Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Florin Georgescu: Avem certitudinea de incadrare in prognoza de crestere economica de 1,5% din PIB

Romania se va incadra cu certitudine in prognoza de crestere economica de 1,5% din Produsul Intern Brut. Anuntul a fost facut de ministrul Finantelor, Florin Georgescu. Intr-o conferinta de presa sustinuta la Palatul Victoria, Georgescu a declarat ca veniturile ca pondere in PIB sunt mai mari cu 0,5 puncte procentuale decat estimarea initiala, in primul semestru, in timp ce cheltuielile sunt mai mici cu 0,3 puncte procentuale. Aceste evolutii "ne fac sa avem certitudinea de incadrare in prognoza de crestere economica de 1,5% din PIB", a precizat ministrul de Finantate, care a adaugat ca Romania si-a indeplinit si parametrii de deficit bugetar pe primele sase luni.

Florin Georgescu: Guvernul vrea sa mai incheie cu FMI un acord preventiv de doi ani, pentru 2013-2015

Ministrul Finantelor a anuntat si ca Guvernul intentioneaza sa incheie cu Fondul Monetar International un nou acord de tip preventiv. Probabil va fi cu durata tot de doi ani, pentru perioada 2013-2015, a precizat Florin Georgescu. "Este prematur sa vorbim acum despre sume, dar importanta este decizia de natura strategica vizand un termen mediu", a spus ministrul. Declaratia a fost facuta cu doar cateva zile inainte ca delegatia comuna a Fondului Monetar International, a Comisiei Europene si a Bancii Mondiale sa vina la Bucuresti pentru a discuta cea de-a sasea evaluare a acordului de tip preventiv, incheiat anul trecut. Pe lista discutiilor se afla negocierea mai multor masuri fiscale propuse de Guernul Ponta si analizarea proiectului de buget pentru 2013. Prim-ministrul Victor Ponta a declarat, marti, ca Romania ar trebui sa continue relatia de colaborare cu Fondul Monetar International si sa mentina si anul viitor un acord de tip preventiv cu aceasta institutie financiara. Romania are in derulare un acord de tip preventiv cu FMI in valoare de 3,6 miliarde euro, completat de o intelegere similara cu Comisia Europeana pentru foduri disponibile de 1,4 miliarde euro. In urma cu doua saptamani, Banca Mondiala a aprobat un memorandum de intelegere cu Romania in urma caruia institutia a pus la dispozitie o linie de credit de 1 miliard de euro.

Grecia a luat decizia de a vinde ATEbank, prezenta si in Romania

Grecia a luat decizia de a vinde ATEbank, prezenta si in Romania. Statul elen detine o participatie de 77% la institutia de credit. Anuntul vanzarii a fost facut de un oficial din Ministerul de Finante de la Atena, iar banca din Grecia a anuntat ca a scos la vanzare sucursala locala, ATEbank Romania, relateaza Mediafax. Aceasta decizie a fost luata marti seara in cadrul unei intalniri intre ministrul elen de Finante si guvernatorul Bancii Greciei. "Vanzarea va fi derulata pentru a aduce un beneficiu maxim statului elen", a spus un oficial grec, citat de Wall Street Journal, fara a da detalii referitor la modul in care se va desfasura aceasta. Banca, un creditor traditional al sectorului agricol, se afla intr-un proces de restructurare pentru a scapa de creditele neperformante si de subsidiarele neprofitabile. ATEbank detine 483 de sucursale in Grecia, 35 in Romania si una in Germania. Piraeus Bank, a patra mare institutie de credit din Grecia, de asemenea prezenta in Romania, si-a exprimat interesul pentru achizitia ATEbank.

BERD inrautateste estimarea economica pentru Romania si avertizeaza asupra efectelor crizei politice

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a inrautatit prognoza de crestere economica a Romaniei pentru acest an, de la 1,2% la 0,8%. Institutia a avertizat ca situatia externa dificila si criza politica interna ar putea afecta avansul Produsului Intern Brut pe termen scurt. Modificarea estimarii economice pe acest an anuleaza practic ultima revizuire facuta de BERD in luna mai, cand institutia bancara ridicase prognoza pentru Romania de la 0,8% la 1,2%. Pentru anul viitor, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare a inrautatit asteptarile de crestere economica a Romaniei de la 2,6% la 1,8%. "Pana recent, economia Romaniei se afla pe cale de a inregistra crestere robustaanul acesta, dupa recuperarea din 2011. (…) Climatul extern slab si criza politica declansata in iulie ar putea afecta negativ cresterea pe termen scurt", se arata in raportul BERD.