pedelepre.

    "Patria si Dreptul Meu !"
    .
   • +2 (2 voturi)    
    Asa este! (Miercuri, 11 iulie 2012, 15:27)

    AMS [utilizator] i-a raspuns lui GigiBanosu

    Eu as exclude bugetari si implicit militarii de pe lista ta. As propune insa nu o interziciere totala a dreptului de vot ci o factorizare a votului. Adica: pe o scala de la 0 la 1 fiecare cetatean functie de mai multe criterii sa capete un coeficient al votului propriu iar votul lui sa fie inmultit cu acel coeficient. Deci lui Basescu sa-i dam coeficient 1 iar lui Ponta 0.001! Asta ca sa intelega toata lumea ce vreau sa spun!
 • 0 (0 voturi)    
  coeficient Gini Romania (Miercuri, 11 iulie 2012, 11:56)

  Sergiu Leon Rus [anonim]

  Doua elemente de informatie sunt esentiale in citirea acestui articol: tendinta coeficientului Gini pe ultimii, sa zicem, 10 ani, si cum ar fi reconfigurat acesta de economia neagra. Fara ele articolul nu e complet.
 • +4 (6 voturi)    
  UNII PREA SARACI, IAR ALTII PREA BOGATI DE LA STAT (Miercuri, 11 iulie 2012, 12:03)

  adi [anonim]

  Este mult mai rau decat pe vremea lui Ceausescu. Atunci erau niste trepte la salarizare, dar acuma, cel putin in ultimii 7 ani, unii au salar 1000 de lei, iar altii au de 20 de ori, culmea ca sunt tot de la stat, daca ar fi de la particular nu ar fi o problema. Nimeni nu-i verifica.
  • +1 (1 vot)    
   de-asta s-a si taiat otova (Miercuri, 11 iulie 2012, 13:28)

   gimini [utilizator] i-a raspuns lui adi

   Pentru ca in general in joburile cu salarii mari era clientela. Mult mai corect era sa se taie progresiv, de la cei cu salarii de 20.000 de lei 70%, de la astia cu salarii de 1.000 de lei, 5%. Dar deh, dupa aia le sarea clientela in cap.
 • +4 (6 voturi)    
  echitate (Miercuri, 11 iulie 2012, 12:06)

  popescu [anonim]

  Abureli si ameteli cu indicatori si indici, barbati si femei, etc. Adevarul este ca in Romania se traieste comparativ cu tarile mediu dezvoltate din Africa si nu din Europa. Inechitatea este f. mare, majoritatea au pensii f. mici de 6-700 lei si privelegiatii (militari, magistrati, servicii secrete etc.) au pensii de 5-6000 de lei, chiar si de peste 10.000 de lei. Si se spune ca nu sunt bani de pensii. La fel si cu salariile profesorilor de 1000 de lei comparativ cu salariile din regiile de stat de peste6-7000 de lei. Asa ca lasati indicii la locul lor si incercati sa creati o societate echitabila si atunci veti vedea o crestere a nivelului de trai. Munca sa fie platita si furtul si nemunca sa fie sanctionata.
 • +2 (2 voturi)    
  Lasa ca vine Ponta.... (Miercuri, 11 iulie 2012, 13:16)

  MG [anonim]

  ...& Co si egalizeaza tot. Haiducul va lua de la bogati (a se citi cei care lucreaza in privat pe salarii decente, dar muncesc pe rupte) si va da la saraci (a se citi cei care nu vor sa munceasca)....Atunci sa vezi trai si bunastare
 • +1 (1 vot)    
  Frumos articol (Miercuri, 11 iulie 2012, 13:26)

  ANA [anonim]

  dar era mai frumos sa vedem si un tabel si un grafic cum in Spania TVA 4% la alimentele de baza.

  si sa fie toate tarile UE si TVA - efectif la alimentele de baza si atunci sa vedem de ce romanii sunt saraciti...dorim sa indreptam si sa facem armonizare, dar pe cand si armonizare la facilitati ??
 • 0 (0 voturi)    
  Cititi ... (Miercuri, 11 iulie 2012, 13:31)

  Dan64 [utilizator]

  http://www.relay-of-life.org/ro/nazi-roots/pdf/chap01-ro-summerize.pdf
 • 0 (0 voturi)    
  interesant (Miercuri, 11 iulie 2012, 13:39)

  bozo [anonim]

  super tare. Din primul grafic rezulta ca erau mai putin saraci in 2010 decat in 2009.

  Ar fi interesant de stiut baza de calcul, inclusiv numarul de cetateni romani inclusi in aceasta statistica in 2009 si 2010.
  Mi-e greu sa cred ca sunt incluse aici milioanele de romani din mediul rural ce fac agricultura de subzistenta, sau ca pensionarii sociali sunt luati in calcul la categoria pensionari.
  Iarasi e greu de inteles cum de in 2010 reducerile de salariu minim, a salariilor in sectorul public, cresterea TVA cu 5% au generat mai putina saracie decat in 2009.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by