Agentia de evaluare financiara americana Moody's a anuntat luni ca a retrogradat nota a 13 banci italiene, printre care UniCredit si Intesa Sanpaolo care activeaza si la noi. Anuntul vine la cateva zile dupa ce agentia a revizuit in scadere ratingul datoriei statului italian.

"Scaderea notei datoriei pe termen lung din Italia (n.r. cu doua trepte), implica un risc crescut ca guvernul sa nu fie capabil sa sprijine financiar bancile aflate in mare dificultate financiara ", a declarat agentia intr-un comunicat.

Mai precis, ratingul UniCredit a fost coborat cu doua trepte de la A3 la Baa2, ceea ce inseamna o nota "sub medie", din cauza "o expunerii semnificative" pe piata interna.

De asemenea, a fost coborat cu doua trepte la Baa2, ratingul bancii Intesa Sanpaolo din cauza incertitudinii privind gradul de "sprijin sistemic", pe care guvernul i l-ar putea da in cazul unor turbulente financiare.

In 12 iulie,Moody`sretrogradaseratingulItaliei la Baa2 de laA3sia mentinutperspectivanegativa, din cauzasituatieidinZona eurosi a riscului de"contagiune"dinSpaniasiGrecia.