Euro este ireversibil si Banca Centrala Europeana nu are niciun tabu atunci cand e vorba de a actiona pentru apararea monedei unice, inclusiv revenirea asupra opiniei legate de creditorii bancilor, a declarat presedintele BCE, Mario Draghi, intr-un interviu publicat sambata de cotidianul Le Monde si citat de AFP.

Nu va exista o dezintegrare a zonei euro deoarece aceasta inseamna a "nesocoti capitalul politic pe care liderii nostri l-au investit in aceasta uniune si sustinerea europenilor. Euro este ireversibil", spune Draghi.

"Prezervarea euro face parte din mandatul nostru", si pentru a realiza asta "suntem foarte deschisi si nu avem niciun tabu", a adaugat presedintele BCE.

El a reamintit ca institutia pe care o conduce a decis sa reduca dobanda de interventie la 1% iar inflatia este apropiata de 2%, obiectivul fixat de institutie.

Dar exista marja de manevra, Draghi apreciind drept "probabila posibilitatea ca inflatia sa scada spre finele lui 2012". "Daca vom constata astfel de riscuri de deflatie, vom actiona", a subliniat el.

Presedintele Bancii centrale considera ca este utila implicarea creditorilor seniori, in cazul falimentului unei banci, o dispozitie fata de care BCE s-a opus mult timp, in special in cazul salvarii bancilor irlandeze.

"Un lucru important priveste creditorii seniori ai bancilor: BCE considera ca acest lucru trebuie sa fie posibil in cazul lichidarii unei banci. Trebuie protejati investitorii, dar creditorii trebuie sa fie implicati in rezolvarea crizei pentru a limita angajamentele contribuabililor. Au platit deja prea mult", explica Draghi.

In cadrul lichidarii unei banci, acest mecanism constrange investitorii sa-si asume pierderi asupra obligatiunilor "senior" (a caror rambursare este prioritara), ceea ce nu a fost cazul la salvarea bancilor irlandeze, pentru a usura factura suportata de contribuabil.