Perspectiva financiara a Italiei s-a inrautatit luni, pe fondul avertismentelor ca 10 orase sunt la risc de faliment si scolile pot fi incapabile sa isi deschida usile in toamna din cauza masurilor drastice de reducere a cheltuielilor bugetare, relateaza The Telegraph.

Conform presei italiene, printre orasele care risca sa ramana fara bani sunt incluse si Napoli, Palermo si Reggio Calabria.

"Situatia devine mai rea pe zi ce trece", a declarat Graziano Del Rio, presedintele asociatiei nationale a consiliilor municipale.

Avertismentul vine la cateva zile dupa ce primul ministru italian, Mario Monti, si-a aratat temerile cu privire la Sicilia. Aceasta este regiunea cu cel mai ridicat grad de autonomie fiscala si este aproape de faliment.

Orasele din sudul Italiei au fost dominate si afectate timp de multi ani de coruptie, proasta administrare, utilizare defectuoasa a fondurilor europene si implicari ale Mafiei. Insa, "lista neagra" a oraselor cu risc de faliment includ de asemenea si unele din nord, precum Alessandria, din regiunea Piemontului.

Regiunile Italiei se confrunta cu "o situatie serioasa", a spus ministrul de interne, Annamaria Cancellieri, desi aceasta a respins ingrijorarile ca Sicilia poate fi fortata sa intre in faliment.

Reducerile severe ale cheltuielilor pentru provinciile italiene pot face si ca unele scoli sa nu isi poata deschide portile dupa vacanta de vara, a afirmat presedintele asociatiei guvernamentale provinciale.

"Cu aceste reduceri nu putem garanta deschiderea anului scolar", a precizat Giuseppe Castiglione.

Monti spera sa reduca datoria publica a tarii de 2.000 de miliarde de euro prin dizolvarea a 64 din cele 107 provincii ale Italiei, raspunzand astfel unor ingrijorari de mai mult timp, conform carora acestea sunt inutile si risipitoare de resurse pentru guvern.

Totodata, guvernul planuieste sa taie 500 de milioane de euro de la bugetele provinciilor in acest an si un miliard de euro in 2013.

Guvernul Monti a avansat de asemenea si o revizuire ambitioasa a cheltuielilor, vizand reducerea serviciilor guvernamentale cu 26 de miliarde de euro in urmatorii trei ani.

In plus, Monti a reiterat si faptul ca va demisiona in primavara anului 2013, inaintea alegerilor.

Pe de alte parte, fostul premier Silvio Berlusconi a indicat ca va incerca sa revina in functie pentru a patra oara, declaratie care doar a crescut nervozitatea pietelor asupra viitorului economic al Italiei.