Curtea de Justitie a Uniunii Europene a decis joi, sesizata fiind intr-un proces intre Volksbank Romania si Autoritatea nationala pentru protectia consumatorilor (comisariatul judetean Calarasi), ca "un stat membru UE poate limita comisioanele bancare percepute de creditor". Procesul vizeaza controversata Ordonanta de Urgenta 50/2010, care a transpus in legislatia nationala Directiva privind contractele de credit pentru consumatori. Volksbank a fost amendata pentru ca a perceput clientilor un comision de risc, contrar prevederilor OUG, iar banca a sustinut in instanta ca anumite dispozitii ale ordonantei ar fi fost contrare directivei UE.

Ordonanta de Urgenta 50 care a intrat in vigoare in Romania in vara anului 2010, "prevedea printre altele ca pentru creditul acordat, creditorul poate percepe numai: comision de analiza dosar, comision de administrare credit sau comision de administrare cont curent, compensatie in cazul rambursarii anticipate, costuri aferente asigurarilor, dupa caz, penalitati, precum si un comision unic pentru servicii prestate la cererea consumatorilor", se arata in comunicatul Curtii Europene.

In speta, una dintre conditiile generale ale contractelor de credit incheiate intre banca Volksbank Romania si clientii sai, anterior intrarii in vigoare a ordonantei, prevede ca, pentru punerea la dispozitie a creditului, imprumutatul poate datora bancii un 'comision de risc', egal cu 0,2 % din soldul creditului, care se plateste lunar, pe toata perioada creditului.

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor - Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor Calarasi ('CJPC'), care a apreciat ca perceperea acestui comision nu era prevazuta de ordonanta, a aplicat Volksbank o amenda precum si sanctiuni complementare.

In fata Judecatoriei Calarasi, Volksbank a aratat ca anumite dispozitii ale ordonantei erau contrare directivei. Prin urmare, instanta de trimitere a solicitat Curtii de Justitie sa precizeze domeniul de aplicare al acestei directive.

In comunicatul sau, Curtea precizeaza printre altele ca Volksbank ar fi reclamat faptul ca "reglementarea romana, in masura in care interzice institutiilor de credit sa perceapa anumite comisioane bancare diminueaza posibilitatile de acces ale clientilor stabiliti in Romania la creditele de consum propuse de societati care sunt stabilite in alte state membre, si in consecinta, incalca normele tratatului in materia liberei prestari a serviciilor".

"In aceasta privinta, Curtea precizeaza ca o reglementare a unui stat membru nu constituie o restrictie in sensul tratatului numai pentru ca alte state membre aplica norme mai putin stricte sau mai avantajoase din punct de vedere economic pentru prestatorii de servicii similare stabiliti pe teritoriul lor. Curtea considera, in plus, ca o dispozitie nationala precum cea prevazuta de dreptul roman, nu face mai putin atractiv accesul pe piata si nu reduce cu adevarat capacitatea intreprinderilor in cauza de a reprezenta o concurenta eficienta prin raportare la intreprinderile stabilite in mod traditional in Romania", sustine Curtea Europeana de Justitie.

Vezi atasat comunicatul integral.

Citeste si: Familia Ionescu, Volksbank si sentinta care nu se mai aplica