Consiliul economic al presedintiei ruse l-a asigurat pe presedintele Vladimir Putin ca apropiata criza care se prefigureaza, chiar daca nu promite socuri globale, va fi de lunga durata, informeaza RBK Daily. Putin le-a cerut membrilor respectivului consiliu sa-i spuna daca noua criza care se contureaza poate fi contracarata.

Experienta este, dar nimic nu pare sa se repete, fiecare criza avand specificul ei. Lumea este in pragul unei lungi perioade de incertitudine, dar fara fenomene soc, considera presedintele consiliului director al bancii MDM, Oleg Viugin. "Luminita de la capatul tunelului nu va apare dacat atunci cand SUA si Europa vor prelua controlul asupra situatiei", a spus Viughin.

De recesiune Europa este protejata in momentul de fata de masurile financiare de stimulare. Daca acest instrument va continua sa fie folosit si pe mai departe, "va urma o perioada de dezvoltare anemica", crede specialistul.

"Actuala generatie a trait din datorii, pe baza unei structuri a cererii invechita si neperformanta", a estimat, pe de alta parte, directorul cabinetului de consultanta Troika Dialog, Evgheni Gavrilenko. "Cineva trebuie sa plateasca pentru toate astea: fie generatia urmatoare, fie actuala, prin cresterea varstei de pensionare", a spus el.

"Economia a devenit globala, totul se modifica rapid. Numarul riscurilor care influenteaza asupra economiei unei tari si asupra companiilor este atat de mare, incat nimeni nu este, practic, in stare sa le controleze. Rezultatele Bancii centrale nu influenteaza deloc asupra pretului actiunilor noastre. In schimb, daca vreo bana din Chile nu mai are bani pentru clientii sai, acest lucru poate pravali totul. Volatilitatea este uriasa", este de parere Gref.

In opinia lui, "sistemul de manageriat este neadecvat lumii in plina schimbare. Suntem mereu in intarziere. Nu putem controla toate riscurile, dar le putem monitoriza. Propun crearea unui sistem de monitorizare a macroriscurilor de stat", a expus Gref solutia lui pentru criza se prefigureaza.