Guvernul a aprobat, in sedinta de miercuri, o hotarare privind alocarea a 107,5 milioane de lei din Fondul de rezerva bugetara pentru unele unitati administrativ-teritoriale. Amintim ca la scurt timp de la instalare, Guvernul Ponta a adoptat o ordonanta de urgenta care prevedea recuperarea din conturile autoritatilor locale a sumelor ce au fost alocate din fondul de rezerva de catre Guvernul Ungureanu. In luna aprilie, Guvernul Ungureanu alocase suma de 648,2 milioane de lei.

"Hotararea este legata de rezolvarea situatiei generate de HG 255/2012, de OUG 15/2012, ca si de Decizia Curtii Constitutionale 558/2012. Prin HG nr 255/06.04.2012 a fost alocata suma de 648.233 mii lei, din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului, unui numar de 1.657 unitati administrativ-teritoriale, pentru plata unor arierate aferente unor cheltuieli curente si de capital, precum si pentru cofinantarea unor proiecte finantate din fonduri externe nerambursabile", se arata intr-un comunicat al Guvernului.

Potrivit acestuia, Executivul a constatat ca executia bugetului general consolidat la data de 30 aprilie inregistra un deficit care reprezenta, dupa numai patru luni, aproape jumatate din deficitul bugetar aprobat pe intregul an.

De asemenea, actualul Guvern a constatat ca unele unitati administrativ-teritoriale au primit sume din Fondul de rezerva bugetara fara sa existe temeiul unor arierate sau a unor proiecte cu finantare externa. Prin OUG nr 15/2012 s-a stabilit ca sumele ramase neutilizate la data respectiva sa fie restituite la Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului. Directiile Generale ale Finantelor Publice judetene au comunicat preluarea sumei de 392,6 milioane lei. Ulterior, Avocatul Poporului a sesizat la Curtea Constitutionala exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor articolului V din OUG 15/2012. Astfel, Ministerul Finantelor a solicitat Curtii de Conturi efectuarea unei verificari la toate unitatile care au beneficiat de sume.

Constatari

  • 47% dintre localitatile care au beneficiat de aceste alocatii nu au avut arierate si nici proiecte cu finantare externa care sa necesite cofinantari;
  • sumele utilizate pana la data intrarii in vigoare a OUG 15/08.05.2012 au totalizat 224,3 milioane lei, din care 145,8 milioane lei (65%) au fost utilizate contrar legii;
  • sumele disponibilizate in urma aplicarii OUG nr 152012 au fost de 394,8 milioane lei;
  • sumele care trebuie restituite la bugetul de stat in urma controalelor Curtii de Conturi sunt de 167,7 milioane lei.

"Din recapitularea situatiilor prezentate, rezulta ca mai este necesara alocarea, per sold, numai a sumei de 12,9 milioane lei, respectiv doar 3,3% din suma restituita de autoritatile locale conform OUG 15/2012. Intrucat unitatile administrativ-teritoriale in cauza mai au de restituit la bugetul de stat suma de 167,7 milioane lei, pentru echilibrarea bugetelor locale pe anul 2012 se va aloca suma de 107,5 milioane lei din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului. In urma controlului efectuat, unitatile administrativ-teritoriale care au dovedit ca au dreptul legal vor primi, prin prezenta hotarare, sumele care le revin", mai precizeaza Guvernul.