Ministrul francez al Redresarii productiei, Arnaud Montebourg, a incercat luni sa convinga Luxemburgul sa se angajeze in "actiuni comune" pentru a contracara politica industriala a grupului ArcelorMittal, care isi inchide din ce in ce mai multe furnale in Europa, relateaza AFP. Acesta urmeaza sa aiba si alte intruniri in acest sens, cu omologi din Spania si Germania.

In Luxemburg, unde grupul siderurgic ArcelorMittal isi are sediul, Montebourg s-a intalnit luni cu omologul sau luxemburghez, Etienne Schneider.

"Doresc sa construiesc o reactie a statelor impotriva puterii unui grup precum ArcelorMittal", a declarat ministrul francez la sosirea sa la ministerul luxemburghez al Economiei.

"Aceste discutii, pentru moment, nu sunt publice, insa ele pot oferi cateva oportunitati pentru actiuni comune", a indicat acesta.

"Este important sa am contacte directe cu omologii din industrie in intreaga Europa cu privire la unitatile ArcelorMittal", a declarat Montebourg, subliniind si faptul ca "statele europene trebuie sa controleze otelariile, care sunt produse de baza pentru restul industriilor".

"Controlul, acesta presupune deseori o actiune comuna", a declarat ministrul.

ArcelorMittal a stopat temporar mai multe unitati industriale in Europa, pe fondul scaderii cererii pentru otel, care nu a revenit la nivelurile de dinaintea izbucnirii crizei financiare, in 2008.

In Franta, furnalele din Florange si Lorraine sunt oprite incepand cu toamna lui 2011.

In alte zone ale Europei ArcelorMittal a decis recent inchiderea definitiva a furnalelor din Liege (Belgia) si din Madrid. In Luxemburg, furnalele din Schifflange au fost oprite pe perioada nedeterminata si productia unitatii din Rodange a fost diminuata.

Montebourg a demarat un turneu in tarile europene care sunt afectate de oprirea uzinelor ArcelorMittal, iar acesta urmeaza sa se deplaseze in Spania si in Germania.

In Romania grupul ArcelorMittal detine doua combinate siderurgice, la Galati si Hunedoara.