Spania a imprumutat marti 3,56 miliarde de euro pe 12 si 18 luni, beneficiind de rate ale dobanzii in scadere, dupa ce tara, care face obiectul unui plan de salvare european destinat sistemului sau bancar, a anuntat recent noi masuri de austeritate de 65 miliarde de euro, relateaza AFP.

Suma imprumutata a fost putin peste obiectivul (2,5 - 3,5 miliarde) si ratele dobanzii au scazut semnificativ fata de ultima emisiune similara, pe 19 iunie: 3,918% la titlurile guvernamentale pe 12 luni (fata de 5,074%) si 4,242% la cele pe 18 luni (fata de 5,107%), a anuntat Banca Spaniei.

Ratele dobanzii au ramas totusi peste nivelurile inregistrate la emisiunea din 14 mai, de 2,985% (la titlurile pe 12 luni) si de 3,302% (pentru obligatiunile pe 18 luni).

Cererea din partea investitorilor a fost puternica, depasind 9,5 miliarde de euro.

Insa, adevaratul test pentru Spania de dupa anuntarea planului de austeritate din 11 iulie va fi emisiunea de obligatiuni pe termene mai lungi, ce va avea loc joi.

Trezoreria intentioneaza sa imprumute intre 2 si 3 miliarde de euro pe 2,5 si 7 ani.

Primul ministru Mariano Rajoy a recunoscut la finalul lunii iunie ca tara nu va putea sa continue sa se finanteze pe termen lung la ratele de dobanda impuse de piete in prezent, ingrijorate de situatia bancilor si de conturile publice ale tarii.

Insa, ministrul economiei, Luis de Guindos, a asigura ca Spania nu va avea nevoie de un plan de salvare propriu-zis dupa ajutorul european acordat bancilor de zona euro, care poate ajunge la aproape 100 de miliarde de euro, intr-un interviu publicat marti in cotidianul La Vanguardia.