​Rata de crestere a Irlandei de anul trecut a fost de 1,4%, dubla fata de cat se estima initial, insa in acest inceput de an economia a avut un parcurs greoi, arata cifrele oficiale publicate joi de Biroul Central de Statistica si citate de BBC.

Revizuirea datelor pentru anul 2011 a venit dupa ce in ultimul trimestru al anului 2011 Irlanda a inregistrat o crestere economica de 0,7%, fata de scaderea de 0,2 procente estimata initial.

Acest lucru arata ca Irlanda a evitat o recesiune tehnica in 2011, reprezentata de doua trimestre consecutive de crestere negativa. In primele trei luni ale acestui an economia a scazut cu 1,1%.

Economia irlandeza se confrunta cu dificultati in a reveni pe linia de plutire, dupa ce aceasta a fost nevoita sa solicite un ajutor financiar de 85 de miliarde de euro din partea Uniunii Europene si Fondului Monetar International, in noiembrie 2010. Guvernul si-a redus cheltuielile publice si a crescut veniturile printr-o majorare a taxarii.

O vizita a asa-numitei troici - formata din Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si FMI - pentru evaluarea programului de austeritate s-a finalizat joi. A fost cea de-a saptea evaluare a programului economic al tarii si aceasta a concluzionat ca implementarea politicilor se confrunta cu "un mediu dificil".

Ca un semn al revenirii increderii, la inceputul acestei luni guvernul irlandez a avut prima tentativa de a reintra pe pietele private de capital dupa doi ani de absenta, imprumutand 500 de milioane de euro printr-o emisiune de titluri pe 3 luni.

Misiunea de evaluare a troicii a precizat ca aceasta a sustinut revenirea pe piete a tarii. Ea a concluzionat ca au exista probleme specifice care au afectat economia, inclusiv nivelurile datoriilor gospodariilor si rata somajului, despre care a spus ca sunt "neacceptabil de ridicate".