Guvernul spaniol a anuntat vineri crearea unui fond public special de maxim 18 miliarde de euro pentru ajutorarea regiunilor care nu-si pot plati datoriile, in schimbul unor conditii severe privind reducerea deficitului, relateaza AFP.

Acest fond va fi finantat "printr-un credit de 6 miliarde de euro de la Loteria Nationala si restul de la Trezoreria" spaniola, a adaugat ministrul Economiei, Luis de Guindos, dupa intrunirea Consiliului de ministri.

Insa, regiunile trebuie sa faca in schimb eforturi exceptionale, a subliniat purtatorul de cuvant al guvernului, Soraya Saenz de Santamaria.

"Ele au un deficit pe care nu il pot finanta. Daca ele apeleaza la mecanismul extraordinar, conditiile vor fi de asemenea extraordinare", a afirmat aceasta.

Fiind emblematice pentru diversitatea culturala a tarii, regiunile spaniole, care se bucura o mare autonomie, au fost responsabile anul trecut de derapajul bugetar al Spaniei, care a cumulat un deficit de 8,9% din PIB in 2011, mult peste tinta de 6% promisa.

Guvernul a impus acestora sa isi reduca deficitul la 1,5% din PIB in 2012, de la 2,94% in 2011. Spania, care a beneficiat de o relaxare a obiectivului sau de reducere a deficitului bugetar din partea Uniunii Europene, trebuie sa isi aduca deficitul in acest an la 6,3%.

Guvernul a raportat un deficit zero in primul trimestru pentru regiuni, recunoscand faptul ca acestea ar fi ajuns la un deficit de 0,45% din PIB fara 'importante transferuri' de bani din partea statului la inceputul acestui an.