Sectorul privat din zona euro s-a contractat pentru a sasea luna consecutiv in iulie, arata un sondaj citat de BBC. De asemenea, conform sondajului Markit, productia manufacturiera din Germania s-a contractat cu cel mai rapit ritm din ultimii trei ani.

Ultimele date publicate scot in evidenta pericolele pe care economiile din centrul zonei euro trebuie sa le infrunte din cauza crizei datoriilor care caracterizeaza regiunea.

"Sectorul manufacturier german a fost unul dintre elementele cheie ale recuperarii din zona euro si o contractie a acestuia la o asemenea rata este cu adevarat ingrijoratoare", a spus Chris Williamson, economist sef al Markit.

Indicele compozit Markit privind achizitiile managerilor (PMI), care cumuleaza atat sectorul serviciilor cat si sectorul manufacturier, a ramas neschimbat in iulie, la 46,4 puncte. Orice valoare a acestuia sub 50 de puncte sugereaza o contractie.

In plus, indicele privind activitatea manufacturiera din Germania a fost de 43,3 puncte, cel mai redus nivel din ultimii 3 ani.

Problemele centrului zonei euro

Datele sugereaza ca "lucrurile se inrautatesc", a declarat Williamson.

"Tabloul general de stabilizare mascheaza o problema crescanda in Germania si centrul (zonei euro) este din ce in ce mai afectat de criza datoriilor suverane", a adaugat acesta.

De asemenea, Williamson a precizat ca rata de scadere din economiile de la periferia zonei euro a fost printre cele mai ridicate incepand cu mijlocul anului 2009.

Singurul fapt pozitiv a fost adus de sectorul serviciilor din Franta, care s-a imbunatatit usor, insa este de asteptat ca aceasta sa fie o miscare temporara, a spus el.

Declinul sectorului privat a facut ca ritmul de crestere a somajului sa ajunga la cel mai inalt nivel de dupa ianuarie 2010. In luna mai, rata somajului din zona euro a ajuns la un nou record, de 11,1%.

Pe de alta parte, bursele europene au scazut puternic luni, pe fondul speculatiilor ca Spania va avea nevoie de un ajutor financiar global dupa ce costurile sale de imprumut au ajuns la un nivel record.

Marti, randamentele titlurilor de stat pe 10 ani au depasit 7,55%.

Costuri de imprumut mai ridicate fac mai dificila misiunea Madridului de a se finanta de pe pietele internationale.

Totodata, luni, agentia de rating Moody's a redus perspectiva pentru Germania, Olanda si Luxemburg. Decizia acesteia de a modifica perspectivele asociate ratingurilor Germaniei, Olandei si Luxemburgului de la "stabila" la "negativa" a fost o alta lovitura pentru zona euro, agentia de rating invocand probabilitatea ridicata a iesirii Greciei din uniunea economica si monetara europeana.