Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

​Der Spiegel: FMI analizeaza sistarea sprijinului financiar pentru Grecia

Fondul Monetar International analizeaza sistarea sprijinul financiar oferit Greciei, se arata intr-un raport ce ar urma sa fie publicat in cursul zilei de astazi de publicatia germana Der Spiegel, a scris ieri presa de la Atena. In plus, Grecia ar urma sa intre in incapacitate de plata cel mai devreme in luna septembrie, potrivit aceluiasi raport. In document se mai arata ca rabdarea oficialilor FMI de la Washington fata de Atena, care intarzie sa isi respecte angajamentele convenite cu creditorii internationali, este aproape de a lua sfarsit. "Oficiali de rang inalt ai Fondului Monetar au informat Uniunea Europeana ca FMI nu mai este dispus sa sprijine Grecia mult timp", se arata in documentul citat. FMI a cerut Greciei sa isi reduca datoria publica la 120% din PIB pana in 2020 pentru ca aceasta sa fie sustenabila pe termen mediu, insa oficialii Fondului sunt acum foarte pesimisti in ceea ce priveste capacitatea Atenei de a face acest lucru. Datoria Greciei a urcat in 2011 la 160% din PIB. Grecia a incheiat un acord de imprumut in valoare de 340 de miliarde de euro cu FMI si CE. Din pachetul de salvare a Greciei face parte si stergerea unor datorii de peste 100 de miliarde de euro, in schimbul aplicarii unor masuri dure de austeritate.

Victor Ponta: Romania va propune FMI deblocarea unor posturi din sistemul bugetar, cu pastrarea anvelopei financiare

Premierul Victor Ponta a anuntat, sambata, ca va propune delegatiei FMI posibilitatea deblocarii unor posturi din sistemul bugetar, in limita fondului de salarii existent. Primul ministru a subliniat ca Guvernul nu va aloca bani in plus pentru salarii, eventualele angajari putand fi facute doar in limita actualului fond de salarii, iar posturile sa nu mai fie blocate. Victor Ponta a precizat ca se refera in primul rand la spitale, unde, spune el, "este o catastrofa" faptul ca nu mai pot fi angajati oameni. Premierul a mai explicat ca este vorba despre o problema foarte grava, care pune in pericol chiar derularea unor proiecte sau desfasurarea activitatii normale din spitale.

Presedintele BCE, Mario Draghi: Euro este ireversibil si BCE nu are niciun tabu in apararea monedei unice. Contribuabilii au platit deja prea mult

Euro este ireversibil si nu se pune problema unei dezintegrari a zonei euro deoarece aceast lucru ar insemna "a nesocoti capitalul politic pe care liderii nostri l-au investit in aceasta uniune si sustinerea europenilor", a declarat presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, intr-un interviu pentru Le Monde. Oficialul BCE spune ca institutia pe care o conduce nu are niciun tabu atunci cand e vorba de a actiona pentru apararea monedei unice: "Prezervarea euro face parte din mandatul nostru", si pentru a realiza asta "suntem foarte deschisi si nu avem niciun tabu", a adaugat presedintele BCE. El a reamintit ca institutia pe care o conduce a decis sa reduca dobanda de interventie la 1% iar inflatia este apropiata de 2%, obiectivul fixat de Banca Centrala Europeana. Guvernatorul BCE mai spune ca exista totusi marja de manevra, el apreciind drept "probabila posibilitatea ca inflatia sa scada spre finele lui 2012". "Daca vom constata astfel de riscuri de deflatie, vom actiona", a subliniat el.

Rusia a devenit membru al Organizatiei Mondiale a Comertului, dupa ce Vladimir Putin a semnat protocolul de adeziune

Presedintele rus Vladimir Putin a semnat protocolul de adeziune a Rusiei la Organizatia Mondiala a Comertului, etapa ce incheie 18 ani de negocieri dificile, a anuntat sambata Kremlinul. Protocolul fusese adoptat recent si de Parlamentul de la Moscova. "Protocolul stabileste ca Rusia este membru al Organizatiei Mondiale a Comertului", a aratat Kremlinul, intr-un comunicat. Rusia era ultima mare putere care nu se numara printre membrii Organizatiei Mondiale a Comertului. Moscova a primit unda verde pentru a fi admisa in organizatia internationala de la membrii acesteia in decembrie anul trecut, devenind al 156-lea stat membru al organizatiei. Protocolul de adeziune la Organizatia Mondiala a Comertului a fost criticat dur de Partidul Comunist si de Partidul Dreptatii de la Moscova (centru stanga), care au incercat sa il blocheze inclusiv contestandu-l la Curtea Constitutionala. Criticii si-au exprimat ingrijorarea ca Rusia ar putea fi "inundata" de produse ieftine din alte tari.