Noul impozit "asupra tranzactiilor financiare, al carui subiect va deveni subiect si Banca centrala ungara MNB, este o violare a independentei sale", a denuntat marti Banca Centrala Europeana (BCE), citata de AFP.

"Impozitarea MNB este incompatibila cu conditiile care asigura independenta operationala si institutionala al Bancii centrale", precizeaza BCE, intr-un comunicat postat pe site-ul sau.

In plus, considera BCE, "introducerea sa fara armonizarea comunitara ar putea cauza distorsiuni in sanul pietelor financiare si in sanul economiei reale".

Noul impozit va intra in vigoare in 1 ianuarie 2013 iar guvernul premierului conservator Viktor Orban remisese acest proiect BCE, dar Parlamentul ungar, controlat de partidul acestuia, l-a adoptat fara sa mai astepte avizul institutiei monetare europene.

Criticile BCE cad intr-un moment neplacut pentru guvernul de la Budapesta, care este in plin proces de negociere cu institutiile internationale - Fondul Monetar International (FMI), Uniunea Monetara (UE) si BCE - pentru contractarea unui credit de 15 miliarde de euro.

Or, aceste negocieri au fost intarziate deja opt luni, din cauza unui conflict asupra reformarii Bancii centrale, refuzata de FMI, UE si BCE deoarece ar fi constituit o atingere la independenta sa. De atunci, guvernul a revizuit aceasta reforma si noua formula a primit avizul BCE.

Prima runda a acestor negocieri a inceput in 17 iulie si se va incheia in 25.