Spania va fi obligata sa cedeze cea mai mare parte a controlului asupra bancilor catre institutiile europene si va fi nevoita sa impuna pierderi investitorilor locali, in schimbul ajutorului financiar care poate ajunge pana la un nivel maxim de 100 de miliarde de euro, arata proiectul de acord al programului financiar, citat de Wall Street Journal.

Cerintele, dintre care unele se pot dovedi explozive din punct de vedere politic, sugereaza ca detinatorii de "junior bonds" si actiuni ale bancilor salvate cu statut preferential sa accepte pierderi.

Analistii au spus ca o proportie semnificativa a acestor investitori in Spania sunt micii deponenti, care si-au achizitionat actiuni prin intermediul sucursalelor bancilor.

Aceste conditii contureaza o prima imagine despre cum ar putea arata noul cadru de functionare pentru bancile din zona euro, odata ce este introdusa o noua si puternica autoritate de supraveghere, conform intelegerii liderilor europeni de la summit-ul de la sfarsitul lunii iunie.

Liderii statelor membre au afirmat ca o supraveghere mai stricta a sistemului bancar din zona euro ar fi o preconditie pentru a permite Mecanismului European de Stabilitate (MES) sa recapitalizeze direct bancile cu probleme, nu prin intermediul guvernelor ca pana in prezent.

Interventia directa a MES in sectorul bancar ar putea eventual ajuta Spania sa evite un ajutor financiar si mai mare, similar celor solicitate de Irlanda, Grecia sau Portugalia.

Pe termen scurt, acordul de salvare, a carui copie a fost vazuta de jurnalistii WSJ si pe care ministrii de finante sunt asteptati sa il semneze pana pe 20 iulie, arata nivelul de control la care vor fi nevoite sa renunte guvernele in schimbul asistentei din partea zonei euro.

Insa, ceea ce este important, bancile nu vor primi fonduri din partea contribuabililor pana cand acestea nu prezinta intelegeri cu investitorii privind impartirea pierderilor.

Idea din spatele acestei propuneri, pentru care Spania trebuie sa creeze o baza legala, este de a limita sumele pe care fondurile de salvare, constituite din banii contribuabililor europeni, le vor injecta in banci.

De asemenea, ministrii de finante au discutat la Bruxelles cum sa ajute Grecia pentru a-si atinge necesitatile de finantare, fara a ajunge insa la o concluzie ferma. Marti, doi oficiali greci au spus ca tara are suficienti bani pentru a se finanta cel mult pana la inceputul lunii august, in ciuda avertismentelor din partea Atenei ca ar putea ramane fara fonduri la inceputul acestei luni.