Italia a imprumutat marti 2,5 miliarde de euro pe doi ani, atingand astfel obiectivul sa maxim, la rate ale dobanzii in crestere usoara pe o piata dominata de ingrijorarile investitorilor cu privire la fragilitatea zonei euro, a anuntat Banca Italiei, citata de AFP.

Ratele certificatelor cu un cupon zero si scadenta in 2014 emise de Trezoreria italiana au avut un nivel de 4,86%, fata de 4,712% la ultima operatiune similara, pe 26 iunie.

Cererea totala s-a ridicat la 4,4 miliarde de euro, permitand Trezoreriei, care viza un imprumut intre 1,5 si 2,5 miliarde, sa isi atinga obiectivul sau maxim.

Zona euro cunoaste in prezent o noua perioada tulbure, pe fondul incertitudinilor investitorilor cu privire la Spania, ale carei rate de imprumut pe 10 ani s-au majorat semnificativ, facand loc speculatiilor asupra necesitatii unui plan de salvare global pentru aceasta tara, nu doar pentru bancile sale.

In urma majorarii ratelor dobanzii spaniole de la inceputul acestei saptamani, depasind chiar 7,5%, si ratele titlurilor italiene au fost in aceeasi masura sub presiunea cresterii.

Ratele de dobanda ale Madridului si Romei s-au redus insa miercuri, dupa declaratiile unui membru al Bancii Centrale Europene (BCE), care a evocat eventualitatea acordarii in viitor fondului de securitate al zonei euro unei licente bancare prin care il poate autoriza sa se imprumute direct de la BCE.

In prezent, Italia, care are o datorie publica uriasa, de peste 120% din PIB, va reveni vineri pe piete pentru o emisiune pe termen scurt si luni, pentru o emisiune de titluri pe termen mediu si lung.

Pe de alta parte, Reuters relateaza ca presedintele BCE, Mario Draghi, a declarat joi ca va face tot ce este necesar pentru a proteja zona euro de un eventual colaps, inclusiv contracararea costurilor de imprumut nerezonabil de ridicate ale guvernelor.

"In cadrul mandatului nostru, BCE este pregatita sa faca tot ce este necesar pentru a prezerva moneda euro. Si credeti-ma, va fi suficient", a spus acesta la o conferinta dedicata investitiilor, in Londra.

"In masura in care dimesiunea costurilor de finantare va afecta functionarea canalelor de transmitere a politicii monetare, acestea (costurile) vor intra in mandatul nostru."

Dupa aceasta declaratie moneda euro s-a apreciat si randamentele titlurilor germane futures au devenit negative.